Μέτρα – ανάσα για την οικοδομή με μειώσεις φόρων

493

  

Μεγάλες ανατροπές με στόχο τη σωτηρία της κτηματαγοράς σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Εκπτώσεις φόρου στο 40%-50% της δαπάνης που πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για ενεργειακή, αισθητική ή λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων, αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων με ταυτόχρονη αναστολή του φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις σε συνδυασμό με τον δραστικό περιορισμό των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ενσωματώνονται στις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Μέχρι τότε, λοιπόν, τα «κλειδωμένα» μέτρα άμεσης εφαρμογής του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ενσωματώνουν διατάξεις μέσω των οποίων προβλέπεται:

Εκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Πρακτικά, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτου προχωρήσει σε εργασίες θερμομόνωσης ή γενικότερη επισκευής του ακινήτου του με το συνολικό κόστος στα 10.000 ευρώ θα έχει έκπτωση φόρου 4.000 ευρώ. Η έκπτωση αυτή θα συμψηφίζεται με δικές του υποχρεώσεις προς την Εφορία είτε αφορούν φόρο εισοδήματος, είτε ΕΝΦΙΑ.

Καθιερώνοντας μια τέτοιου μεγέθους έκπτωση φόρου για τις δαπάνες επισκευής ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να κερδίσει ένα διπλό τζακ ποτ.

Αφενός τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται πως θα αυξηθούν δραστικά, καθώς όλοι οι φορολογούμενοι θα απαιτούν την έκδοση απόδειξης για κάθε εργασία που κάνουν στα ακίνητά τους. Σήμερα η έκδοση αποδείξεων στον συγκεκριμένο κλάδο είναι από ισχνή έως ανύπαρκτη. Παράλληλα, όμως, το Δημόσιο δεν χάνει έσοδα και αυξάνει την εισπραξιμότητα των βεβαιωμένων φόρων, καθώς το φορολογικό όφελος θα συμψηφίζεται με μελλοντικές υποχρεώσεις.

Αναστολή του ΦΠΑ έως και το 2022 κατά τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων. Σήμερα επιβάλλεται σε κάθε μεταβίβαση νεόδμητου ακινήτου ΦΠΑ με συντελεστή 24%, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία.

Αναστολή φόρου υπεραξίας σε ορίζοντα τριετίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Για τρία χρόνια θα ορίζει το νομοσχέδιο, ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων δεν πρόκειται να επιβληθεί  (πρακτικά την περίοδο 2020-22) και τον τρίτο χρόνο (το 2022) το μέτρο θα επανεξεταστεί.


Τα δικαιολογικά

Παράλληλα προωθείται η δραστική μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από τις αρχές Ιουλίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων έχει αποστείλει σχετικό υπόμνημα στην κυβέρνηση ζητώντας τον δραστικό περιορισμό των δικαιολογητικών που φτάνουν σήμερα τα 23, συχνά με σημαντικό οικονομικό κόστος, και με χρόνο συγκέντρωσης τριών έως και έξι μηνών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει άμεσες κινήσεις στο συγκεκριμένο μέτωπο.

 

ered.gr