Με υπογραφή και σύμβαση έργου οι ιδιώτες μηχανικοί στους Δήμους από το Ηλεκτρονικό Μητρώο της ΕΕΤΑΑ

942

  

Περισσότεροι από 2000 ιδιώτες μηχανικοί έχουν ήδη εγγραφεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο της ΕΕΤΑΑ Α.Ε,  για να απασχοληθούν σε δήμους και Περιφέρειες  σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης κ. Σπυρίδων Σπυρίδων, ο οποίος εξηγεί στο ecopress τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτής της συνεργασίας.

Περισσότεροι από 2000 μηχανικοί έχουν εγγραφεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών της ΕΕΤΑΑ Α.Ε, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης κ. Σπυρίδων Σπυρίδων, ο οποίος, μιλώντας στο ecopress , υπογράμμισε, ότι το εγχείρημα  της ενδύναμωσης των τεχνικών υπηρεσιών δήμων και  περιφερειών με την απασχόληση των χιλιάδων ιδιωτών μηχανικών, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ισόρροπη ανάπτυξη και κατά συνέπεια στην κοινωνική συνοχή της χώρας. Κι αυτό γιατί θα δίνεται η δυνατότητα ακόμη και στους πιο μικρούς δήμους, που μέχρι σήμερα περέμεναν υποστελεχωμένοι από επιστημονικό – τεχνικό προσωπικό,  να μπορούν εφεξής με τη συμμετοχή των ιδιωτών μηχανικών να αξιοποιούν τους μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτους πόρους του ΕΣΠΑ για σημαντικά αναπτυξιακά έργα σύμφωνα με τις ανάγκες της εκάστοτε περιοχής.  Στο ερώτημα αν το ενδιαφέρον από πλευράς μηχανικών ήταν αναμενόμενο ή αναπάντεχο,  αναφέρει: «Ηταν κάτι που δεν το γνωρίζαμε, γιατί πρόκεται για ένα νέο εγχείρημα. Αυτό που ξέραμε, ήταν το μεγάλο ενδιαφέρον που έχουν οι δήμοι για τη δημιουργία αυτού του μητρώου. Τώρα βλέπουμε ότι και οι μηχανικοί δείχνουν το ίδιο  θερμό ενδιαφέρον», τονίζει.

Η σχέση εργασίας ιδιωτών μηχανικών –Δήμων & Περιφερειών

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε για το θέμα, ο κ. Σπυρίδων στο ecopress , «οι ιδιώτες μηχανικοί θα προσλαμβάνονται μέσω της ΕΕΤΑΑ. Α.Ε θα έχουν δικαίωμα υπογραφής εφόσον θα έχουν την ευθύνη μίας μελέτης ή επίβλεψης ενός έργου σε κάποιο δήμο και θα  αμείβονται με σύμβαση έργου. Δεν θα έχουν σύμβαση χρόνου. Σημειώνεται ότι πλατφόρμα δεν έχει λήξη λειτουργίας. Θα παραμένεια ανοιχτή και οι ενδιαφερόμενοι μηχανικοί, έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν το δήμο ή την Περιφέρεια που θέλουν να εργαστούν», τονίζει.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης κ. Σπυρίδων Σπυρίδων

Δεν συγκρούονται δικαιώματα

Οσον αφορά στις αντιδράσεις που έχουν διαφανεί από την πλευρά των μηχανικών του Δημοσίου, ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ. Α.Ε αναφέρει: « Το εγχείρημα αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τη δυνατότητα να προσλάβουν οι δήμοι μονίμους μηχανικούς.   Δεν έχει μειωθεί καθόλου η πρόθεση του υπουργείου για την πρόσληψη μονίμων μηχανικών. Είναι ανεξάρτητο το ένα από το άλλο. Απλώς τώρα δίνουμε τη δυνατότητα, να έχουμε άμεσα κάποιους μηχανικούς ώστε να μπορεί να γίνει γρήγορη απορρόφηση ανεκμετάλλευτων κονδυλίων σε πολλούς δήμους της χώρας, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν είχαν την δυνατότητα να υλοποιήσουν σημαντικά αναπτυξιακά έργα».

Ισόρροπη ανάπτυξη και συνοχή

Στις θετικές συνέπειες που θα προκύψουν από τη λειτουργία του Μητρώου της ΕΕΤΑΑ, ο κ. Σπυρίδων, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο που  αποσκοπεί στην ισόρροπη ανάπτυξη και στη συνοχή:

-«Έχουν περάσει από τη χώρα μας αρκετά χρηματοδοτικά πλαίσια. Μόνο τα συγχρηματοδοτούμενα αυτά που λέμε ΕΣΠΑ σήμερα, που έχουν ξεκινήσει από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα προγράμματα είναι 7 με οκτώ προγράμματα. Ωστόσο όμως, μπορεί κανείς εύκολα να δει, ότι ακόμη υπάρχουν περιοχές στη χώρα μας, που δεν έχουν νερό πόσιμο να πιουν, είτε σε ποσότητα είτε ποιότητα, ότι στερείται σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδος διαδικασίες ή χώρους επεξεργασίας των στερεών ή των υγρών αποβλήτων, ότι  η οδοποιία σε πολλούς μικρούς δήμους είναι ακόμη στα σπάργανα. Άρα, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς, ότι  βασικές υποδομές δεν έχουν γίνει στη χώρα, παρόλο που έχουν περάσει αρκετά χρηματοδοτικά πλαίσια.  Αυτό οφείλεται στην αδυναμία όλων των περιοχών της χώρας, να μπορέσουν να απολαύσουν τα οφέλη από αυτά τα μεγάλα προγράμματα. Με τον τρόπο που σχεδιάστηκαν από την  Ε.Ε, η οποία θεώρησε ότι  όλες οι κρατικές οντότητες έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν προγράμματα, να κάνουν μελέτες να υλοποιήσουν έργα. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα υπάρχει τεράστια ανομοιομορφία στο ζήτημα αυτό. Συγκρίνετε αν θέλετε ένα νησάκι του Αιγαίου με 500 κατοίκους με μία πρωτεύουσα νομού. Οι δήμοι αυτοί παρόλο που έχουν το ίδιο θεσμικό πλαίσιο, λανθασμένο κι αυτό κατά την άποψή μου, έχουν αντιδιαμετρικές δυνατότητες να μπορέσουν να υλοποιήσουν κάποιο πρόγραμμα τους, ή κάποιο έργο τους, το οποίο θα έρθει να ολοκληρώσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό που υπάρχει για την περιοχή τους.  Σήμερα, με την πολιτική του υπουργείου Εσωτερικών,  δημιουργείται  αυτή η δυνατότητα. Ερχόμαστε και λειαίνουμε τις μεγάλες διαφορές που έχουν οι δήμοι για να μπορέσουν να προκαλέσουν ανάπτυξη. Και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι το εργαλείο αυτό έρχεται να  ισορροπήσεις τις ανισότητες που άφησε και ο Καποδίστριας και ο Καλλικράτης.  Μολονότι πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση, συνεχίζουν και υπάρχουν δήμοι με τελείως διαφορετικές αναπτυξιακές δυνατότητες. Αυτή την ανισότητα έρχεται να ισορροπήσει αυτό το πρόγραμμα».

Της Ντίνας Καράτζιου

Πηγή:ecopress.gr