Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσπερνούν την πυρηνική στις μεγάλες οικονομίες

377

  

ape2Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν ξεπεράσει την πυρηνική στην παροχή ηλεκτρισμού σε χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με νέα έκθεση προόδου της παγκόσμιας πυρηνικής βιομηχανίας.

Αν και η παγκόσμια παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,2% το 2014, η ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε κατά 38 τοις εκατό και η αιολική κατά ένα δέκατο, αναφέρει η έκθεση.

Μεταξύ των οκτώ μεγαλύτερων οικονομιών όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξαιρουμένων των υδροηλεκτρικών φραγμάτων, έχουν ξεπεράσει την ατομική ενέργεια στην παροχή ηλεκτρισμού είναι η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία, η οποία έχει διακόψει τη λειτουργία όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011. Η Βραζιλία, η Γερμανία, το Μεξικό, η Ολλανδία και η Ισπανία συμπληρώνουν τη λίστα.

Στη Βρετανία, η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής, ξεπέρασε την πυρηνική για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, αναφέρει η έκθεση, ενώ στις ΗΠΑ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν 13 τοις εκατό, από 8,5% το 2007.

Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν η μισή συνολική ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προστέθηκε το 2014 παγκοσμίως προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων.

Αυτό οφείλεται εν μέρει σε βελτιώσεις στην τεχνολογία και την αποτελεσματικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και στην καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων αποθεμάτων, παράλληλα με την πρόοδο στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, η πυρηνική βιομηχανία αντιμετωπίζει αύξηση του κόστους, καθυστερήσεις στην κατασκευή, γήρανση του στόλου των αντιδραστήρων και την έντονη αντίθεση του κοινού, ιδιαίτερα στον απόηχο της καταστροφής στη Φουκουσίμα, η οποία ασκεί πίεση στις κυβερνήσεις να απομακρυνθούν από την πυρηνική ενέργεια.

Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι οι μονάδες πυρηνικής ενέργειας σε λειτουργία στον πλανήτη ήταν 391 το 2014, τρεις περισσότερες από το προηγούμενο έτος αλλά 47 λιγότερες από το 2002, μην υπολογίζοντας τις μονάδες της Ιαπωνίας.

 

Πηγή:naftemporiki.gr