Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝέαΚτηματολόγιο: Μόλις στο 25,37% η συμμετοχή δηλώσεων.

Κτηματολόγιο: Μόλις στο 25,37% η συμμετοχή δηλώσεων.

Συνεχίζεται ο κύκλος παρατάσεων στο Κτηματολόγιο, με Μαγνησία και Σποράδες να παίρνουν σειρά. Η νέα καταληκτική προθεσμία στη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας είναι στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ τη σκυτάλη αναμένεται να πάρουν οι περιοχές Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος των οποίων οι προθεσμίες λήγουν στις 31 Ιουλίου.

Πάντως τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν είναι αρκετά αισιόδοξα. Σύμφωνα με τα στοιχεία συμμετοχής δηλώσεων που έχει στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος, προκύπτει πως παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με το ποσοστό να φτάνει μόλις το 25,37%. Ειδικότερα, έως τις 15 Ιουλίου από τα συνολικά 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχουν συλλεχθεί 3.198.529 δηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, πρωτιά συμμετοχής έχουν οι Π.Ε. Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου των οποίων το ποσοστό συλλεχθέντων δικαιωμάτων ανέρχεται στο 56,48%, ακολουθούν οι Π.Ε. Πρέβεζας και Αρτας και Π.Ε. Λευκάδας με ποσοστό 40,08% ενώ έπεται η Π.Ε. Πιερίας με 38,75%.

Η τρέχουσα συλλογή δηλώσεων, που αφορά το 63% της χώρας, περιλαμβάνει αγροτικές περιοχές (περίπου 36%), αστικές περιοχές (περίπου 4%), πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη, νησιωτικοί κ.λπ.), δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους, καθώς και νησιά και βραχονησίδες της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες που έχουν ιδιοκτησίες σε Μαγνησία και Σποράδες καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση επέρχονται οι κατά τον νόμο κυρώσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» περιέρχονται στο Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή, οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής αλλά µόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.

Οσον αφορά το κόστος της διαδικασίας, το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.

Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων, που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

Από την έντυπη έκδοση

eleftherostypos.gr

RELATED ARTICLES