Οι εξελίξεις των δασικών χαρτών στα Ιόνια νησιά

207

  

Ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί το νησί μας και για την ώρα δεν έχει δοθεί λύση είναι το θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών. Με την τελευταία παράταση των έξι μηνών που αποφάσισε η κυβέρνηση δόθηκε περισσότερος χρόνος στους ιδιοκτήτες να λύσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται και έχουν να κάνουν κυρίως με τους δασωμένους αγρούς που παρουσιάζοντα τα πιο πολλά και σοβαρά ζητήματα. Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα τόνισε ότι εκ μέρους της κυβέρνησης υπάρχει επίγνωση για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

«Υπάρχει επίγνωση ότι δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα οι χάρτες όπως αναρτήθηκαν με τις πράσινες περιοχές αλλά έπρεπε να ξεκινήσει μια διαδικασία αποτύπωσης όπως είχε γίνει για να αρχίσει μετά η διόρθωση. Τέθηκε το θέμα της ιδιομορφίας που υπάρχει στα Ιόνια Νησιά, ότι δεν υπάρχει δημόσια περιουσία. Ο Υφυπουργός ήταν ενημερωμένος και για τους αγρούς που είχαν εγκαταλειφθεί και τις ιδιωτικές περιουσίες που είχαν καταληφθεί και βρέθηκε μια αυτοφυής βλάστηση και είναι καταγεγραμμένα ως δασικές».

Η κ. Κράτσα σημείωσε ότι για τη Ζάκυνθο αλλά και την Κεφαλονιά θα γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα τηλεδιάσκεψη παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών και των αρμόδιων υπευθύνων για να μιλήσουν για το θέμα και να τεθούν επί τάπητος. Στη τηλεδιάσκεψη θα δώσει το παρών και ο Υφυπουργός.

Την αισιοδοξία του ότι οι Δασικοί Χάρτες θα προχωρήσουν χωρίς σοβαρά προβλήματα εξέφρασε ο Δασάρχης Ζακύνθου Δημήτρης Σκαλτσογιάννης.
«Οι χάρτες προχωρούν κανονικά. Θα τα δούμε τα θέματα και θα τα δει η επιτροπή. Όσοι επιθυμούν θα κάνουν πρόδηλα σφάλματα ή μετά αντιρρήσεις, οπότε μετά θα τα ελέγξει η επιτροπή. Αν είναι ένα εμφανέστατο σφάλμα γιατί εξετάζονται από αεροφωτογραφίες, το πάμε με εισήγηση δική μας και στο τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων. Πολλά συμβόλαια σήμερα δεν υπάρχουν και αυτό είναι ένα θέμα για τη Ζάκυνθο και αυτό το βλέπουμε με κατανόηση για τους δασωμένους αγρούς. Έχουμε γύρω στα 300 πρόδηλα σφάλματα ή αντιρρήσεις. Αλλά έχουμε και τις τέσσερις κοινότητες Καλαμάκι, Αργάσι, Παντοκράτορας και Βασιλικό. Εκεί μπήκε αναμορφωμένος χάρτης, οπότε σε αυτές τις περιοχές δεν μπορούν να κάνουν αντιρρήσεις. Αν το προβλέψει το Υπουργείο δεν το γνωρίζω. Όσοι έχουν διοικητικές πράξεις δηλαδή οικοδομικές άδειες ή πράξεις χαρακτηρισμού ή παλιές βεβαιώσεις ή κάτι άλλο που μπορούν να ενημερωθούν από το δασαρχείο μπορούν να ρωτήσουν το Δασαρχείο μπορούν να κάνουν αντιρρήσεις», τόνισε ο κ. Σκαλτσογιάννης.

Για το θέμα μίλησε στην εφημερίδα μας και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου Γιάννης Γιατράς, ο οποίος σημείωσε ότι είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί εύκολα.

«Για το θέμα των δασωμένων αγρών είχαμε πάρει θέση και υπάρχει μια τεράστια ανεπιείκια. Τι είναι δασωμένοι αγροί; Δασωμένοι αγροί είναι αγροί οι οποίοι λόγω του φαινομένου της αστυφιλίας δασώθηκαν μετά το 1960-70 και φέρουν δασική μορφή. Αυτές οι εκτάσεις θεωρούνται δασικές και μάλιστα με μια πολύ ανεπιεική διατύπωση του νόμου του άρθρου 68 όπου για να θεωρηθούν ιδιωτικές πρέπει να προσκομιστούν τίτλοι προ του 1946 κάτι το οποίο όπως αντιλαμβάνεστε είναι αδύνατον λόγω της καταστροφής των υποθηκοφυλακείων στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά και στην Κέρκυρα από σεισμούς. Αυτά τα θέματα είχαν τεθεί από τους Δικηγορικούς Συλλόγους έγκαιρα εδώ και αρκετό καιρό. Όμως εδώ δεν υπάρχει τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, επομένως για ποιο λόγο τα ζητάνε. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Είχαμε ζητήσει στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με το υπόμνημα το αναλυτικό που είχε υποβάλει ο Δικηγορικός Σύλλογος και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Δ.Σ. να δοθεί 8μηνη παράταση. Δόθηκε τελικά 6μηνη παράταση προκειμένου τα δασαρχεία να ενημερώσουν τους χάρτες με βάση τις διοικητικές πράξεις αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς και τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί. Είναι υποχρέωση της διοίκησης και επειδή υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να υπάρχουν αμέλειες των πολιτών να προβούν σε διόρθωση προδήλων σφαλμάτων στις περιπτώσεις των αποχαρακτηρισμών. Έπρεπε να γίνει αυτή η διόρθωση. Οι Δασικοί χάρτες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει το κτηματολόγιο. Στο κτηματολόγιο είμαστε πολύ πίσω σε δηλώσεις στη Ζάκυνθο. Πρέπει οι συμπολίτες μας να επισπεύσουν τις δηλώσεις και να ενδιαφερθούν για τις περιουσίες τους διότι θα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα σε συνδυασμό με τους Δασικούς Χάρτες. Μετά τον Σεπτέμβριο δε υπάρχει προειδοποίηση ότι θα υπάρχουν σε εκπρόθεσμες δηλώσεις κτηματολογίου τσουχτερά πρόστιμα», σημείωσε ο κ. Γιατράς.

imerazante.gr