Οι άξονες του νέου προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

201

  

Tους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» που θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Κατά την ομιλία του το μεσημέρι στο συνέδριο «Ξεπερνώντας την πανδημία – ενέργεια & οικονομία – επενδύσεις υγεία», ο υπουργός τόνισε ότι θα ενεργοποιηθεί ένα πρόγραμμα – μαμούθ ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στη χώρα μας αλλά και συνολικά στις χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι κοινοτικοί πόροι θα συνδυάζονται με φορολογικά κίνητρα αλλά και με τραπεζικά δάνεια όπου είναι απαραίτητο, ενώ θα ενεργοποιηθούν και οι λεγόμενες επιχειρήσεις ενεργειακών υπηρεσιών οι οποίες αναλαμβάνουν την υλοποίηση των επενδύσεων και αποπληρώνονται εισπράττοντας μέρος του κόστους που εξοικονομεί ο καταναλωτής από την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες τo υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να μειώσει τις εισοδηματικές κατηγορίες από 7 σε 5 και ταυτόχρονα να αυξήσει το άνωτατο όριο των εισοδημάτων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με επικρατέστερο ποσό αυτό των 70.000 ευρώ.

Επιπλέον θα δίδεται ένα μπόνους έως και 15% στα κτήρια που κατασκευάστηκαν προ του 1980 τα οποία κατατάσσονται στις χαμηλότερες ενεργειακές κατηγορίες Η και Ζ, και θα γίνει διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων προκειμένου πέρα από κουφώματα, μονώσεις κ.λπ., να χρηματοδοτηθούν και έργα που συνδέονται με την ενεργειακή αυτονόμηση κτιρίων και την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ο προϋπολογισμός του τρίτου κύκλου «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», που αναμένεται να βγει το φθινόπωρο στον αέρα, θα κυμαίνεται στα 350 με 400 εκατ. ευρώ και θα είναι ο τελευταίος με την σημερινή μορφή
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών για την οριστικοποίηση του ύψους του προϋπολογισμού του προγράμματος και των φοροαπαλλαγών, ενώ θα ακολουθήσουν συζητήσεις και με τις τράπεζες για την δική τους συμμετοχή στο πρόγραμμα.