Νέα, τρίμηνη παράταση για τα αυθαίρετα – To νέο χρονοδιάγραμμα

256

  

Τρίμηνη παράταση στη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το υπουργείο, η τέταρτη κατά σειρά παράταση είναι απαραίτητη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νέου πλαισίου για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Το νέο πλαίσιο για τη δόμηση και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων (το πέμπτο σε διάστημα επτά ετών) δόθηκε σε διαβούλευση τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Η συμμετοχή στη δημόσια συζήτηση ήταν μεγάλη – καταγράφηκαν 2.300 σχόλια για τα 111 άρθρα του σχεδίου νόμου. Παράλληλα, το σχέδιο εστάλη σε φορείς και επιστημονικούς συλλόγους για την τοποθέτησή τους, διαδικασία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις για συγκεκριμένα άρθρα, όπως για την πρόβλεψη να επεκταθεί και στις κληρονομιές η υποχρέωση πιστοποίησης από μηχανικό (περί της ύπαρξης ή μη αυθαίρετης κατασκευής).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επεξεργασία των σχολίων και προτάσεων που κατατέθηκαν στη διαβούλευση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης ζήτησε χρόνο να ενημερωθεί και επελέγη να δοθεί παράταση έως τις 8 Μαΐου. Πρόκειται για την τέταρτη παράταση στον ν. 4178/13, η ισχύς του οποίου «έληγε» τον Φεβρουάριο του 2015. Η πρώτη παράταση, διάρκειας ενός έτους, δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, για να ακολουθήσει δεύτερη, οκτάμηνη παράταση τον Φεβρουάριο του 2016 και τρίτη τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη ρύθμιση για τα αυθαίρετα (ο νόμος 4014/11, που κρίθηκε αντισυνταγματικός) παρατάθηκε έξι(!) φορές.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, το νέο σχέδιο νόμου θα πρέπει να αναμένεται στα μέσα της άνοιξης. Ο υπόλοιπος προγραμματισμός του υπουργείου έχει ως εξής:

• Μέσα στον μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

• Μέσα στον Φεβρουάριο θα εκδοθούν οι προδιαγραφές για την εκπόνηση των τοπικών χωρικών σχεδίων (αντικατέστησαν τα γενικά πολεοδομικά σχέδια), ενώ θα κατατεθεί στο ΣτΕ το νέο πλαίσιο για τις χρήσεις γης (σε αντικατάσταση εκείνου του ν. 4269/14, που καταργήθηκε).

• Τον Μάρτιο αναμένεται η κύρωση των 12 περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων, τα οποία θα έπρεπε να είχαν αναθεωρηθεί έως το τέλος του 2013, αλλά έλαβαν σειρά παρατάσεων.

• Μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται το νέο πλαίσιο του υπουργείου για το κτηματολόγιο, το οποίο βρίσκεται σήμερα υπό συζήτηση με την Παγκόσμια Τράπεζα. Θα αφορά τον νέο φορέα, στον οποίο θα ενσωματωθούν η ΕΚΧΑ και τα υποθηκοφυλακεία και θα αναλάβει την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του εθνικού κτηματολογίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

kathimerini.gr