Ο Κατάινεν λέει όχι σε «παράλογες» απαιτήσεις για την ενεργειακή αποδοτικότητα

234

  

Ο Επίτροπος Εργασίας και Ανάπτυξης Γιούρκι Κατάινεν έχει κατά καιρούς επιμείνει ότι η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας. Όμως προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «παράλογων» στόχων ενεργειακής αποδοτικότητας, η οποία μπορεί να πλήξει τη βιομηχανική δραστηριότητα.

Μιλώντας σε εκδήλωση της EurActiv, ο Κατάινεν έκανε μια ενθουσιώδη ομιλία για την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα. Η Ενεργειακή Ένωση είναι «πιθανόν ο μεγαλύτερος κινητήριος μοχλός για τις επενδύσεις στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια» είπε στην εκδήλωση.

Η Κομισιόν αποκάλυψε προτάσεις για τη δραστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ κατά 30% με το Πακέτο του Χειμώνα το οποίο παρουσιάστηκε στις 30 Νοεμβρίου. Ο στόχος είναι μεγαλύτερος από το 27% τον οποίο οι ηγέτες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει προηγουμένως τον Οκτώβριο του 2014, ο οποίος όμως δεν είναι δεσμευτικός.

Αλλά η είδηση προκάλεσε την απογοήτευση στους υποστηρικτές της μείωσης κατά 40% της ενεργειακής κατανάλωσης μετά την συμφωνία του ΟΗΕ στο Παρίσι πέρυσι όπου η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να κρατήσει την παγκόσμια υπερθέρμανση κάτω από 2°C. Το ευρωκοινοβούλιο, το οποίο πρέπει τελικά να συμφωνήσει έναν όμοιο νόμο με τα κράτη μέλη, έχει υποστηρίξει δυο φορές τον στόχο του 40%.

«Κανείς δεν βάζει εμπόδια» σε περισσότερα μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας, ο Κατάινεν απάντησε στην ερώτηση γιατί η Επιτροπή δεν πιέζει για υψηλότερο στόχο. «Ένα πράγμα το οποίο θέλαμε να αποφύγουμε είναι να πιέσουμε παραπάνω τη βιομηχανία» είπε. «Θέλαμε να είναι ρεαλιστικό το όλο σχέδιο».

Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, τήρησε πιο επιφυλακτική στάση από το ευρωκοινοβούλιο και ήδη κατέβασε τον πήχη της πρότασης της Κομισιόν με τη μείωση του στόχου του 30% πηγαίνοντας τον στο 27%. Η EurActiv ρώτησε τον Κατάινεν για ποιο λόγο η Επιτροπή δεν πρότεινε ένα στόχο 33% ώστε τα κράτη μέλη της ΕΕ να μπορούν αργότερα να τον μειώσουν στο 30%.

«Υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις», ο Κατάινεν απάντησε. «Η μια είναι να προτείνεις κάτι παράλογο έτσι ώστε να έχεις μια πιο δυνατή θέση στη διαπραγμάτευση. Και η άλλη σχολή σκέψης, την οποία ενστερνίζεται η Κομισιόν είναι να κάνεις αυτό που θεωρείς σωστό»

Υποστήριξε ότι η Επιτροπή έχει κάνει μια προσεκτική ανάλυση κόστους οφέλους της πρότασής της και προσέθεσε ότι «τα κόστη είναι υψηλότερα» για την ευρωπαϊκή βιομηχανία με το σενάριο του 40%. Σύμφωνα με τον Κατάινεν, η πίεση τώρα έγκειται στο ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο να μην μειώσουν περαιτέρω τον στόχο της Κομισιόν για 30%. «Επειδή, όπως ανέφερα, θέλαμε να είμαστε ρεαλιστές. Έτσι ας ελπίσουμε ότι όλοι θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας» είπε.

Περισσότερη χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν επίσης επεσήμανε ότι μεγαλύτερη χρηματοδότηση για έργα σχετικά με την ενέργεια και το κλίμα θα γίνουν διαθέσιμα στο ύψους 315 δις ευρώ Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) ή αλλιώς πακέτο Γιούνκερ. Μετά την Συμφωνία του Παρισιού, ο Κατάινεν δήλωσε ότι η Επιτροπή πρότεινε «τουλάχιστον 40% των έργων» του EFSI θα πρέπει να αφορούν τη δράση για το κλίμα.

Παραδείγματα νέων σχεδίων, τα οποία θα λάβουν χρηματοδότηση στο μέλλον περιλαμβάνουν «σχεδόν μηδενικών εκπομπών» κτίρια, υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα (Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο), όπως επίσης και αιολικά πάρκα στην Αυστρία, την Σουηδία και την Ελλάδα. Εργοστάσια βιομάζας, βιοαερίου και παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα στη Δανία και την Λιθουανία θα χρηματοδοτηθούν, ανακοίνωσε ο Φιλανδός Επίτροπος.

euractiv.gr