Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΟκτώ δισ. ευρώ έως το 2030 σε «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά, βιομηχανίες και...

Οκτώ δισ. ευρώ έως το 2030 σε «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά, βιομηχανίες και δημόσια κτήρια.

Επιτάχυνση των δράσεων ενεργειακής εξοικονόμησης, ιδίως στον κτηριακό τομέα, με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων επιδιώκει η κυβέρνηση, προκειμένου να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση αλλά και να οδηγηθεί η χώρα προς «έξυπνα» κτήρια με αυξημένη ενεργειακή αυτονομία. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, κατά την ομιλία του στην ετήσια Σύνοδο για την Ενεργειακή Εξοικονόμηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency-IEA) που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Φυσικών Πόρων του Καναδά Seamus O’Regan, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Andrew McDowell και η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος του Μεξικού, Marina Robles.

Όπως σημείωσε ο κ. Θωμάς, πέραν του ισχυρού αναπτυξιακού τους πρόσημου, οι δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στα κτήρια είναι κρίσιμες και για την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, με δεδομένο ότι το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και το 30% περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τον κτηριακό τομέα. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ενεργειακή αναβάθμιση του 12-15% των κτηρίων έως το 2030 (περί τα 600.000 κτήρια), θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 8 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της πρόκλησης, την περασμένη δεκαετία αναβαθμίστηκαν 130.000 κτήρια και δαπανήθηκαν για τον σκοπό αυτό 1,3 δισ. ευρώ. Απαιτείται επομένως επιτάχυνση των δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης, βέλτιστη μόχλευση των διαθέσιμων πόρων (λαμβανομένων υπόψη και των κονδυλίων που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ) και διεύρυνση του πεδίου των παρεμβάσεων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιέγραψε τους δυο βασικούς άξονες του σχεδιασμού του ΥΠΕΝ: «Σε πρώτη φάση, θα αυξήσουμε τους διαθέσιμους πόρους για τα «κλασικά» προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, προσφέροντας διαφορετικά κίνητρα: Δεν αρκεί να αλλάζουμε τις μονώσεις ή τα συστήματα θέρμανσης, θέλουμε να καταστήσουμε τα κτήρια –όχι μόνο τις κατοικίες, αλλά και τα δημόσια και βιομηχανικά κτήρια- πιο έξυπνα και ενεργειακά αυτόνομα, μέσω εγκατάστασης συστημάτων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία μηχανισμών για την υλοποίηση μεγάλου αριθμού σχετικά μικρών και «διάσπαρτων» προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης. Τέτοια εργαλεία είναι το λεγόμενο Καθεστώς Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης δια του οποίου θα πρέπει να επιτευχθεί τουλάχιστον το 20% του σωρευτικού στόχου για εξοικονόμηση ενέργειας (και αποσκοπεί στην ενεργή εμπλοκή των προμηθευτών και των διανομέων ενέργειας),αλλά και οι ανταγωνιστικές διαδικασίες μέσω ενεργειακών φορέων.

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας και να ακολουθήσουμε το «Κύμα Ανακαίνισης» (Renovation Wave), σχεδιάζοντας νέους μηχανισμούς, μεγιστοποιώντας τις συνέργειες ώστε να καταλήξουμε σε κτήρια σχεδόν μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος με λύσεις ΑΠΕ», κατέληξε ο κ. Θωμάς.

greenagenda.gr

RELATED ARTICLES