Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΛύση για την «ζώνη των 800 μέτρων» στους Οικισμούς

Λύση για την «ζώνη των 800 μέτρων» στους Οικισμούς

«Ανάσα» για χιλιάδες Ρεθυμνιώτες, που για χρόνια δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.

“Θεραπεία” σ’ ένα κακό προηγούμενο που για δεκαετίες απασχολεί έντονα και το Ρέθυμνο φαίνεται να δρομολογείται το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να διευθετηθούν διά παντός τα όρια δεκάδων οικισμών σε διάφορες περιοχές του νομού που μέχρι σήμερα βρίσκονται μετέωρα…

Το πρόβλημα με τη λεγόμενη “ζώνη των 800 μέτρων” προέκυψε όταν, πριν από περίπου 15 και πλέον χρόνια, ο νόμος που ίσχυε κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό είχε ως συνέπεια, “από το βράδυ ως το πρωί”, τα όρια των δεκάδων οικισμών που “κατέπεσαν” να φέρουν τεράστια αναστάτωση σε χιλιάδες πολίτες, που από εκεί που οι περιουσίες τους ήταν χτισμένες εντός σχεδίου, ξαφνικά βρέθηκαν εκτός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών.

«Τη λύση πρέπει να τη δώσει η Πολιτεία για όλους τους οικισμούς και όχι οι πολίτες, που στην ουσία είναι “όμηροι” αυτής της κατάστασης, χωρίς καν να φταίνε», δήλωσαν εξοργισμένοι στη “Νέα Κρήτη” κάτοικοι του Ρεθύμνου.

Μεταξύ των οικισμών όπου εντοπίζεται το πρόβλημα είναι και η παραθαλάσσια ακτίνα ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου, δηλαδή ο Αδελιανός και Πηγιανός Κάμπος, όπου, συν τοις άλλοις, σε αυτές τις περιοχές βρίσκονται όλες οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις της πόλης.

Όπως δήλωσε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, το τελευταίο διάστημα δημοσιεύτηκαν σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης τα όρια για τον Αδελιανό Κάμπο και τώρα σειρά έχει και η περιοχή του Πηγιανού Κάμπου, ώστε να επιλυθεί και εκεί το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, η υπόθεση “πέρασε” από το Συμβούλιο της Επικρατείας, εξασφαλίζοντας το “πράσινο φως”, και πλέον οδεύει για τη δημοσίευση στο ΦΕΚ.

«Αυτοί είναι οι δύο πρώτοι και κρίσιμοι οικισμοί, για τους οποίους το θέμα των ορίων λύνεται, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι, για τους οποίους η Τεχνική Υπηρεσία ετοιμάζει τους φακέλους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Πέρα από αυτούς όμως, το επόμενο βήμα της δημοτικής Αρχής είναι να φροντίσει να “ξεκαθαρίσει” τα όρια και άλλων οικισμών του Ρεθύμνου, που παρουσιάζουν επίσης έντονο οικιστικό ενδιαφέρον, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθηθεί αντίστοιχη διαδικασία και για τους υπόλοιπους οικισμούς του Δήμου με “μικρότερη” οικιστική ανάπτυξη.

Το τελικό “οκ” – Πολυσύνθετη η διαδικασία

Οι “πληγές” που άνοιξε το ΣτΕ στο Ρέθυμνο με την ακυρωτική του απόφαση άρχισαν να “επουλώνονται” μόλις πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν ο τότε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, υπέγραψε τη σχετική απόφαση, βάσει της οποίας νομιμοποιούνται τα όρια των οικισμών. Στη συνέχεια τη “σκυτάλη” πήραν τα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια, τα οποία έπρεπε να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες, δηλαδή να στείλουν στο υπουργείο τα τοπογραφικά διαγράμματα, χωρίς αλλαγές, ώστε να εξασφαλιστεί το τελικό “ΟΚ” του υπουργείου.

Ακολούθως, το υπουργείο Περιβάλλοντος έπρεπε να στείλει την απόφαση για έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί το περίφημο Προεδρικό Διάταγμα που απαιτείται για την επίλυση του προβλήματος της “ζώνης των 800 μέτρων”. Δηλαδή, αυτό που θα γίνει το προσεχές διάστημα για την περιοχή του Αδελιανού Κάμπου.

Μαθιουδάκη Στέλλα

neakriti.gr

RELATED ARTICLES