Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΝομοθετική τροποποίηση του Χωροταξικού της Βιομηχανίας, για να μην «πέσουν» τα Επιχειρηματικά...

Νομοθετική τροποποίηση του Χωροταξικού της Βιομηχανίας, για να μην «πέσουν» τα Επιχειρηματικά Πάρκα Εφοδιαστικής στο ΣτΕ

Νομοθετική τροποποίηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τη Βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων νέων ρυθμίσεων, ώστε να δοθούν άμεσες λύσεις σε χωροταξικά, πολεοδομικά αδειοδοτικά αλλά και χρηματοδοτικά προβλήματα για την εξυγίανση των υφιστάμενων ζωνών άτυπης και άναρχης συγκέντρωσης βιομηχανίας και ιδιαίτερα για τη δημιουργία νέων Επιχειρηματικών Πάρκων και Εφοδιαστικής, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αρμόδιος για τη Βιομηχανία Στέργιος Πιτσιόρλας από το βήμα του 22ου Πανελληνίου Συνεδρίου Logistics.

Ο αν. υπουργός Βιομηχανίας είπε ότι οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις θα περιληφθούν στο σχέδιο νόμου για το επιχειρηματικό Πάρκο Οινοφύτων, το οποίο θα κατατεθεί στα μέσα Ιανουαρίου για ψήφιση στη Βουλή.

O ίδιος σημείωσε ότι στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει, θα αξιοποιηθούν οι προτάσεις των φορέων του κλάδου και ειδικών επιστημόνων της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αγοράς, που έχουν διατυπωθεί στο πλαίσιο σχετικών συναντήσεων διαβούλευσης.

Προτάσεις

Ειδική αναφορά έγινε στις προτάσεις που ανέπτυξαν, ως ομιλητές στις εργασίες του συνεδρίου οι:

  • Δημήτρης Οικονόμου, καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του εργαστηρίου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, ο οποίος πρότεινε ως άμεση και αναγκαία λύση την νομοθετική τροποποίηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τη Βιομηχανία.
  • Μανώλης Μπαλτάς, εκπρόσωπος του προέδρου του ΕΒΕΑ δ/νων σύμβουλος Re.De-PlanAE Consultants, μέλος Συμβουλίου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής, ο οποίος παρουσίασε πλέγμα ολοκληρωμένων προτάσεων με νομοθετικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες για την δραστική επίσπευση χρόνου αδειοδότησης των Επιχειρηματικών Πάρκων και την αντιμετώπιση όλων των ασαφειών, ελλείψεων και διοικητικών εμποδίων για τις χρήσεις γης, τη χωροταξία, τα δάση κ.λπ.

Διαχρονικά προβλήματα

Ο αν. υπουργός Βιομηχανίας Σ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι υπάρχουν σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα κυρίως χωροταξικά και αδειοδότησης για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά και όχι επιφανειακά και σε επίπεδο διακηρύξεων και καλών προθέσεων.

Ανέφερε χαρακτηριστικά από την εμπειρία του, ότι μία μεγάλη ξένη εταιρεία, η οποία προγραμματίζει να αναπτύξει στην Ελλάδα σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής οπτικών ινών, μετά από ενδελεχή έρευνα κατέληξε πρόσφατα να επιλέξει έκταση για τις νέες εγκαταστάσεις της σε εκτός σχεδίου περιοχή και όχι σε οργανωμένο υποδοχέα Επιχειρηματικού Πάρκου. Αυτό έγινε όπως είπε ο αν. υπουργός διότι οι τιμές γης στις εκτός σχεδίου περιοχές είναι κατά πολύ χαμηλότερες, χωρίς παράλληλα μέχρι τώρα να προσφέρεται στους επενδυτές κάποιο πλεονέκτημα στους οργανωμένους υποδοχείς.

Γκρίζες ζώνες

Ο Δημήτρης Οικονόμου καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας μιλώντας στο συνέδριο τόνισε ότι υπάρχουν σήμερα μεγάλα εμπόδια χωροθέτησης και γκρίζες ζώνες χωροταξικών κατευθύνσεων τόσο σε Εθνικό όσο και Περιφερειακό επίπεδο, που δεν διευκολύνουν τον κλάδο της βιομηχανίας για τη χωροθέτηση Επιχειρηματικών Πάρκων και Εφοδιαστικής.

-«Εκτιμώ ότι σε κάθε περίπτωση που θα γίνουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για χωροθέτησεις Βιομηχανικών Πάρκων, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν χωροταξικές κατευθύνσεις για τη βιομηχανία, οι οποίες να καλύπτουν αυτές τις επενδύσεις ενδέχεται αυτές οι πρόσφυγες να γίνουν δεκτές από το ΣτΕ»,είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Οικονόμου, δίνοντας τη διάσταση ότι όλες οι νέες και εν εξελίξει επενδύσεις για Επιχειρηματικά Βιομηχανικά Πάρκα και επιμέρους εγκαταστάσεις σε αυτές είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα Περιφερειακά Χωρικά Σχέδια, τα οποία έχουν ξεκινήσει και σταδιακά ολοκληρώνονται με σχετικές εγκρίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και τη δημοσίευση τους σε ΦΕΚ το επόμενο διάστημα για τις περιφέρειες όλης της χώρας δεν είναι επαρκή, όσον αφορά τον χωρικό σχεδιασμό για τη Βιομηχανία και τα Επιχειρηματικά Πάρκα. Εξήγησε ότι τα νέα Περιφερειακά Χωρικά Σχέδια στην πραγματικότητα είναι του 2003, έγινε αναμόρφωση τους με ανομοιογενή τρόπο το 2011 και τελείωσαν το 2015. Ωστόσο πρόσθεσε ο ίδιος για το συγκεκριμένο τομέα δεν είναι επαρκή, όσον αφορά την περίοδο 2003-2011, προσθέτοντας ότι στο μεταξύ την περίοδο 2015 έως σήμερα υπάρχουν πολλές και σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των logistics, «κοσμογονία εξελίξεων», όπως είπε χαρακτηριστικά, οι οποίες δεν έχουν περιληφθεί στα νέα ΠΧΣ.

Ελλείμματα χωρικού πλαισίου

Ο κ. Οικονόμου τονίζοντας την ανάγκη πλήρους και άμεσης κάλυψης των ελλειμμάτων του χωρικού πλαισίου για τη βιομηχανία παρουσίασε στο συνέδριο παρουσία του αν. υπουργού Βιομηχανίας τρεις προτάσεις.

Προέκρινε και εισηγήθηκε την άμεση νομοθετική τροποποίηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τη Βιομηχανία ως άμεση και αποτελεσματική λύση, πρόταση, που ανακοίνωσε δημόσια ότι «βλέπει με θετική ματιά» και αποδέχεται ο αν. υπουργός Βιομηχανίας.

Ο κ. Οικονόμου πρότεινε ως δεύτερη λύση τη δημιουργία ενός επί τούτου Χωρικού Πλαισίου για την εφοδιαστική , σημειώνοντας ότι αυτό θα απαιτούσε πολλά χρόνια για να υλοποιηθεί. Αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η αντίστοιχη διαδικασία ολοκλήρωσης της προκήρυξης και του διαγωνισμού για την ανάθεση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου του Τουρισμού διήρκεσε ενάμιση έτος.

Για λόγους καθυστερήσεων ο κ Οικονόμου παρουσίασε αλλά δεν προέκρινε και την τρίτη λύση, στο νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία, το οποίο θα προκηρυχθεί την ερχόμενη άνοιξη να προβλεφθούν οι αναγκαίες χωροταξικές ρυθμίσεις και κατευθύνσεις για τα logistics. Αυτή η λύση είπε ότι για να υλοποιηθεί θα απαιτήσει δύο με δυόμιση χρόνια από τη στιγμή της ανάθεσης του έργου. Δηλαδή συνολικά 4 έως 5 χρόνια.

Έτσι τόνισε ο κ. Οικονόμου ότι είναι αναγκαία η άμεση λύση νομοθέτησης για να καλυφθούν οι επενδύσεις Επιχειρηματικών Πάρκων και logistics. Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αυτή η λύση πρέπει να καλύψει τη χωροθέτηση μονάδων σε νευραλγικά σημεία, όπως σε οδικούς άξονες ή σε παράκτια μέτωπα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σχετικά θέματα και με τον αιγιαλό. Η άμεση νομοθέτηση είπε πρέπει γενικότερα να καλύψει όλες εκείνες τις περιπτώσεις, που χρειάζεται να καλυφθεί ο κλάδος της εφοδιαστικής, ώστε να μην έχει δυσάρεστες εξελίξεις σε νέες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πολεοδομικά κίνητρα

Γενικότερα σύμφωνα με τον κ Οικονόμου πρέπει σε κάθε περίπτωση η χωρική νομοθεσία να ενσωματώσει στον Εθνικό και Περιφερειακό Χωροταξικό σχεδιασμό τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της Εφοδιαστικής. Επίσης πρότεινε την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της πρόσφατης νομοθεσίας για την τροποποίηση των υφιστάμενων χρήσεων γης, μέσω των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων.

Για τα Επιχειρηματικά Πάρκα πρότεινε ακόμη αύξηση πολεοδομικών κινήτρων, σε σχέση με την εκτός σχεδίου χωροθέτηση συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής ανταγωνιστικών χρήσεων σε μία ακτίνα γύρω από τα Επιχειρηματικά Πάρκα. Και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας πολεοδομικών κινήτρων και αύξησης των αναπτυξιακών κινήτρων, πέραν του αναπτυξιακού νόμου, όπως επίσης την αύξηση του συντελεστή απόσβεσης, μειωμένο ΦΠΑ και περισσότερες ειδικές δράσεις του ΕΣΠΑ.

Νέα προγράμματα

Ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας ανακοίνωσε στο συνέδριο ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα που ετοιμάζει το υπουργείο κινείται στην κατεύθυνση να προβλέπει οικονομικά κίνητρα , φοροαπαλλαγές του αναπτυξιακού νόμου, ενεργοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ με αιχμή νέο πρόγραμμα με τίτλο «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας», ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ενεργοποιηθεί άμεσα για τον κλάδο της βιομηχανίας. Επίσης είπε ότι θα προβλεφθούν κίνητρα περιβαλλοντικής αδειοδότησης και παράλληλα αναμόρφωση του συστήματος αδειοδότησης και βελτίωση του πολεοδομικού και χωροταξικού πλαισίου, ώστε τα επιχειρηματικά πάρκα να εγκαθίστανται σε θεσμοθετημένες περιοχές.

 

http://ecopress.gr

RELATED ARTICLES