
Συνολικά 20.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στα Δωδεκάνησα βλέπουν της περιουσία τους να χάνεται μέσα από τα από τα χέρια τους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, αυτό συμβαίνει επειδή 73 χρόνια μετά την ενσωμάτωση του νησιωτικού συμπλέγματος στην Ελλάδα το 1948 φαίνεται πως υπάρχει ακόμη μια ανοιχτή πληγή που εξακολουθεί να δημιουργεί πρόβλημα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι εξαιτίας αυτής της πληγής –κινδυνεύουν να χάσουν πάω από 8.000 ακίνητα.
Το πρόβλημα όπως εξηγεί στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Δωδεκανήσου (ΕΝΙΑΔ), Μιχάλης Βαγιανού “οφείλεται στο γεγονός ότι το ελληνικό κράτος- μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου -δεν ολοκλήρωσε ποτέ την κτηματογράφηση που ξεκίνησαν οι Ιταλοί”. Aυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, άνθρωποι που κατείχαν νόμιμα ιδιοκτησίες ( ακόμη και από την οθωμανική περίοδο) εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία της κτηματογράφησης η οποία είναι προφανές πως δεν ολοκληρώθηκε αφού κτηματογραφήθηκαν μερικώς η Ρόδος, η Κως και τμήματα της Λέρου.
“Πριν από 1,5 μήνα μέσα σε μια μέρα στη Σύμη κατατέθηκαν 1.002 αγωγές προκειμένου να μην τους αρπάξει το Δημόσιο την περιουσία τους που κατείχαν νόμιμα για δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια. Το ίδιο συνέβη και στην Πάτμο όπου οι αγωγές ξεπέρασαν τις 2.000 “λένε από την ΕΝΙΑΔ.
Πηγή: enikonomia.gr