Ως η κορυφαία προτεραιότητα για το 2019 χαρακτηρίζεται από κύκλους της βιομηχανίας, το θέμα της επέκτασης της διακοψιμότητας και η υποβολή εκ μέρους της χώρας μας αιτήματος για παράταση του μέτρου.
“Είναι ένα μέτρο που αφορά ολόκληρο τον κλάδο της μεταποίησης, όχι μόνο μερικές βιομηχανίες της υψηλής αλλά και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της μέσης τάσης” σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ότι πάνω σε αυτό μπορεί να οικοδομηθεί συγκεκριμένη και μετρήσιμη “φιλο-βιομηχανική” πολιτική.
Στο πλαίσιο αυτό, σε σχέση με το ενεργειακό πρόβλημα της βιομηχανίας, προτεραιότητα και βασικός στόχος είναι να υποβληθεί από την κυβέρνηση αίτημα παράτασης της διακοψιμότητας, αυτοτελώς και όχι ως μέρος ενός μηχανισμού επάρκειας, στον οποίο de facto η ζήτηση θα συμμετείχε με μειονέκτημα και δε θα μπορούσε να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τους παραγωγούς.
Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να εφαρμόσει στην πράξη τις διακηρύξεις περί στήριξης της μεταποίησης, θα πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες για παράταση της διακοψιμότητας για ένα χρονικό διάστημα της τάξης των 3 έως 5 ετών, αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της βιομηχανίας.
Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται στο τραπέζι πρόταση για αντικατάσταση της διακοψιμότητας με συμμετοχή της ζήτησης στο νέο μηχανισμό επάρκειας ισχύος. Ανάλογες συζητήσεις είχαν γίνει και προ διετίας, για αρκετούς μήνες. Τότε μάλιστα το επιχείρημα όσων προσπαθούσαν να πείσουν τους ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας για αλλαγή στάσης ήταν ότι η ενσωμάτωση της διακοψιμότητας στο μηχανισμό της ευελιξίας αποτελούσε τη μοναδική βιώσιμη λύση.
Η συνέχεια γνωστή: η βιομηχανία δεν αποδέχθηκε την πρόταση και τελικά με παρέμβαση του πρωθυπουργού υπεβλήθη το αίτημα για αυτοτελή παράταση της διακοψιμότητας, το οποίο και έγινε αποδεκτό από την ΕΕ, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις που προέβαλαν διάφορες πλευρές. Τότε μάλιστα, η Επιτροπή αποδέχθηκε το μέτρο χωρίς καν να υποβληθεί η μελέτη που ζητήθηκε για την ανάγκη ύπαρξης υπηρεσίας που θα προσφέρει η ζήτηση σε έκτακτες συνθήκες για την επάρκεια του συστήματος.
Υπό το πρίσμα αυτό, το θέμα της διακοψιμότητας καθίσταται εκ νέου επίκαιρο, αφού έχει προκοινοποιηθεί από την κυβέρνηση ο νέος μηχανισμός επάρκειας, στον οποίο συμμετέχουν και οι λιγνίτες. Στο μηχανισμό αυτό, επιχειρείται να ενταχθεί με τη μορφή των εποχιακών διαγωνισμών η συμμετοχή της ζήτησης. Κύκλοι της βιομηχανίας με αφορμή την εξέλιξη αυτή κάνουν λόγο για ανεξήγητη επιμονή να ενταχθεί η ζήτηση σε έναν μηχανισμό στον οποίο εκ των πραγμάτων θα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.
“Ζητούμε την υποβολή πρότασης αυτοτελούς μηχανισμού διακοψιμότητας” αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι της βιομηχανίας που επισημαίνουν ότι σε αυτό το κορυφαίας σημασίας ζήτημα για τον κλάδο μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη η σκοπιμότητα του υπουργείου βιομηχανίας. Η διατήρηση της διακοψιμότητας, αποτελεί μονόδρομο και προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού της βιομηχανίας και επομένως η επέκτασή της αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον κλάδο καταλήγουν οι ίδιες πηγές.