Κτηματολόγιο: Τα τελευταία χιλιόμετρα του μαραθωνίου

232

  

Η σύνταξη του Ελληνικού Κτηματολογίου έχει απασχολήσει την κοινωνία αρκετές φορές από την έναρξη του. Τις περισσότερες φορές λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης του και τις συχνές διακοπές του έργου. Ας μην λησμονούμε όμως ότι είναι ένα τεράστιο έργο εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους.

Πλέον φαίνεται ότι φτάνουμε στα τελευταία χιλιόμετρα αυτής της μαραθώνιας διαδρομής. Αφού πέρασε διάφορες ανηφόρες, ήρθε και η ώρα της τελευταίας κατηφόρας που όμως έχει συσσωρευμένη κούραση.

Το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο ήταν το στοίχημα των δηλώσεων των ιδιοκτητών σε περιοχές χαμηλής αξίας, κυρίως αγροτικές. Το στοίχημα κερδήθηκε. Λίγο η αναφορά για επιβολή προστίμων, λίγο η κινητοποίηση του τεχνικού κόσμου για την αναγκαιότητα του έργου έφερε το αποτέλεσμα.

Επόμενο στοίχημα που φαίνεται να δημιουργείται εμφανίζεται να είναι η εξέταση των ενστάσεων όπου σε ορισμένες περιοχές, το πλήθος τους είναι αρκετά μεγάλο. Αντίστοιχο πρόβλημα είχε ξαναεμφανιστεί, αλλά τώρα η απαίτηση για μεγαλύτερη ταχύτητα υλοποίησης του έργου, δημιουργεί την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος. Χαρακτηριστικά, στην περιοχή της Νέας Μάκρης, παλαιότερα, είχαν υποβληθεί περίπου 10.000 ενστάσεις, όταν είχαν δηλωθεί 110.000 δικαιώματα. Δηλαδή το ποσοστό ήταν περίπου 10%, όταν ο μέσος όρος είναι 2%. Και σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα λύθηκε, βέβαια με κάποια καθυστέρηση.

Το πρόβλημα εντοπίζεται, κυρίως, σε περιοχές όπου υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός δηλώσεων σε σχέση με τον πληθυσμό της περιοχής ή σε περιπτώσεις που οι αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί και δικηγόροι είναι απρόθυμοι να συμμετέχουν σε επιτροπές εξέτασης ενστάσεων.

Ο λόγος της αδιαφορίας δεν είναι άλλος από την υπερβολικά χαμηλή αμοιβή (4 ευρώ ανά υπόθεση), αλλά και οι περιορισμοί στους δημοσίους υπαλλήλους που συμμετέχουν στις επιτροπές.

Η λύση είναι προφανής. Η αύξηση της αμοιβής σε αποδεκτά πλαίσια και η άρση των περιορισμών των δημοσίων υπαλλήλων. Στις επιτροπές πρέπει να συμμετέχουν αυτοί που γνωρίζουν. Η ευθύνη είναι μεγάλη και η διαδικασία δεν είναι διεκπεραιωτική, μιας και αφορά την ακίνητη περιουσία όλων των πολιτών.

Στο μεγάλο πλήθος των ενστάσεων, πολλές φορές “βοήθα” και ο υπερβολικός ζήλος κάποιων δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίες υποβάλλουν μαζικά ενστάσεις είτε έχουν βάση είτε όχι. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ενστάσεις πρέπει να ομαδοποιηθούν και να εξεταστούν συνολικά με τον ίδιο τρόπο.

Όσον αφορά το μεγάλο πλήθος των ενστάσεων σε σχέση με τον πληθυσμό, μία σύγχρονη πρόταση είναι η απομακρυσμένη εξέταση των ενστάσεων από μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

Ως επαγγελματίες και επιστήμονες που έχουμε κατανοήσει την χρησιμότητα αυτού του έργου, κάθε φορά προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην υλοποίηση του με κάθε τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό είναι και οι παραπάνω προτάσεις.

Του Μιχάλη Καλογιαννάκη,

Προέδρου ΠΣΔΑΤΜ

Εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ