Ξεκινάει η λειτουργία του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού του φράγματος Πραμόριτσας

427

  

hydroΤην εξουσιοδότηση στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας ώστε να υπογράψει τη Σύμβασης Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας για ΜΥΗΣ ισχύος 1,035 MW στη θέση του Φράγματος “Πραμόριτσα”, της πρώην ΝΑ Κοζάνης, παρείχε το περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο συνεδρίασε χθες το μεσημέρι για πρώτη φορά το 2015.

Δίνεται έτσι λύση σε ένα χρόνιο αίτημα του Βοΐου, αφού ξεκινάει η λειτουργία του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού του φράγματος ισχύος 1,035 MW!

Η έναρξη της συνεδρίασης έγινε με την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, η οποία έγινε από τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Γιώργος Κωτσίδης, ο οποίος δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον περιφερειακό σύμβουλο Χάρη Κάτανα για την εκλογή του στην ελληνική Βουλή. Τυχερός της βασιλόπιτας, στον οποίο έτυχε και το φλουρί, ήταν ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, ο οποίος έλαβε σαν δώρο ένα βιβλίο για την περιοχή. Τυχερή στα πιτάκια που μοιράστηκαν στο σώμα, ήταν η γραμματεία του περιφερειακού συμβουλίου.

“Ζητάω την εξουσιοδότηση του οργάνου ώστε να μπορέσω να υπογράψω μια σύμβαση ώστε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια στο Φράγμα της Πραμόριτσας και να μπορούμε έτσι να ικανοποιήσουμε ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας ρίχνοντας κατά πολύ το ενεργοβόρο κόστος αλλά να υπάρχουν και έσοδα. Διπλό το όφελος αλλά πάνω από όλα ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων, ένα αίτημα της περιφέρειας για να χρησιμοποιούμε το κάθε έργο και να είναι ωφέλιμο. Η προεκλογική μας δέσμευση ότι όταν γίνονται τα έργα πρέπει να παράγουν ωφελιμότητα, γίνεται πράξη. Αποκαθιστάται μια ολιγωρία και αδικία ετών, γιατί επί σειρά ετών είχαμε εγκαταλείψει το έργο” τόνισε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο θέμα ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος, αναφερόμενος στο έργο τόνισε πως “το θέμα της Πραμόριτσας και το Υδροηλεκτρικό θα βοηθήσει για την ανάπτυξη και για να εξοικονομήσουμε χρήματα για τους κατοίκους του Βοΐου”. Ο ίδιος ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν ώστε το Υδροηλεκτρικό να έρθει στο δήμο Βοΐου, σημειώνοντας πως το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου έχει ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι, το αργότερο, καταλήγοντας πως “του χρόνου οι Βοϊώτες θα πίνουν καθαρό και φτηνό νερό”.

Η σπουδαιότητα του έργου

 

“Από την Πραμόριτσα υδρεύεται όλο το Βόιο και τμήμα των Γρεβενών. Με το υδροηλεκτρικό έργο θα υπάρχει παραγωγή ρεύματος, προσφέροντας ένα οικονομικό απόθεμα γύρω στα 400.000 ευρώ στην περιοχή. Το απόθεμα αυτό θα χρησιμοποιηθεί ώστε να μειωθεί η τιμή του νερού στους Βοϊώτες” τόνισε ο κ. Λαμπρόπουλος.

Η λειτουργία του σταθμού θα βοηθήσει τα μέγιστα στη μείωση του κόστους λειτουργίας υδροδότησης των οικισμών του Δήμου Βοίου, ενώ υπολογίζεται ότι η ηλεκτροπαραγωγή από το ΜΥΗΣ «Πραμόριτσα» η οποία θα ανέρχεται στα 4500 MW ανά έτος, θα αποφέρει οικονομικό όφελος έως και 400.000 € ετησίως για την περιοχή. Τις επόμενες ημέρες η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα υπογράψει τη σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας ως αυτοπαραγωγός, με τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ Α.Ε.).

 

 

prlogos.gr