κτηματολόγιο: Καμία άλλη παράταση στις δηλώσεις για το κτηματολόγιο.

606

  

Πάνω από 850.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί το τελευταίο τρίμηνο στο κτηματολόγιο από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας εμπρόθεσμων δηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης, η υποβολή δηλώσεων συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς ενώ τους τελευταίους δύο μήνες, πάνω από 3.300.000 πολίτες (εντός και εκτός Ελλάδος) έλαβαν ειδοποίηση μέσω taxis.

Πάντως,  κ. Κοτσώλης ξεκαθαρίζει πως καμία άλλη παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων δεν πρόκειται να δοθεί. «Οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στην δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ιδιοκτησίας τους, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες» δήλωσε ο κ. Κοτσώλης.

«Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται η διαδικασία εμπρόθεσμων δηλώσεων στο σύνολο της Επικράτειας (93%) και εκκρεμούν μόνο οι μελέτες που βρίσκονται υπό δικαστική προσφυγή και αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου της χώρας» επισήμανε ο κ. Κοτσώλης.

«Πλέον, περίπου στο 6,2% της έκτασης της χώρας, δηλαδή στο 17% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, λειτουργεί Κτηματολόγιο, δηλαδή όπου υπήρχαν υποθηκοφυλακεία έχουν αντικατασταθεί από Κτηματολογικά Γραφεία» εξήγησε ο κ. Κοτσώλης.

Επίσης, ο κ. Κοτσώλης διαβεβαίωσε τους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι «δεν πρέπει να ανησυχούν και δεν πρόκειται να χαθεί κανένα ακίνητο», καλώντας τους να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις επόμενες εβδομάδες λήγουν σταδιακά και οι προθεσμίες δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης, Λήμνου, Λέσβου, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου περιέγραψε την κατάσταση την οποία παρέλαβε, πριν από τέσσερις μήνες, από την προηγούμενη διοίκηση, σημειώνοντας πως «παρότι είχε περάσει πάνω από μισό έτος από την έναρξη συλλογής δηλώσεων (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2018), τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, καθώς σχεδόν το 80% των πολιτών, για διάφορους λόγους, είχαν γυρίσει την πλάτη στο Κτηματολόγιο ή είχαν επαναπαυθεί θεωρώντας πως θα δίνονται εσαεί παρατάσεις παντού».

«Η πρώτη κίνησή μας ήταν να ομαδοποιήσουμε τις περιοχές, έτσι ώστε να μην προκαλείται σύγχυση σε σχέση με τις ημερομηνίες και τις περιοχές και να βάλουμε ένα όριο στις ατέρμονες παρατάσεις πείθοντας τους πολίτες πως οι προθεσμίες λήξης ήταν – και είναι – οριστικές. Η δεύτερη κίνηση, ήταν να προχωρήσουμε,  στον ελάχιστο χρόνο που διαθέταμε, σε μία επικοινωνιακή «επίθεση», καθώς η κτηματογράφηση, δεν είχε επικοινωνηθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά» ανέφερε ο κ. Κοτσώλης και πρόσθεσε: «Πρόσφατα εκσυγχρονίσαμε τη νέα ιστοσελίδα του Κτηματολογίου μέσω της οποίας όλες οι ιδιοκτήτριες και όλοι οι ιδιοκτήτες εντός και εκτός Ελλάδας, έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές εφαρμογές του Κτηματολογίου, όπως η ψηφιακή υποβολή δήλωσης και ο εντοπισμός του ακινήτου μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου».

«Τέλος, δημιουργήσαμε λογαριασμούς του Ελληνικού Κτηματολογίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και θα τροφοδοτούνται συνεχώς με ειδήσεις, πληροφορίες και χρηστικά βίντεο ενώ στις αρχές του νέου έτους θα ανακοινώσουμε μία ειδική συνεργασία με τη Google για την ενημέρωση των πολιτών» υποστήριξε ο κ. Κοτσώλης,

Σύμφωνα με τον κ. Κοτσώλη, ο επόμενος στόχος του Ελληνικού Κτηματολογίου είναι τους πρώτους μήνες του 2020, να εισαχθούν στην καθημερινότητα όσων Κτηματολογικών Γραφείων λειτουργούν υπό τη σκέπη του φορέα του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες έτσι ώστε να εξοικονομείται χρόνος και χρήματα για τους πολίτες.

 

naftemporiki.gr