Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οίκον» για 20.000 νοικοκυριά

769

  

Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης της ΕΕΑ για την παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ για τη βιομηχανία του αλουμινίου.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Σταθάκης,«βρήκαμε τους πόρους και θα προκηρύξουμε νέο πρόγραμμα εξοικονομώ για 20.000 νέες κατοικίες μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες». Η πρόσκληση θα δημοσιευθεί άμεσα, «όταν θα καταλήξουμε», όπως επεσήμανε ο υπουργός,  «σε συμφωνία με τις τράπεζες».

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κύριος Σταθάκης αναφέρθηκε στο μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας, το οποίο, όπως σημείωσε, έχει αλλάξει ριζικά με τη χώρα να έχει βγει από τα μνημόνια και να έχει κλείσει ο κύκλος εξισορρόπησης των ελλειμμάτων.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον ενεργειακό τομέα. Ο κύριος Σταθάκης εστίασε σε τρία βασικά σημεία: στο νέο λατομικό νόμο, στο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο σχεδιασμού για τις ΟΠΥ (ορυκτές πρώτες ύλες)  και στο εθνικό σχέδιο για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων.

Αναφορικά με το εθνικό ενεργειακό σχέδιο, ο υπουργός υπογράμμισε ότι μέχρι το 2030, το 32,5% της ενέργειας που καταναλώνουμε θα προέρχεται από ΑΠΕ με στόχο την εξοικονόμηση 1,5% ετησίως σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνουμε και στη μετάβαση στους τομείς των μεταφορών και των κατοικιών.

Τέλος, αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος, ο κύριος Σταθάκης δήλωσε πως ο τομέας ενέργειας έχει απελευθερωθεί ενώ ο θεσμός του χρηματιστηρίου ενέργειας που θα λειτουργήσει έως το τέλος του 2019  έχει να προσφέρει πολλές ευκαιρίες και να συμβάλει στον μετασχηματισμό της ενεργειακής αγοράς σε βάθος.

Χαρά Κάνδηλα