Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Δ. Κρήτης για το Εξοικονομώ – Aνάγκη διερεύνησης της καταγγελίας για προγράμματα αυτόματης εισαγωγής (audio)

224

  

Αντιδράσεις στους μηχανικούς στην Κρήτη προκαλεί o τρόπος με τον οποίο οργανώθηκε η διαδικασία των αιτήσεων στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΝ, στην Κρήτη εγκρίθηκαν 1308 αιτήσεις σε σύνολο 4.468. “Για την Περιφέρεια Κρήτης, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10:14 το πρωί. Υποβλήθηκαν 4.468 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 1.308, δεσμεύοντας το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια (28,2 εκατ. ευρώ). Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 21.550 ευρώ”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η δημόσια καταγγελία του Χανιώτη μηχανικού, Ελισαίου Παπατζανάκη, ότι κυκλοφορούν προγράμματα που επιτρέπουν την αυτόματη εισαγωγή στοιχείων. Όπως δημοσίευσε ο κ. Παπατζανάκης “Έχω συμμετάσχει σε όλα τα προηγούμενα ‘’ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ’’. Στο προηγούμενο δέχτηκα τηλεφώνημα που μου προσέφεραν ειδικό πρόγραμμα έναντι τιμήματος (δε θυμάμαι ακριβώς αλλά νομίζω ότι ήταν από 2000 έως 4000 ευρώ) που θα εισήγαγα τα στοιχεία των πελατών μου από τις προηγούμενες μέρες και είχε την ικανότητα να παρακάμπτει τους συναδέλφους και να ενταχθούν όλοι οι πελάτες μου.” Για ανάγκη διερεύνησης της καταγγελίας έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, Σπύρος Σοφιανός, ο οποίος πρόσθεσε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής και να αξιολογούνται όλες οι αιτήσεις.

Μάλιστα το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης είχε δώσει στη δημοσιότητα, από την προηγούμενη Τετάρτη, επιστολή προς στον Πρόεδρο του ΤΕΕ και τους προέδρους των τμημάτων, εν όψει της έναρξης του προγράμματος για την Περιφέρεια Κρήτης με την οποία ζητούσε να ληφθούν μέτρα για αναμόρφωση του προγράμματος έτσι ώστε να μην ισχύει ως καθοριστικός παράγοντας η ταχύτητα καταχώρησης της αίτησης, αλλά η τεχνική επάρκεια της πρότασης:

«Τα πρώτα συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης δείχνουν ότι απαιτείται άμεση αναμόρφωση του Προγράμματος καθώς οι διαθέσιμοι πόροι εξαντλήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ενώ καθοριστικός παράγοντας για την υπαγωγή δεν αποτέλεσε η τεχνική επάρκεια της Πρότασης αλλά η ταχύτητα υπαγωγής.

Ακόμη, οι μισές περίπου αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές ενώ παρουσιάστηκαν προβλήματα στην διασύνδεση των σχετικών πληροφοριακών συστημάτων. Όσον αφορά το κόστος των παρεμβάσεων, τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια δεν ευνόησαν τον ορθά μελετημένο προγραμματισμό παρεμβάσεων με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να υποβάλλονται κατά κανόνα με το μέγιστο δυνατό προϋπολογισμό, υπονομεύοντας τελικά την απορρόφηση των πόρων. Είναι πια σαφές ότι η διατήρηση της χρονικής προτεραιότητας υποβολής ως βασικού κριτηρίου για την ένταξη στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» υπονομεύει το ίδιο το Πρόγραμμα. Στερείται πλέον νοήματος από τη στιγμή που οι πόροι για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι πλέον επαρκείς και όχι περιορισμένοι.

Οι προτάσεις είναι γνωστές και έχουν ακουστεί από συναδέλφους επανειλημμένα:

• Την επόμενη φορά που θα ανοίξει το πρόγραμμα, να μην ισχύσει το «όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε» αλλά να παραμείνει η πλατφόρμα για μερικές ημέρες ανοιχτή, ώστε να καταχωρηθούν για κάθε Περιφέρεια χωριστά, όλες οι αιτήσεις

• Εισαγωγή κριτηρίων αξιολόγησης και βαθμολόγησης και αφού γίνει αξιολόγηση των αιτήσεων να προκριθούν αυτές με την καλύτερη βαθμολογία Επειδή τον τελευταίο καιρό ήταν ξεκάθαρη η μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών και των μηχανικών για το θέμα και στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, με την έντονη οικονομική κρίση και την οικοδομική δραστηριότητα να έχει δεχθεί μεγάλα πλήγματα, είναι πραγματικά κρίμα να δημιουργούνται τέτοια προβλήματα ενώ η λύση τους ανάγεται σε θέματα εύρεσης πόρων, οργάνωσης και προγραμματισμού.

Παρακαλούμε λοιπόν να υποβάλλετε τις παραπάνω προτάσεις στο Υπουργείο ώστε να επανεξετάσει συνολικά το πρόγραμμα και να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους».

 

ert.gr