Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΟι Μηχανικοί ο βασικός κρίκος για ασφαλείς οικοδομές

Οι Μηχανικοί ο βασικός κρίκος για ασφαλείς οικοδομές

«Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και τη δουλειά που κάνετε. Και επειδή απευθύνομαι κυρίως στην οικογένεια των μηχανικών και η συνάντησή μας γίνεται με νωπές τις εικόνες από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, συνειδητοποιούμε ότι εσείς είστε ο βασικός κρίκος για να έχουμε γερές και ασφαλείς οικοδομές». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση του ΤΕΕ Θεσσαλίας για την «Καταγραφή, κωδικοποίηση και αξιοποίηση της Αρχιτεκτονικής μας Κληρονομιάς», κατά την οποία παρουσιάστηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία καταγράφονται, μέχρι στιγμής, 437 κτίρια, στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, ιδιαίτερης αξίας, από ιστορική, τεχνική και αρχιτεκτονική σκοπιά.

Σεισμογενής χώρα η Ελλάδα
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι καθώς «η Ελλάδα είναι μία σεισμογενής χώρα έχει μεγάλη σημασία να έχουμε στέρεες και ασφαλείς κατοικίες, ασφαλείς κατασκευές, οικοδομές. Βεβαίως, έχει αυστηροποιηθεί ο νόμος μετά τη δεκαετία του ‘80 που είχαμε τους σεισμούς στη χώρα. Νομίζω ότι πρέπει ενδεχομένως να το ξαναδούμε. Εσείς είστε αυτοί που θα μας υποδείξετε τι πρέπει να γίνει -η επιστημονική κοινότητα. Αλλά, σε κάθε περίπτωση όση αυστηροποίηση του πλαισίου και αν κάνουμε εμείς -με βάση τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας- αν χτίζουμε πάνω σε μπαζωμένα ρέματα, το μοιραίο δεν αργεί να γίνει. Γι’ αυτό θα πρέπει η Πολιτεία να δει τις δικές της στερήσεις, η επιστημονική κοινότητα αυτά που πρέπει, αλλά και ως κοινωνία να το δούμε, ώστε να μπει τέλος κάποτε σε αυτή την “πληγή” που ερχόμαστε κάθε φορά ως Πολιτεία να θεραπεύουμε με την νομιμοποίηση κάθε νέας γενιάς αυθαιρέτων. Στο τέλος της ημέρας όποιος είναι νομοταγής πολίτης νομίζει ότι είναι το κορόιδο της Πολιτείας!
Δεν είναι… σωστό ένας πολιτικός -και δη παραμονές εκλογών- να μιλάει για την “αμαρτία” αυτή και στην οποία ουδείς είναι αμέτοχος, αλλά η πολιτική πρέπει να έχει και έναν παιδευτικό ρόλο. Να τελειώσουμε μία και καλή με αυτή την “αμαρτία” των αυθαιρέτων και να μην επιτρέψουμε νέες γενιές αυθαιρέτων, όσα άλλοθι κι αν δίνουμε. Και πολλές φορές υπάρχει και νομιμοποιητική βάση, οι αμαρτίες του παρελθόντος, οι καθυστερήσεις που επέβαλαν και την κατασκευή αυθαιρέτων υπό την οικιστική πίεση, την αστυφιλία και τον εμφύλιο».

Ο Πύργος Χαροκόπου
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφερόμενος στην ψηφιακή πλατφόρμα, του ΤΕΕ Θεσσαλίας συνεχάρη τον πρόεδρο κ. Νίκο Παπαγεωργίου και εξήρε το έργο που έχει γίνει από την Ομάδα Εργασίας «για την καταγραφή αξιόλογων κτιρίων, πολλά εκ των οποίων είναι διατηρητέα κτίρια. Δυστυχώς, ακόμα και στην περίπτωση της νομοθεσίας για τα διατηρητέα μνημεία, έχουμε ζήσει στη Λάρισα να καταστρέφονται τέτοια μνημεία. Περιέρχονται στα χέρια ιδιωτών που αδιαφορούν, είτε περιμένουν την φυσική κατάρρευση, αν δεν κάνουν αυτό που κάνουν στις ρωμαίικες εκκλησίες στη Μικρά Ασία, όπου αφαιρούν τα κεραμίδια κι ο χρόνος φέρνει πιο γρήγορα το “ποθούμενο” για αυτούς, να πέσει το κτίριο για να σηκωθεί η πολυκατοικία.
Ζήσαμε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, του 20ου αιώνα, ακόμα περισσότερο την “αμαρτία” της αντιπαροχής. Τότε έπεσαν πάρα πολλά διατηρητέα κτίρια που ήταν τοπόσημα για την πόλη. Αλλά και σήμερα, δυστυχώς, συμβαίνει να έχουμε ένα κραυγαλέο παράδειγμα, τον Πύργο του Χαροκόπου -και όχι Χαρακόπουλου, που πολλοί μου λένε- που είναι στα χέρια ιδιώτη. Η πολιτεία, ο Δήμος, όλοι θα θέλαμε να σωθεί. Αλλά είμαστε σε ένα αδιέξοδο αυτή τη στιγμή.
Είναι πολύ σημαντικό ότι καταγράφονται. Μακάρι αυτή η καταγραφή να είναι ένα “πριν και μετά” όταν θα βλέπουμε να ανακαινίζονται, να αναστηλώνονται, να σώζονται και να μη μείνουν ως φωτογραφίες και καταγραφή κάποιων μνημείων που θα καταρρεύσουν».

RELATED ARTICLES