Ξανά στη Βουλή η καθυστέρηση του νέου «Εξοικονομώ»

290

  

Ερώτηση στη Βουλή για τη μεγάλη καθυστέρηση που εντοπίζεται στην προκήρυξη του νέου «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», κατέθεσαν 42 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ερώτηση γίνεται λόγος για «τεράστιο κόστος» σε νοικοκυριά και οικονομία, με δεδομένο το ότι «το 89% των κατοικιών δε διαθέτει ικανή θερμομόνωση, και αφετέρου, από το «πάγωμα» στον κλάδο της οικοδομής και τα συνδεδεμένα με αυτόν επαγγέλματα και επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί στα χρόνια της κρίσης και με τους πόρους αυτούς θα μπορούσαν να αναζωογονηθούν, να δώσουν απασχόληση και να συνεισφέρουν στην Εθνική οικονομία».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Τεράστιο το κόστος για τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία από την καθυστέρηση στην έναρξη του νέου προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ”, του ΣΕΣ 2014-2020, για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Το κόστος της μη έγκαιρης ενεργοποίησης του προγράμματος προκύπτει, αφενός, από το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες δεν μπορούν να επιδοτηθούν ώστε να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους και να μειώσουν έτσι τη δαπάνη για θέρμανση και ψύξη, δεδομένου ότι το 89% των κατοικιών δε διαθέτει ικανή θερμομόνωση, και αφετέρου, από το «πάγωμα» στον κλάδο της οικοδομής και τα συνδεμένα με αυτόν επαγγέλματα και επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί στα χρόνια της κρίσης και με τους πόρους αυτούς θα μπορούσαν να αναζωογονηθούν, να δώσουν απασχόληση και να συνεισφέρουν στην Εθνική οικονομία.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ” συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, θα κάλυπτε την ανάγκη για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε έως και 40.000 κατοικίες. Παράλληλα, μέσω του Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ, προϋπολογισμού 68 εκατ. ευρώ, θα δίνονταν η δυνατότητα ακόμη και σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα να ενταχθούν στο πρόγραμμμα, συμβάλλοντας έτσι και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει βάναυσα την Ελληνική κοινωνία. Αντί αυτού, η Κυβέρνηση κωλυσιεργεί και χρονοτριβεί επί δυόμιση χρόνια, καθώς από τον Φεβρουάριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2017 γίνεται συνεχώς λόγος για τον ανασχεδιασμό, την αναθεώρηση και βελτίωση του ιδιαίτερα επιτυχούς προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” του ΕΣΠΑ 2007-2013 και η έναρξη του νέου Εξοικονομώ μετατίθεται συστηματικά. Μόνο στο τελευταίο εννεάμηνο, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη άλλαξαν αρκετές φορές την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος όπως φαίνεται από δηλώσεις τους, απαντήσεις σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου και δημοσιεύματα.

Η κατάσταση σήμερα, λιγότερο από μισό μήνα πριν την εκπνοή και του α’ εξαμήνου του 2017, είναι αποκαρδιωτική. Τα σημάδια για χρονική μετατόπιση εντός ή και μετά του γ’ τριμήνου του 2017 είναι πλέον ορατά, καθώς οι αρμόδιοι δε φρόντισαν να αναθεωρήσουν εγκαίρως τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Η αναθεώρηση του εν λόγω Κανονισμού είναι “αιρεσιμότητα” στο ΣΕΣ 2014-2020, αποτελεί δηλαδή προϋπόθεση προκειμένου να διατεθούν ευρωπαϊκοί πόροι για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Εν αναμονή της έγκρισης και δημοσίευσης του αναθεωρημένου ΚΕΝΑΚ, υφίσταται πάγωμα των σχετικών με την ενεργειακή αποδοτικότητα κονδυλίων.

Η διαδικασία αυτή δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το φθινόπωρο, ενώ ακόμη και αν προκηρυσσόταν το πρόγραμμα αρχές Σεπτέμβρη, θα απαιτούνταν περίπου 3 μήνες για να αρχίσει να κινείται η διαδικασία. Είναι γνωστό όμως ότι οι οικοδομικές εργασίες στην κλίμακα της ανακαίνισης κατοικιών σχεδόν σταματούν κατά τους χειμερινούς μήνες. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το πρόγραμμα φαίνεται να μετατίθεται στην καλύτερη περίπτωση για τις αρχές του 2018 και τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες του οικοδομικού κλάδου να αναθερμαίνονται από την Άνοιξη του 2018 και μετά. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος της χώρας, η καθυστέρηση στην έναρξή του κρατά την Ελλάδα πίσω και ως προς το πλαίσιο και τους στόχους για την ενεργειακή απόδοση (Οδηγία 2010/27/ΕΕ).

Έτσι, οι πολίτες παραμένουν σε ομηρία και ξεκρέμαστοι αναμένουν την έναρξη του προγράμματος.

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Γιατί τόση καθυστέρηση στην εκπλήρωση της αιρεσιμότητας για αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ; Πότε αναμένεται να εγκριθεί και τεθεί σε εφαρμογή ο αναθεωρημένος ΚΕΝΑΚ;
2. Ποιο το πραγματικό χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του «Εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ»; Πότε αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης, ποια τα περιθώρια υποβολής αιτήσεων και οι χρόνοι για την ένταξη στο πρόγραμμα των σχετικών δράσεων;
3. Ποιες οι ενέργειες σας έως σήμερα για την ίδρυση του Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ, προϋπολογισμού 68 εκατ. ευρώ, που θα στηρίξει ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα;
4. Ποιο το εκτιμώμενο κόστος για την Ελληνική Οικονομία και τους πολίτες από την καθυστέρηση της έναρξης του «Εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ;».

Οι ερωτώντες βουλευτές της ΝΔ

1.    Κώστας Σκρέκας

2.    Ντόρα Μπακογιάννη

3.    Κωστής Χατζηδάκης

4.    Λευτέρης Αυγενάκης

5.    Γεώργιος Κουμουτσάκος

6.    Βασίλειος Γιόγιακας

7.    Απόστολος Βεσυρόπουλος

8.    Γεώργιος Βαγιωνάς

9.    Μάξιμος Χαρακόπουλος

10.    Άννα Καραμανλή

11.    Χρήστος Κέλλας

12.    Σταύρος Καλαφάτης

13.    Σοφία Βούλτεψη

14.    Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

15.    Ιωάννης Αντωνιάδης

16.    Κώστας Κοντογεώργος

17.    Μάνος Κόνσολας

18.    Δημήτρης Σταμάτης

19.    Χρήστος Μπουκώρος

20.    Θεόδωρος Φορτσάκης

21.    Νίκος Παναγιωτόπουλος

22.    Θανάσης Δαβάκης

23.    Αναστάσιος Δημοσχάκης

24.    Γεώργιος Γεωργαντάς

25.    Θεόδωρος Καράογλου

26.    Ιωάννης Κεφαλογιάννης

27.    Μαρία Αντωνίου

28.    Νίκη Κεραμέως

29.    Γιάννης Ανδριανός

30.    Κωνσταντίνος Τασούλας

31.    Γεώργιος Κασαπίδης

32.    Γεώργιος Βλάχος

33.    Κωνσταντίνος Γκιουλέκας

34.    Γεώργιος Στύλιος

35.    Γεώργιος Καρασμάνης

36.    Δημήτρης Κυριαζίδης

37.    Αθανάσιος Μπούρας

38.    Ανδρέας Κατσανιώτης

39.    Σίμος Κεδίκογλου

40.    Αθανάσιος Καββαδάς

41.    Βασίλης Οικονόμου

42.    Κώστας Τσιάρας

greenagenda.gr