Κτηματολόγιο: Η μεγάλη αλλαγή για τους ιδιοκτήτες που μένουν στην Αθήνα.

300

  

Σιωπηρή παράταση – de facto – έως το τέλος Αυγούστου δίνουν από το Κτηματολόγιο στους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα στον Δήμο της Αθήνας προκείμενου να διορθώσουν – στην περίπτωση που υπάρχουν λάθη – τα αποτελέσματα της επεξεργασίας που έγιναν στο Κτηματολόγιο το 2008. Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για τις διορθώσεις.

Oπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, επικράτησε η άποψη ο ανάδοχος να παραλαμβάνει τις αιτήσεις διόρθωσης – από τους ιδιοκτήτες ακινήτων – και να προβαίνει στις απαραίτητες συμπληρώσεις και διορθώσεις των κτηματολογικών εγγραφών και μετά τη λήξη της προθεσμίας της προανάρτησης έως και την υποβολή της κτηματολογικής βάσης.

Διευκρινίζεται ότι η ανάδοχος κοινοπραξία που τρέχει τη φάση της προανάρτησης για τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας έχει ένα περιθώριο δυο μηνών (δηλαδή έως τις 24 Αυγούστου) προκειμένου να παραδώσει τη βάση της ανάρτησης στο Κτηματολόγιο. Στην ουσία, όπως λένε οι ίδιες πηγές, «έχουμε παράταση χωρίς να έχει δοθεί τυπικά παράταση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία της ανάρτησης θα ακολουθήσει έπειτα από επτά μήνες. Στη φάση αυτή δημοσιοποιούνται τα διορθωμένα στοιχεία της κτηματογράφησης, και οι δικαιούχοι, όπως λένε, από το Κτηματολόγιο, θα έχουν εκ νέου τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής και ενστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, η ΠΟΜΙΔΑ είχε ζητήσει παράταση έως τα τέλη Αυγούστου, αφού όπως υποστηρίζει το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών παρέμεινε κλειστό για μεγάλο διάστημα με συνέπεια να χρειάζεται τουλάχιστον ένας μήνας για να δοθεί οποιοδήποτε πιστοποιητικό μεταγραφής που είναι η συνηθέστερη έλλειψη στους ιδιοκτησιακούς τίτλους.

Στο μεταξύ, μέχρι την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με τον συντονιστή του έργου της κτηματογράφησης της Αθήνας και εκπροσώπου της αναδόχου κοινοπραξίας Γιώργο Δημητρίου, επισκέφθηκαν το γραφείο Κτηματογράφησης που λειτουργεί στο Γαλάτσι προκειμένου να ελέγξουν τα στοιχεία τους 16.346 ιδιοκτήτες, ενώ χθες πέρασαν από εκεί πάνω από 1.000. Οι αιτήσεις διόρθωσης που έχουν υποβληθεί ανέρχονται σε 24.000, ενώ έχουν εκτυπωθεί και 156.000 κτηματολογικά αποσπάσματα.

Τα νούμερα

Το στάδιο της προανάρτησης που είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη – και ακολουθεί τη συλλογή των δηλώσεων – αφορά 544.682 ιδιοκτήτες και 7.645 νομικά πρόσωπα (Δημόσιο, εταιρείες κ.λπ.) που έχουν 726.951 ακίνητα και 65.377 γεωτεμάχια στον Δήμο της Αθήνας τα οποία δήλωσαν στο Κτηματολόγιο το 2008 πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα.

tanea.gr