Μείωση κατά 30% του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2020.

177

  

Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος αποτελεί το επόμενο βήμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την μείωση των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος αναμένεται να ανέλθει στο 30% για τα εισοδήματα του 2020 ενώ παράλληλα θα μειωθεί και η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης, άλλος ένας φόρος που είχε επιβαρύνει δυσανάλογα τα μεσαία στρώματα αλλά και όλους όσους δήλωναν υψηλά εισοδήματα, κατά περίπου 20%. Στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των δυο παραπάνω φόρων μέχρι το 2023.

Δεδομένης της σημαντικής συμβολής των δυο παραπάνω φόρων στα έσοδα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σταδιακό περιορισμό τους ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές στα δημοσιονομικά μεγέθη. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι όσο η οικονομία «ανεβάζει στροφές» και ενισχύονται οι ρυθμοί ανάπτυξης και τα έσοδα τόσο θα αυξάνονται τα περιθώρια της κυβέρνησης για παρεμβάσεις με τελικό στόχο, το 2023, την πλήρη απόσυρση έκτακτων φόρων που είχαν επιβληθεί στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τόσο το τέλος επιτηδεύματος όσο και η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης να καταργηθούν με ορίζοντα το 2023 και υπό την προϋπόθεση ασφαλώς ότι δεν θα ανατρέψουν την δημοσιονομική ισορροπία. Σημειώνεται ότι οι δυο φόροι συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό με έσοδα άνω του 1,6 δις. ευρώ.

Το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται σήμερα ως εξής:

1.000 ευρώ το χρόνο, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
800 ευρώ το χρόνο, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
650 ευρώ το χρόνο, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, και
600 ευρώ το χρόνο, για κάθε υποκατάστημα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2020 (αφορά τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2021) το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα μειωθεί στα 455 ευρώ από 650 σήμερα ενώ αναλογικές θα είναι οι μειώσεις και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Ανάλογη μείωση θα ακολουθήσουν τα επόμενα δυο χρόνια με στόχο των μηδενισμό το 2023.

businessdaily.gr