Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική ribbon Κτηματολόγιο: Κινδυνεύουν 200.000 ιδιοκτησίες – Γιατί τις διεκδικεί το Δημόσιο

Κτηματολόγιο: Κινδυνεύουν 200.000 ιδιοκτησίες – Γιατί τις διεκδικεί το Δημόσιο

240

  

Οι γκρίζες ζώνες του Κτηματολογίου που τράβηξε το χαλί στα ιδιοκτησιακά, η έλλειψη δασικών χαρτών αλλά και η αξίωση του Δημοσίου για προσκόμιση ιδιοκτησιακών τίτλων από τον προπερασμένο αιώνα κάνει χιλιάδες ιδιοκτήτες στη χώρα να χάσουν τον ύπνο τους.

Το κράτος διεκδικεί εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα που ακόμη και πριν από 100 χρόνια ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές, τις οποίες δηλώνει ως ιδιοκτησία του, χωρίς κανέναν τίτλο. Πρόκειται για περιοχές που εντάχθηκαν κανονικά στο σχέδιο πόλης, χτίστηκαν νόμιμα, αλλά έχασαν μόνο το δασικό και το δημόσιο χαρακτήρα τους.

Την ίδια ώρα το υπόλοιπο 48% καταχωρίστηκε σε 42 άλλους συνιδιοκτήτες “εντελώς άσχετους”, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, με το χωριό, οι οποίοι με τις μέχρι σήμερα κληρονομικές διαδοχές, έχουν φτάσει τους 55. Το Λάγιο δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση των Βριλησσίων όπου το 2018 κοινοποιήθηκαν σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αγωγές από το υπουργείο Οικονομικών.
Σήμερα δύο χρόνια μετά, όπως λέει στα “ΝΕΑ”, ο δήμαρχος, Ξενοφώντας Μανιατογιάννης, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί και 1.000 κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε ομηρεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτο Παραδιά, αυτή τη στιγμή έχουν συσσωρευθεί πάνω από 200.000 ενστάσεις κατά των κτηματολογικών αναρτήσεων και περίπου 100.000 εκκρεμείς δίκες στα πολιτικά δικαστήρια. Για τον λόγο αυτόν από την ΠΟΜΙΔΑ ζητούν άμεση νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com