Οι τρεις μεγάλες αλλαγές που έφερε η πανδημία στην αγορά ακινήτων

231

  

Στην αγορά κατοικίας ζητούνται πλέον περισσότερα τετραγωνικά λόγω τηλεργασίας, ενώ έντονη είναι η ζήτηση για χώρους γραφείων υψηλών προδιαγραφών και για ακίνητα logistics.

Αύξηση των τετραγωνικών στις κατοικίες, ανοδική πορεία στους χώρους γραφείων υψηλών κριτηρίων που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία και μεγαλύτερη ζήτηση για χώρους αποθήκευσης και logistics. Αυτές είναι οι κύριες τάσεις στην αγορά ακινήτων, υπό την επίδραση των νέων συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία, οι οποίες αναδείχθηκαν από το συνέδριο της Prodexpo.

Στις αλλαγές που είδαμε λόγω της πανδημίας αλλά και περιμένουμε το επόμενο διάστημα αναφέρθηκε ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας Πειραιώς, Γεώργιος Κορμάς, που τόνισε ότι πολλοί είναι εκείνοι που πλέον στρέφονται στην αγορά ή ενοικίαση ακινήτων άνω των 100 τ.μ. που ήταν μέχρι τώρα ο γενικός κανόνας. Έτσι, για να πετύχουν τιμές που να μπορούν να καλύψουν, στρέφονται και σε περιοχές εκτός κέντρου.

Όπως σημείωσε η τηλεργασία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις παραπάνω αλλαγές και παρότι θα είναι ένα σύστημα που θα διατηρηθεί και στο μέλλον ο κ. Κορμάς δεν πιστεύει ότι η σημερινή συνθήκη είναι και το τέλος των γραφείων. Αντιθέτως, θεωρεί ότι τα γραφεία εξαιρετικής ποιότητας θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση το επόμενο διάστημα ενώ θα «πέσουν» οι χώροι γραφείων σε δεύτερες και τρίτες περιοχές.

Για τον κ. Κορμά, η αγορά ακινήτων παρουσίασε αντοχές παρά τη μεγάλη υγειονομική κρίση και με αυτό το δεδομένο εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει εκ νέου ανοδική πορεία. Σε αυτό το αποτέλεσμα θα συντελέσει και η πορεία της οικονομίας στην ψηφιοποίηση και στην πράσινη ανάπτυξη που δημιουργούν νέα δεδομένα και φέρνουν μεγάλες χρηματοδοτήσεις από την EE.

«Δε μιλάμε μόνον για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου. Υπάρχει και το financing, κομμάτι πολύ σημαντικό για τις τράπεζες. Αναμένονται, λοιπόν, τεράστιες επενδύσεις σε πρώτο και δεύτερο χρόνο. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία και να μας βρει η νέα μέρα ως τμήμα της νέας πραγματικότητας. Να μην είμαστε πάλι ουραγοί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κορμάς.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο ανατρέπει τα δεδομένα του real estate

Ως επιταχυντής λειτούργησε η πανδημία για την αύξηση της ζήτησης για logistics σημείωσε ο Δημήτρης Καραγιάννης, COO, της εταιρείας logistics, SARMED. Σύμφωνα με τον ίδιο, την ώρα που μειώνονται τα τ.μ. στο retail, καταγράφεται αύξηση για σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους, δεδομένου πως το ηλεκτρονικό εμπόριο, ως απόρροια τους κορoνοϊού, έχει αυξηθεί σημαντικά στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο.

Όπως τόνισε η πανδημία έφερε τις αλλαγές που θα βλέπαμε μετά από δύο ή τρία χρόνια στο σήμερα. Επισήμανε πως το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει και μαζί του και η ανάγκη για μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους. Αυτό που εκτιμάει ότι θα δούμε είναι να αναπτύσσεται η ανάγκη για μεγάλα αποθηκευτικά κέντρα συγκεκριμένων προδιαγραφών (πρόσβασης και ψηφιακών χαρακτηριστικών), ενώ παράλληλα θα αναπτύσσονται και μικρότεροι χώροι (από 500 έως και 2.000 τμ) μέσα ή κοντά στο αστικό πλέγμα ώστε να εξυπηρετείται το last mile.

Στροφή των πολυεθνικών και παικτών του εξωτερικού σε γραφειακούς χώρους

Αναφερόμενος στους γραφειακούς χώρους και στη ζήτηση που καταγράφεται ο Δημήτρης Τζιβράς, διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της CBRE Atria, υπογράμμισε πως είναι ικανοποιητική δεδομένης της ρευστής κατάστασης που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο λόγω του κορονοϊού. «Υπάρχει κινητικότητα από τις πολυεθνικές ωστόσο οι σύγχρονοι, υψηλών προδιαγραφών, γραφειακοί χώροι είναι πολύ λίγοι», σημείωσε ο κ. Τζιβράς, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως στα καταστήματα υπάρχει μία στασιμότητα λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η πανδημία και έχει θέσει εκτός λειτουργίας επί μακρόν το λιανεμπόριο. Ωστόσο σε prime δρόμους, όπως είναι η οδός Τσιμισκή, συνεχίζουν να γίνονται συμφωνίες, με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να εξασφαλίζουν τιμήματα κοντά σε αυτά που λάμβαναν προ κορονοϊού.

«Την τελευταία διετία υπάρχει σημαντική ζήτηση για γραφειακούς χώρους ενώ δυναμική παρουσία έχουν οι παίκτες του εξωτερικού. Ωστόσο δεν υπάρχει διαθέσιμο αντίστοιχο προϊόν με τις απαιτήσεις των ενδιαφερομένων», τόνισε η Φώφη Πασχαλίδου, διευθύντρια του γραφείου Θεσσαλονίκης, της Danos – BNP Paribas Real Estate.

Μία σημαντική παράμετρο για την αγορά των γραφείων της Θεσσαλονίκης επισήμανε ο Νίκος Μανομενίδης, επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας ο οποίος τόνισε ότι στο παρελθόν οι γραφειακοί χώροι στην πόλη συνδέονταν με τις κατοικίες. Με την είσοδο του Airbnb στην αγορά πολλά από αυτά τα γραφεία μετατράπηκαν σε χώρους βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, δημιουργώντας ένα κενό στην τοπική αγορά που ωστόσο πλέον θα πρέπει να καλυφθεί με γραφεία υψηλότερων προδιαγραφών.

Χριστίνα Ζαφειρούλη

businessdaily.gr