Νέος κύκλος “Εξοικονομώ– Αυτονομώ”: Ποιες διορθωτικές κινήσεις προτείνονται

237

  

Άμεσες και αποτελεσματικές διαθρωτικές κινήσεις σχετικά με νέο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, ζητά από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστη Χατζηδάκη, το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου, τονίζοντας ότι «ο τεχνικός κόσμος δεν έχει ούτε τη βούληση, ούτε τα ψυχικά αποθέματα να συρθεί εκ νέου σε μια διαδικασία με τους ίδιους όρους και συνθήκες που ισχύουν σήμερα.»

Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που έστειλε προς τα μέλη του το TEE BA Αιγαίου, με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η ολιγόλεπτη διάρκεια συλλογής αιτήσεων στο πλαίσιο του «εξοικονομώ-αυτονομώ» της 21ης Δεκεμβρίου, απέστειλε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη. Στόχος του είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο προτάσεων βελτίωσης του προγράμματος που, όπως τονίζει στην επιστολή του «να εκφράζει τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τους μηχανικούς δηλαδή που ασχολήθηκαν με αυτό και διαπίστωσαν τις αδυναμίες και τις αστοχίες του.»

Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από το 35% των ενεργών μελών, ποσοστό πολύ μεγάλο, σύμφωνα με το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου, δεδομένου ότι  μεγάλη μερίδα μηχανικών δεν  ασχολείται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είτε από επιλογή, είτε λόγω μη σχετικού αντικειμένου.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της εξαγωγής των συμπερασμάτων από το προαναφερθέν ερωτηματολόγιο, σύμφωνα με το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου, το Υπουργείο καλείται να:

  1. Αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του τεχνικού και μη κόσμου επί της διαδικασίας των αιτήσεων, καθώς εκφράζονται πανταχόθεν αμφιβολίες για τη διαφάνεια και αξιοπιστία της. Αυτό προϋποθέτει το να ερευνήσει σε βάθος τις καταγγελίες-να μην τις απορρίπτει εκ προοιμίου ως αβάσιμες-  και να δώσει στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των αιτήσεων, όπως έχει ζητηθεί και από την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.
  2. Εξασφαλίσει ,μέσω διαδικασίας πραγματικής αξιολόγησης των  αιτήσεων, ότι ικανοποιείται η θεμελιώδης αρχή του προγράμματος που είναι η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Αυτή δεν εξασφαλίζεται σε καμία περίπτωση με μοναδικό κριτήριο την ταχύτητα πληκτρολόγησης στοιχείων σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα.
  3. Δημιουργήσει λίστα επιλαχόντων ή/και να επιτρέψει τη συνέχιση καταχώρησης όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν και δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν, για την άμεση δημιουργία ενός προγράμματος “γέφυρας”, που θα μπορέσει με πραγματικά και γνωστά δεδομένα προϋπολογισμών να καλύψει τις ανάγκες αυτές.
  4. Αναθεωρήσει τον τρόπο κατανομής του διατιθέμενου προϋπολογισμού στις Περιφέρειες, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της και να μην είναι τόσο μεγάλη η ψαλίδα ζήτησης-προσφοράς.
  5. Αναζητήσει όλες τις πιθανές πηγές αύξησης του προϋπολογισμού, αφού πρόκειται για πρόγραμμα με πολύ μεγάλη απήχηση.
  6. Αφουγκραστεί τις φωνές των μηχανικών, της αγοράς, της κοινωνίας στην οποία απευθύνεται το πρόγραμμα, ώστε να το βελτιώσει και να μη χαράζει μια δική του, μοναχική πορεία κόντρα σε όλους και όλα. Ο διάλογος εξάλλου αποτελεί θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας.
  7. Συνεργαστεί με το ΤΕΕ για τη διαμόρφωση του προγράμματος με σωστούς και αδιάβλητους όρους. Οι μηχανικοί είμαστε «μαζί» με το ΥΠΕΝ και όχι «απέναντι», όπως μας τοποθετεί αυτό τους τελευταίους μήνες.

voreioagaioert.gr