Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΚτηματολόγιο: Καθυστερήσεις και προβλήματα σε ραντεβού

Κτηματολόγιο: Καθυστερήσεις και προβλήματα σε ραντεβού

Καθυστερήσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 10 μήνες για την εγγραφή μεταβίβασης ενός ακινήτου στο Κτηματολόγιο καταγράφονται ως απόρροια και του κορωνοϊού.

Στα κτηματολογικά γραφεία που ανήκουν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, οι συναλλαγές γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς ενώ υπάρχει μείζον πρόβλημα με την πραγματοποίηση των ραντεβού με αποτέλεσμα οι συναλλαγές συχνά να εξελίσσονται σε Γογλοθά.

Αυτά τόνισαν μεταξύ άλλων οι ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτιμήσεων Ακίνητων Ελλάδος και Ν.Α. Ευρώπης του Ελληνοσερβικού Εμπορικού, Τουριστικού, Επαγγελματικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος με θέμα «Προοπτικές και Εμπόδια στις υποδομές και το Real Estate στην Ελλάδα».

Οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στη μεταβίβαση ακινήτων οδηγούν ακόμη και στη ματαίωση συναλλαγών την ώρα μάλιστα που όταν πρόκειται για ξένους επενδυτές είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να κατανοήσουν για ποιο λόγο υπάρχει όλη αυτή η γραφειοκρατία.

Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα που ανέφερε ο συντονιστής της εκδήλωσης, κτηματομεσίτης και πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου και του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακίνητων Ελλάδος και Ν.Α. Ευρώπης, Κώστας Γεωργάκος.

«Συμβόλαιο που ξεκίνησε πέρυσι το Νοέμβριο ολοκληρώθηκε ένα χρόνο μετά, καθώς περνώντας ο χρόνος έληγε το ένα έγγραφο και έπρεπε να βγει καινούργιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γεωργάκος.

«Πολύπαθο»χαρακτήρισε τον τομέα της αγοράς ακινήτων ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος τονίζοντας πως «το κομμάτι της μεταβίβασης πάσχει, δεν υπάρχει μεταβίβαση με ένα κλικ, ούτε καν με πέντε». «Οι ιδιοκτήτες έχουν να αντιμετωπίσουν έναν Γολγοθά προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα χαρτιά. Υπάρχουν περιπτώσεις αγοραπωλησιών που χαλάνε λόγω των καθυστερήσεων» σημείωσε ο κ. Ποταμιάνος.

Τις μεγάλες καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο στηλίτευσε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσακούμης υπογραμμίζοντας πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος.

Αναφερόμενος στην κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης ο κ. Τσακoύμης τόνισε πως είναι, μεν, θετικό βήμα, ωστόσο δεν θα έπρεπε μα γίνεται οριζόντια. «Πρέπει να αναζητηθούν μέσες λύσεις, το νομοσχέδιο για αυτό το θέμα μπορεί να έφερε μίας νέας ευρωπαϊκής μορφής πνοή στην Ελλάδα, ωστόσο χτυπά την εκτός σχεδίου μικρή ιδιοκτησία. Η πολιτεία πρέπει να βρει τρόπο να εξομαλύνει την οικονομική ζημιά των μικροϊδιοκτητών καθώς οι περιουσίες τους κινδυνεύουν να χάσουν την αξία τους», σημείωσε ο κ. Τσακούμης προσθέτοντας πως «η ταυτότητα ακινήτου είναι αναμφισβήτητα θετικό μέτρο».

«Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για επενδύσεις όταν μία καταχώρηση στο κτηματολόγιο διαρκεί έως και 12 μήνες, η στρεβλή γραφειοκρατία καθυστερεί υπέρμετρα τις συναλλαγές», σημείωσε ο Κώστας Χαϊδούτης, πρόεδρος της Ένωσης  Ιδιοκτήτων Ακινήτων Ν. Θεσσαλονίκης.

«Η εικόνα είναι βελτιωμένη στην αγορά, υπάρχουν όμως και μελανά σημεία. Από το καλοκαίρι μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών περιμένει πότε οι μισθωτές θα αρχίσουν να πληρώνουν κανονικά το ενοίκιο, η αίσθησή μου είναι πως πολλά μαγαζιά θα κατεβάσουν ρολά», τόνισε ο κ. Χαϊδούτης.

«Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν πως είμαστε σε καλό επίπεδο, βιώνουμε βέβαια λόγω εξωγενών παραγόντων τα σημάδια πληθωρισμού και ακρίβειας σε όλους τους τομείς. Πάντως καταγράφεται οικονομική αισιοδοξία και λόγω του Ταμείου  Ανάκαμψης, το οποίο, ωστόσο, κρύβει και παγίδες. Αν δεν καταφέρουμε να απορροφήσουμε τους πόρους του θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό» υπογράμμισε ο Βασίλειος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας.

voria.gr

RELATED ARTICLES