Κτηματολόγιο: Λάθη και αστοχίες στην Κτηματογράφηση εντοπίζει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου

386

  

Ξεκάθαρο κάνει με δήλωσή του στο «Ε» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Στρατής Μανωλακέλλης, ότι πολιτικοί παράγοντες του τόπου πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα, γιατί εξαιτίας των λαθών στη πρώτη φάση του Κτηματολογίου, αναμένεται να χαθούν περιουσίες σε περιοχές του Δήμου Μυτιλήνης. Σχετικό αίτημα για την επανακτηματογράφηση στις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης, Γέρας & Ευεργέτουλα υπέβαλλε και το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου.

«Θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι φορείς, οι άμεσα εμπλεκόμενοι, Δήμος & Περιφέρεια να βοηθήσουν τους πολίτες και δρομολογηθεί παράλληλα μία διαδικασία επανακτηματογράφησης. Το βέβαιο είναι ότι παρ’ όλες τις διορθώσεις που θα γίνουν στο «λειτουργούν» κτηματολόγιο πάλι το κενό θα είναι πολύ μεγάλο» είπε σε δήλωσή του στο «Ε» ο κ. Μανωλακέλλης, τονίζοντας ότι πάλι ο πολίτης θα πληρώσει το μάρμαρο εξαιτίας λαθών άλλων.

Η συνάντηση

Θυμίζουμε ότι το διάστημα που προηγήθηκε είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος Χαράλαμπου Αθανασίου, συνάντηση στο γραφείο του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα του Κτηματολογίου Θεόδωρου Λιβάνιου. Σε αυτή την συνάντηση ήταν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηριού Ελλάδος, Στρατής Μανωλακέλλης με επίκεντρο το αίτημα επανακτηματογράφησης και συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Στέφανος Κοτσώλης, η Διευθύντρια μελετών Μαρία Κασάπη, και η Νομική Σύμβουλος, της εταιρείας Κτηματολόγιο Α.Ε., Ρένα Κουκούτση.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης, σύμφωνα με ανακοίνωση, είναι ότι «συμφωνήθηκε η ανάρτηση των διορθώσεων στις 21 Μαρτίου 2022, μετά από συζήτηση που έγινε για το θέμα της Α’ Φάσης της Κτηματογράφησης στη Μυτιλήνη και επετεύχθη συμφωνία, να δοθεί ξανά παράταση για τυχόν ενστάσεις για χρονικό διάστημα έως και 2 μήνες από την ανάρτηση. Τόσο η Α, όσο και η Β φάση, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2022».

Το ζητούμενο 

Βέβαια το ζητούμενο της συνάντησης ήταν η επανακτηματογράφηση δεδομένου ότι σε ποσοστό άνω του 50% το κτηματολόγιο στις προαναφερθέντες περιοχές της Λέσβου έχει γίνει λάθος. Αυτό δε προκύπτει από την παραπάνω ανακοίνωση και ήταν η αιτία το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου του Δήμου Μυτιλήνης να κοινοποιεί αίτημα στο οποίο ζητά την επανακτηματογράφηση.

Στο έγγραφό του το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου ζητά τον επανέλεγχο καθώς, όπως υποστηρίζεται, παρά τις τεκμηριωμένες και επανειλημμένες παρεμβάσεις του ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου, του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, του Δήμου Μυτιλήνης και των ενδιαφερομένων κοινοτήτων, ο Υφυπουργός απέρριψε το απολύτως δικαιολογημένο αίτημα για επανακτηματογράφηση περιοχών στις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης, Γέρας και Ευεργέτουλα.

Στο έγγραφό τους επαναλαμβάνουν για πολλοστή φορά ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν ευθύνονται για την πληθώρα των λαθών που έγιναν κατά την Α’ Φάση του Κτηματολογίου, από την εργολήπτρια εταιρία Κτηματογράφηση Α.Ε., υπό την πλημμελέστατη, όπως χαρακτηρίζουν, επίβλεψη του Αρμόδιου Υπουργείου.

«Πάλι θα πληρώσουν την νύφη οι φτωχότεροι συντοπίτες μας, που είτε θα χάσουν τα ακίνητά τους, είτε θα κληθούν χρεωμένα νοικοκυριά, να διαθέσουν κάποιες χιλιάδες ευρώ για δικαστικές προσφυγές (με αμοιβές μηχανικών, δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών). Ακόμα ξαναλέμε ότι πολλές ενστάσεις συντοπιτών μας για διορθώσεις δεν πάρθηκαν καθόλου υπόψη» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι της Διοικούσας Επιτροπής κκ Κίμων Χρυσίδης, Βασίλειος Μαμώλης ζητώντας την «άμεση πλέον αντιμετώπιση ώστε πέραν των άλλων να μην ρεζιλευτεί η χώρας μας για ακόμα μια φορά, παραδίδοντας ένα κουτσουρεμένο «κτηματολόγιο» ανεφάρμοστο στην πράξη αφού θα βρεθούν σωρεία λαθών αλλά και υπό δέσμευση πολλών μικροϊδιοκτησιών».

Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής γνωρίζοντας, όπως σημειώνουν, την αγωνία χιλιάδων δημοτών για το άμεσο πλέον κίνδυνο απώλειας των ακινήτων τους, καλούν όλους τους φορείς και τους εκπροσώπους της Λέσβου να συντονίσουν για ακόμη μια φορά τις διαμαρτυρίες μας πριν είναι πολύ αργά. «Ας μην δεχτούμε τετελεσμένα εις βάρος των συντοπιτών μας και μοιρολογούμε εκ των υστέρων» σημειώνουν. 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κτηματολόγιο γεμάτο λάθη! 

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Επικαλέστηκε ο κύριος Υφυπουργός ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος γιατί το Κτηματολόγιο πρέπει να παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τέλος του 2022. Γιατί λοιπόν δεν δίνετε καμία σημασία στις διαμαρτυρίες μας εδώ και χρόνια; Κτηματολόγιο θα είναι αυτό που θα παραδώσετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή κτηματογραφικός πίνακας δήμευσης πολλών μικροϊδιοκτησιών;», αναφέρεται και σημειώνεται ακολούθως: «Στις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα στα νησιά μας, πολλοί συμπατριώτες μας που αγωνίζονται να επιβιώσουν δεν έχουν καμιά δυνατότητα να εμπλακούν σε κοστοβόρες και χρονοβόρες διαδικασίες για να σώσουν τα ακίνητά τους που κινδυνεύουν να χάσουν από λάθη και παραλήψεις εργοληπτικών εταιριών και (μη) επιβλεπόντων Υπηρεσιών». 

emprosnet.gr