Μείωση στην «εισφορά υπέρ διακοψιμότητας» και για τα μικρά φωτοβολταϊκά εξετάζει πλέον το υπουργείο

197

  

oikiaka fb

Η διατύπωση που περιλάμβανε στην ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής, μετά τη σύσκεψη με τους φορείς, το Υπουργείο Ενέργειας, ότι δηλαδή «θα επιδιωχθούν έστω και οριακές αλλαγές στις τελικές αποφάσεις στη βάση των παρατηρήσεων και των προτάσεων που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης» αφορά την ελάφρυνση της εισφοράς που θα κληθούν να πληρώσουν σε ετήσια βάση, για τη χρηματοδότηση του μέτρου της διακοψιμότητας, τα μικρά φωτοβολταϊκά, εκείνα δηλαδή που δεν υπερβαίνουν τα 100 KW.

Αυτό προκύπτει από τα όσα αναφέρθηκαν χθες από κορυφαία πηγή του υπουργείου και από τις περεταίρω πληροφορίες του Energypress. Όπως αναφέρθηκε, είναι θέμα ημερών η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για τη διακοψιμότητα, με ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριακές αλλαγές στην κατανομή των ποσοστών σε κάθε τεχνολογία ΑΠΕ για τη χρηματοδότηση του μέτρου.

Πρακτικά, οι αλλαγές στις οποίες έχουν καταλήξει οι επιτελείς του υπουργείου είναι δύο:

Πρώτον, να υπάρξει μια παραμετροποίηση της επιβάρυνσης με τη λογική να μειωθεί η εισφορά του 3,6% το χρόνο για τα φωτοβολταϊκά μέχρι 100 KW και να αυξηθεί κατά ένα μικρό ποσοστό η εισφορά σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα αναφέρθηκαν στη σύσκεψη της Παρασκευής, η εισφορά είχε καθοριστεί (όπως και στο παλιό σχέδιο Μανιάτη – Παπαγεωργίου που είχε εγκριθεί από την Κομισιόν) 3,6% επί του τζίρου για όλα τα φωτοβολταϊκά πλην των οικιακών, 1,8% επί του τζίρου για τα αιολικά και 0,8% επί του τζίρου για τα μικρά υδροηλεκτρικά.

Δεύτερον, να δίνεται η δυνατότητα επιστροφών, απολογιστικά και αναλογικά, όταν το ποσόν που θα συγκεντρώνεται θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο που πραγματικά χρειάζεται για τη χρηματοδότηση του μέτρου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις εισφορές στο συγκεκριμένο επίπεδο, θα εισπράττεται ένα ποσόν περί τα 48 εκατ. το χρόνο, όταν οι φορείς των ΑΠΕ εκτιμούν ότι δεν χρειάζονται πάνω από 30 εκατ. το χρόνο. Με βάση αυτό το στοιχείο, οι ίδιοι οι φορείς των ΑΠΕ διατύπωσαν την πρόταση να εγγράφονται μεν, αλλά να μην πληρώνονται στο σύνολό τους εξαρχής οι εισφορές, παρά σταδιακά και με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Η πρόθεση του υπουργείου έχει την ίδια βάση αλλά διαφορετική μεθοδολογία

Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιβάρυνση των ΑΠΕ για τη χρηματοδότηση της διακοψιμότητας (μέτρο που μειώνει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες) αποτέλεσε σημείο τριβής κατά τη συνάντηση της Παρασκευής, με όλους τους «πράσινους» φορείς να επιτίθενται στην ίδια τη λογική της εισφοράς  που την χαρακτήρισαν «φόρο υπέρ τρίτων» δηλαδή φόρο υπέρ της βιομηχανίας.

Πηγή:energypress.gr