Οι σεισμοί αλλάζουν τη δόμηση- Ανοίγει συζήτηση για την επικαιροποίηση του αντισεισμικού κανονισμού

348

  

Τριάντα χρόνια μετά τη θέσπιση του νέου αντισεισμικού κανονισμού της χώρας, οι επιστήμονες ανοίγουν ξανά τη συζήτηση για επικαιροποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τα κτίρια.

 

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Ο κ. Παπαδόπουλος ρωτήθηκε για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και του Κορινθιακού, αν δηλαδή χρήζουν αλλαγής στην κλίμακα των αντισεισμικών ζωνών. Τόνισε ότι η ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου – και μαζί η Αχαΐα και η Ηλεία – χωρίς καμία αμφιβολία είναι υψηλής σεισμικότητας. Ωστόσο, το αν κάποιες περιοχές θα πρέπει να αλλάξουν «κατηγορία» στον χάρτη, είναι ένα θέμα που χρήζει διεξοδικής συζήτησης μεταξύ πολλών ειδικών την οποία αρμόδιος να ξεκινήσει είναι ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας. Σε κάθε περίπτωση, οι διατάξεις του αντισεισμικού κανονισμού, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, προβλέπουν την ενίσχυση της αντισεισμικής κατασκευής των κτιρίων, θέτοντας υπόψη πολλούς παράγοντες και συντελεστές. Κατά συνέπεια, η αλλαγή του σεισμικού χάρτη θα επιφέρει αλλαγές και στους όρους δόμησης, ιδιαίτερα στις περιοχές που αλλάζουν κατηγορία, όπως και στο κόστος της κατασκευής των κτισμάτων.

ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Σε κάποιες περιπτώσεις περιοχών, ίσως χρειαστεί να γίνει μετάβαση σε ζώνη με υψηλότερα φορτία, ενώ υπάρχουν και περιοχές που μπορεί να κατέβουν κατηγορία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, η οποία παρουσιάζει πολύ υψηλή σεισμικότητα, προτείνεται από κάποιους επιστήμονες να «ανέβει» ζώνη στα σεισμικά φορτία σχεδιασμού.Περιοχές ιδιαίτερα σεισμογενείς, όπως τα Επτάνησα, αναμένεται να παραμείνουν στη ζώνη, αλλά με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ

Όπως τόνισε στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας Αρης Γκατζόγιας, οι αυξήσεις στο κόστος – εξαιτίας των αλλαγών που θα φέρουν οι αυστηρότεροι όροι εφαρμογής του αντισεισμικού κανονισμού – δεν αφορούν στο σύνολο της οικοδομής, αλλά το ποσοστό μόνο των εργασιών αντισεισμικής θωράκισης, που υπολογίζονται περί το 25% – 30% του συνολικού. «Αυτό σημαίνει ότι ακριβότερα θα γίνουν σίδερα και μπετά και όχι πλακάκια, δάπεδα, υδραυλικά κ.ά. εξηγεί και κάνει λόγο για επουσιώδη επιβάρυνση στην κατασκευή νέων κτιρίων, καθώς στη χώρα «χτίζουν» ήδη με τους αυστηρότερους όρους. Ο ίδιος πάντως υποστήριξε ότι «όλη η χώρα θα πρέπει να μπει στην κατηγορία του «κόκκινου»… στον αντισεισμικό κανονισμό».

Σωτήρης Παπανδρέου

pelop.gr