Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΝέαΞεκινούν οι αιτήσεις στήριξης για επιστήμονες και επαγγελματίες.

Ξεκινούν οι αιτήσεις στήριξης για επιστήμονες και επαγγελματίες.

Ανοίγουν και οι τελευταίες πλατφόρμες υποβολής αιτήσεων για τις έκτακτες επιδοτήσεις εργαζομένων, επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ την ερχόμενη εβοδμάδα ξεκινούν και οι πρώτες πληρωμές.

Η πλατφόρμα http://Elearning.yeka.gr όπου μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στο «ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση» για επιστήμονες πληττόμενους από τον κορωνοϊό Covid-19, που εντάσσονται στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών, άνοιξε χθες το βράδυ.

Η διαδικασία θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 20 Απριλίου και αφορά ειδικότητες μηχανικών, οικονομολόγων – λογιστών ανεξαρτήτως τάξεως, δικηγόρων (ασκούμενοι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι) ελεύθερων επαγγελματιών ή με έμμισθη εντολή, ιατρών κάθε ειδικότητας, εκπαιδευτικών και ερευνητών.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αφορά 180.390 επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες και θα υλοποιηθεί με το σύστημα της επιταγής κατάρτισης, που περιλαμβάνει παρακολούθηση προγράμματος 100 διδακτικών ωρών και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης. Οι επιστήμονες-δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα ύψους 600 ευρώ, το οποίο θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο.

Αντίστοιχα, για σήμερα έχει προγραμματιστεί η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport, στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, όπου θα γίνεται η αίτηση για το επίδομα των 800 ευρώ από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις με έως πέντε άτομα προσωπικό.

Προσοχή. Από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ εξαιρούνται οι επιστήμονες οι οποίοι για τον Απρίλιο δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ, εφόσον λάβουν μέρος στα επιδοτούμενα σεμινάρια τηλε-εκπαίδευσης.

Προϋπόθεση για τους υπόλοιπους επαγγελματίες-ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι να απασχολούν έως πέντε άτομα προσωπικό, ενώ δεν θα καταβληθεί επίδομα 800 ευρώ σε όσους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις έχουν υποβάλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Αντίστοιχα, σε μια ομόρρυθμη εταιρεία ή σε μια ετερόρρυθμη εταιρεία δεν θα δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ για κάθε εταίρο.

Οι ημερομηνίες πληρωμής

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το επίδομα των 800 ευρώ για τους εργαζομένους που έχουν υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση, θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς στις 15, 16 και 17 Απριλίου. Υπολογίζεται, δε, ότι οι πρώτοι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν τις 500.000.

Τη Μεγάλη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί να καταβληθούν τα 400 από τα 600 ευρώ για τη στήριξη των επιστημονικών κλάδων, δηλαδή δικηγόρων κ.λπ., ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες-επιχειρήσεις με έως 5 εργαζόμενους θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους μετά το Πάσχα.

Να σημειωθεί ότι έως τη Μεγάλη Τετάρτη θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά το δώρο Πάσχα από όλες τις επιχειρήσεις που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Οι επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν, έχουν δικαίωμα να το καταβάλουν μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Σε αναμονή οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια

Εν τω μεταξύ, με την κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ορίζεται ότι η διαδικασία των αναστολών συμβάσεων και των ηλεκτρονικών υπεύθυνων δηλώσεων από εργοδότες και εργαζόμενους σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια (εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό) πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή.

Μετά τις καταγγελίες για σωρεία κρουσμάτων αυθαιρεσίας από σχολάρχες και ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε στην υπογραφή μιας νέας ΚΥΑ, που ανατρέπει τα μέχρι σήμερα ισχύοντα καθώς ορίζει ότι οι ηλεκτρονικές υπεύθυνες δηλώσεις που τυχόν έχουν ήδη υποβληθεί από 24 Μαρτίου από επιχειρήσεις-εργοδότες στην «Εργάνη» λογίζονται ως μη γενόμενες.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται σε εκ νέου υποβολή δηλώσεων, με νέο Ειδικό Έντυπο Υποβολής που θα αναρτηθεί στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

Αντίστοιχα, και οι ηλεκτρονικές υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων που τυχόν έχουν υποβληθεί από 1η Απριλίου στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού -800 ευρώ- λογίζονται ως μη γενόμενες. Οι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε εκ νέου υποβολή. Μάλιστα, στη νέα απόφαση διευκρινίζεται ότι οι συμβάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών που έχουν λάβει διοριστήριο από το υπουργείο Παιδείας δεν αναστέλλονται και οι αποδοχές αυτών των εργαζομένων καταβάλλονται από τους εργοδότες. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία (τηλεκπαίδευση), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Σε ισχύ και τα πρόστιμα

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Σκάι, ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνεται δεκτή η υποβολή δήλωσης αναστολής συμβάσεων εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» με αναδρομική ημερομηνία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, καθώς η νομοθεσία είναι έκτακτη και γίνεται από μηδενική βάση, «είναι πιθανό κάποιοι να επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τρύπες του συστήματος». Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με τον υπουργό, έρχεται η υπουργική απόφαση που προβλέπει πρόστιμα για όσους εργοδότες παρανομούν, με αιχμή την επιβολή προστίμου 1.200 ευρώ σε όσους εργοδότες υποχρεώνουν εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης εργασίας να δουλεύουν.

Ρούλα Σαλούρου

euro2day.gr

RELATED ARTICLES