Νέο μπάχαλο με το «Εξοικονομώ 3»

319

  

Με τον κίνδυνο να σακατέψουν τους υπολογιστές τους, αλλά και τα δάχτυλά τους… «φλερτάρουν» χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών, που προσβλέπουν να ενταχθούν στο νέο (3ο) πρόγραμμα «Εξοικονομώ», με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Η Θεσσαλία ήταν αρχικά η Περιφέρεια της χώρας που θα έκανε «ποδαρικό» στο νέο «Εξοικονομώ» στις 9 Δεκεμβρίου. Το άνοιγμα, όμως, της πλατφόρμας παρατάθηκε χρονικά, εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε ο «Ιανός». Ετσι, άλλες Περιφέρειες έζησαν πιο μπροστά την ψυχρολουσία του γρήγορου κλικ… Οποιος πρόλαβε, σε λίγη ώρα, το «Εξοικονομώ» είδε, καθώς μόλις ανοίγει, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις πέφτουν καταρρακτωδώς και κλείνει τις επόμενες λιγοστές ώρες.

Ενόψει της έναρξης της προθεσμίας για τη Θεσσαλία, δύο μέλη του ΤΕΕ Μαγνησίας περιγράφουν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος αλαλούμ.

Παρακάτω παρατίθεται αυτούσια, όπως έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εφημερίδας, η αναλυτική και καυστική επιστολή των μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας Κων/νου Νταβανά και Ζωής Καραμούζη, οι οποίοι περιγράφουν με άκρως γλαφυρό τρόπο τι βιώνουν μπροστά σε έναν υπολογιστή οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

«Αξιότιμη κα. Διευθύντρια:

Με αφορμή το νέο αλαλούμ (και τις πανελληνίως ογκούμενες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες) αναφορικά με το 3ο «Εξοικονομώ» που είναι εν εξελίξει ανά την Ελλάδα και που θα έρθει και στην Θεσσαλία (και το «Εξοικονομώ» και το αλαλούμ) στις 20 Ιανουαρίου, και δεδομένου ότι στις σελίδες της έγκριτης εφημερίδας σας έχετε φιλοξενήσει μία πρακτική, απλή και άμεσα εφαρμόσιμη λύση (20/10/2019 σελ.19 περί κληρώσεως των κονδυλίων στους δικαιούχους, όπως στις κρατικές φορο-λοταρίες, αντί της ανεκδιήγητης μεθόδου τού «κερδίζει όποιος δικαιούχος θα κάνει το γρηγορότερο κομπιούτερ-κλικ {!!!} ώστε να προλάβει πριν εξαντληθούν τα λεφτά»), αποστέλλουμε το παρόν γράμμα μήπως και «σωθεί ό,τι σώζεται» έστω την τελευταία στιγμή.

Ηδη η ζηλευτή αυτή ιδέα του «γρηγορότερου κλικ» απέτυχε παταγωδώς στην Πελοπόννησο όπου ξανα-εφαρμόστηκε στις 16/12/2020 (βλ. στο διαδίκτυο σχετική οργισμένη επιστολή-καταπέλτη του ΤΕΕ Πελοποννήσου προς ΥΠΕΝ), όπως είχε αποτύχει ξανά στο 1ο και στο 2ο «Εξοικονομώ» 2018-2019, με τραγελαφικά ενίοτε παραλειπόμενα, παράδειγμα: Στο Ναύπλιο έπεσε το ρεύμα την κρίσιμη ώρα (που ήταν όλοι κολλημένοι στα πληκτρολόγια για το «γρηγορότερο κλικ») οπότε άπαντες οι Ναυπλιώτες (μηχανικοί και μη που ήθελαν να διεκδικήσουν κονδύλια για ενεργειακή αναβάθμιση οικιών δικών τους ή των πελατών τους) «έμειναν ξεροί» (κατατέθηκε και σχετική ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Γ. Ανδριανού).

Βέβαια, ούτως ή άλλως η μεγάλη πλειοψηφία των αιτούντων «μένουν ξεροί» γιατί μπλοκάρει το σύστημα με το να προσπαθούν να μπουν όλοι μέσα πρώτοι, οπότε χιλιάδες υπολογιστές αιτούντων «κολλάνε», «παγώνουν» οι οθόνες τους και όλα τα σχετικά, τεχνηέντως δε αποσιωπούνται από τις στατιστικές (Greek Statistics): Το ΥΠΕΝ ανακοινώνει ότι από τις π.χ. 10.000 υποβληθείσες αιτήσεις εγκρίθηκαν οι μισές, οπότε ο ανυποψίαστος αναγνώστης νομίζει (παραπληροφορείται) ότι δήθεν μπήκαν όλοι στο σύστημα, αλλά απλώς το 50% δεν είχε τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης, αποσιωπώντας ότι χιλιάδες άλλοι (βλ. προαναφερθείσα επιστολή ΤΕΕ Πελοποννήσου) κόντεψαν να σακατέψουν τα πληκτρολόγια (και τα δάχτυλά τους) προσπαθώντας επί ματαίω να «ξεπαγώσουν» τις οθόνες τους!

Περιέργως ο κ. Υπουργός υπεραμύνεται της μεθόδου «το γρηγορότερο κλικ κερδίζει» (που κυκλοφορεί με τον «πλάγιο» αρλουμπο-τίτλο «χρονική προτεραιότητα») γιατί την θεωρεί αντικειμενική (βλ. συνέντευξή του σε Κακούση & Πετρόπουλο τού ALPHA 9,89 στις 17/12/2020), ενώ εξ ορισμού είναι ανθρωπίνως αδύνατον να είναι αντικειμενική αυτή η μέθοδος, για τον εξής λόγο: Προϋποθέτει πως όταν όλοι οι αιτούντες «κάνουν κλικ», το σήμα που στέλνουν να φτάνει στον Κεντρικό Η/Υ του ΥΠΕΝ σε ακριβώς ίσο χρόνο (η παραμικρή απόκλιση έστω και τρισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου πριμοδοτεί ΑΔΙΚΩΣ κάποια κλικ έναντι άλλων), πράγμα απολύτως αδύνατον, και τώρα και στο μέλλον εις βάθος χιλιάδων ετών, καθότι ποτέ δεν θα είναι οι γραμμές όλες ποιοτικά ίδιες (ήδη άλλες είναι οπτικές ίνες και άλλες χαλκού), αλλά ακόμα και όταν είναι όσον το δυνατόν παρεμφερείς (π.χ. εκ χαλκού) ποτέ δεν θα έχουν το ίδιο μήκος ή τις ίδιες κούρμπες ή τις ίδιες παρεμβολές ή την ίδια απόσταση από ΚΑΦΑΟ ή τις ίδιες ακριβώς κατασκευαστικές λεπτομέρειες ή την ίδια πιθανότητα αναπάντεχης αστοχίας ή… ή… ή…

Και καλά ο Υπουργός ως δικηγόρος μπορεί να έχει κάποια παρανόηση, αλλά το Κεντρικό ΤΕΕ στην Αθήνα τι κάνει, δεν τον ενημερώνει; Εδώ και μία εβδομάδα που άρχισε από τα Ιόνια Νησιά το 3ο «Εξοικονομώ» (και το 3ο σχετικό αλαλούμ) τηρεί σιγήν ιχθύος (όπως και το ενταύθα ΤΕΕ Μαγνησίας που ανέμελα παρακολουθεί ως ουδέτερος θεατής λες και όταν φθάσει η σειρά μας δεν θα γίνουν τα ίδια αλλά θ’ αλλάξει ο κόσμος δια μαγείας).

Τί πιο απλό-πρακτικό, αντικειμενικό, αδιάβλητο, δημοκρατικό, άμεσα εφαρμόσιμο, από το να υποβάλουν όλοι οι πολίτες (μηχανικοί ή μη) τις αιτήσεις τους με πλήρη άνεση χρόνου (π.χ. εντός ενός μηνός) και μετά να γίνει μία κλήρωση (για το ποιοί δικαιούχοι θα χρηματοδοτηθούν) όπως γίνεται ήδη εδώ και χρόνια με τις δημόσιες/κρατικές φορο-λοταρίες; Δεν είναι αποκρουστικό και αντιπαραγωγικό, μηχανικοί και μη, να υφίστανται τον εξευτελισμό (και το γελοίο άγχος) τού «γρηγορότερου κλικ» – λες και είμαστε σε νηπιαγωγείο («ποιό παιδάκι θα σηκώσει πρώτο το χεράκι του») ή σε τηλε-παιχνίδι («το γρηγορότερο πάτημα του κουμπιού σού δίνει πεντακοσάρικο») – αλλά και την αναπόφευκτη «ανισότητα» δηλ. ποικιλότητα των τηλεφωνικών γραμμών ή την αγωνία αν θα πέσει το ρεύμα ή την φοβία αν εκείνη την κρίσιμη (!!!) στιγμή μάς τύχει κάτι ανθρώπινο, βρε αδερφέ, και αφήσουμε το πληκτρολόγιο για κάποια κλάσματα του δευτερολέπτου;».

taxydromos.gr