Νομοθετική πρωτοβουλία για έκδοση οικοδομικών αδειών σε περιοχές, όπου εκπονείται πράξη εφαρμογής

499

  

Το θέμα έκδοσης οικοδομικών αδειών σε περιοχές στις οποίες εκπονείται πράξη εφαρμογής, είχε φέρει στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης με σχετική ερώτησή του προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), μετά από συναντήσεις που είχε με κατοίκους των περιοχών Ζευγάρια, Περίβλεπτος, Τσιφλικόπουλο των Ιωαννίνων και μηχανικούς-μελετητές. Ειδικότερα, βάσει εγκυκλίου του ΥΠΕΝ, σε περιοχές στις οποίες εκπονείται πράξη εφαρμογής, δεν επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικής άδειας πριν την κύρωση της συνολικής πράξης εφαρμογής της εκπονούμενης μελέτης.

Δεδομένου, ότι η κύρωση μιας πράξης εφαρμογής στο σύνολό της απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα, η εγκύκλιος έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όλους Δήμους της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Ιωαννιτών, στους οποίους εκπονείται μελέτη πράξης εφαρμογής.

Με την πρότασή του ο Σταύρος Καλογιάννης είχε ζητήσει την επανεξέταση της Εγκυκλίου, ώστε να επιτρέπεται σε αυτές τις περιοχές η έκδοση οικοδομικής άδειας: α) στις ιδιοκτησίες οι οποίες δεν οφείλουν εισφορά σε γη, β) στις ιδιοκτησίες για τις οποίες η οφειλόμενη εισφορά σε γη είναι μικρότερη ή ίση από την αντίστοιχη υποχρέωση της ιδιοκτησίας.

Στην απάντησή του προς τον Στ. Καλογιάννη ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ν. Ταγαράς αναφέρει ότι το Υπουργείο αναγνωρίζει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και για την αντιμετώπισή τους θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία.

proinoslogos.gr