Ο κορωνοϊός «πάγωσε» και το Κτηματολόγιο

458

  

Ένα μεγάλο μέρος της χώρας δεν έχει μέχρι στιγμής κτηματογραφηθεί, ενώ έχουν ενδιαφέρον οι διαφοροποιήσεις μεταξύ περιοχών της χώρας, καθώς άλλες έχουν δηλωθεί εξ ολοκλήρου… και με το παραπάνω (Δωδεκάνησα) και σε άλλες οι δηλώσεις δεν ξεπερνούν το ένα τρίτο.

Στον Νομό Ρεθύμνου, ως γνωστόν έχουν κτηματογραφηθεί 11περιοχές και για τις υπόλοιπες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει ακόμη κάποια επίσημη ενημέρωση. Πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής» αναφέρει ότι το Ρέθυμνο που περιλαμβάνεται στις «ορφανές» περιοχές θα μπει στη διαδικασία καταγραφής των δηλώσεων στο τέλος του χειμώνα.

Οι 11 περιοχές του νομού που έχουν κτηματογραφηθεί είναι οι παρακάτω :
Άδελε.
Αργυρουπόλεως.
Αρμένων.
Ατσιπόπουλο
Γεράνι
Επισκοπή
Μαρουλάς.
Πρασιές.
Πρινές.
Ρεθύμνου.
Ρουσσοσπιτιού.
Χρωμοναστηρίου

Για τις υπόλοιπες περιοχές του Νομού δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση από το Κτηματολόγιο για νέες ημερομηνίες κτηματογράφησης. Προ κορονοϊού είχε γνωστοποιηθεί ότι είχε λήξει το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης (στο ΣτΕ) για τις περιοχές του Ρεθύμνου που δεν έχουν κτηματογραφηθεί και η διαδικασία θα ξεκινούσε τον Μάϊο. Με το «πάγωμα» όμως των διαδικασιών, λόγω του κορονοϊού, και μετά δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από το Κτηματολόγιο.

Στην ίδια κατάσταση με το νομό Ρεθύμνου είναι το υπόλοιπο Χανίων και Ηρακλείου ενώ η μελέτη για Θεσπρωτία-Κέρκυρα, έχει «κολλήσει» στο ΣτΕ.

Απειλή προστίμων από το υπουργείο Περιβάλλοντος

Στην κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας παρατηρούνται δύο ταχύτητες, με ορισμένες περιοχές να παρουσιάζουν ιδιαιτέρως υψηλή συμμετοχή και άλλες αδικαιολογήτως χαμηλή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», το υπουργείο Περιβάλλοντος σκοπεύει να πιέσει τους αμελείς με τη χρήση προστίμων, χωρίς κανείς βέβαια να μπορεί να προβλέψει πόσο αποτελεσματικό θα αποδειχθεί στην πράξη το μέτρο. Πρόσθετη καθυστέρηση δίνει και η αναθεώρηση του συνόλου των δασικών χαρτών, η οποία μάλιστα μπορεί να έχει και απρόβλεπτες συνέπειες για το έργο.

Σύμφωνα με στοιχεία της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», μέχρι στιγμής έχει κτηματογραφηθεί το 33% της χώρας. Οσον αφορά την κτηματογράφηση του υπολοίπου 59% της χώρας, στις μελέτες που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη έχει δηλωθεί το 61,98% των (εκτιμώμενων) ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Υπάρχουν όμως μεγάλες διαφοροποιήσεις: από τα Δωδεκάνησα, που οι δηλώσεις ξεπέρασαν τις εκτιμώμενες (είναι στο… 103%), έως το υπόλοιπο της Δυτικής Αττικής και των νησιών, όπου έχει κατατεθεί λιγότερο από το ένα τρίτο. Προκειμένου μια μελέτη να συνεχίσει στο επόμενο στάδιο, πρέπει να έχει συγκεντρωθεί τουλάχιστον το 50%-60% των δικαιωμάτων, με αρκετές περιοχές να βρίσκονται κάτω από το όριο αυτό.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν δύο ταχύτητες. Απλώς κάποιες περιοχές εξακολουθούν να υστερούν σε συμμετοχή. Η αλήθεια είναι ότι με τον κορωνοϊό άλλαξαν πολύ τα δεδομένα», λέει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» Στέφανος Κοτσώλης. «Κατά τη γνώμη μου, η συμμετοχή θα αυξηθεί με την καλύτερη επικοινωνία του προγράμματος στους πολίτες και την επιβολή των προστίμων, κάτι που μπορεί να ξεκινήσει προς το τέλος του έτους. Βρισκόμαστε πλέον στο πιο κρίσιμο σημείο της διαδικασίας κτηματογράφησης, γιατί το έργο βαίνει προς ολοκλήρωση».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», μέσα στο φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι πρώτες προαναρτήσεις. «Στόχος μας για την ολοκλήρωση του έργου παραμένει το 2022. Εχουν όντως πέσει οι ρυθμοί, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις, αλλά αυτό οφείλεται στον κορωνοϊό και στη θερινή περίοδο. Πιστεύω ότι με την απειλή των προστίμων ο κόσμος θα κινητοποιηθεί».

Οι δασικοί χάρτες

Στα προβλήματα όμως του κτηματολογίου προστέθηκε πρόσφατα και η υπόθεση των δασικών χαρτών (έργο που επηρεάζει την κτηματογράφηση), μετά την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος (με τον ν. 4685/20) να ανακαλέσει όλους τους δασικούς χάρτες, ακόμα και αυτούς που έχουν κυρωθεί (55% της χώρας), ώστε να αφαιρεθούν από αυτούς διάφορες κατηγορίες εκτάσεων. «Με την επιλογή αυτή, μπαίνει ένας επιπρόσθετος βαθμός δυσκολίας. Ηταν όμως μια πολιτική επιλογή, για την εξάλειψη διαφόρων προβλημάτων», λέει ο κ. Κοτσώλης. «Είναι αλήθεια ότι θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στις περιοχές που έχουν ήδη κτηματογραφηθεί. Θα το αντιμετωπίσουμε όμως».

Να σημειωθεί ότι οι δασικοί χάρτες του υπολοίπου 45% της χώρας έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο» από τον Φεβρουάριο. Ομως το υπουργείο επέλεξε να μην τους αναρτήσει.

Oσον αφορά την εξέλιξη του έργου, από τον Σεπτέμβριο ξεκινά η υποβολή (από τους αναδόχους των μελετών κτηματογράφησης) των βάσεων δεδομένων τους, προκειμένου να ελεγχθούν για λάθη. Κατόπιν θα μπορεί να ξεκινήσει η προανάρτηση (ένας πρώτος έλεγχος των στοιχείων από τους πολίτες) και ένα εξάμηνο αργότερα η κύρια ανάρτηση.

goodnet.gr