Πάτρα: Σε κακή κατάσταση το αρχιτεκτονικό στολίδι της πόλης

371

  

Patras_ApollonΣε κακή κατάσταση είναι το Δημοτικό Θέατρο του Απόλλωνα στην Πλατεία Γεωργίου.

Το ιστορικό κτίριο της Πάτρας με την μεγάλη πολιτιστική και αρχιτεκτονική αξία, έχοντας διατηρηθεί στο πέρασμα του χρόνου, φαίνεται πλέον πως υποτάσσεται στις φθορές, συνθέτοντας μία εικόνα που μάλλον είναι θλιβερή και απογοητευτική.

Εικόνα που στο μάτι του επισκέπτη ξεκινά από τους εξωτερικούς χώρους,όπου τα τοιχώματα έχουν ξεφτίσει και έχουν υποστεί φθορές από την υγρασία, ενώ το βάψιμο των διπλανών τοίχων του με μαύρη μπογιά και συνθήματα, έρχονται για να δέσουν την όλη κατάσταση.

Η υγρασία και οι φθορές από το πέρασμα του χρόνου έχουν επηρεάσει και τους εσωτερικούς του χώρους, ενώ η όλη εικόνα του, παραπέμπει, μάλλον σε ένα σημάδι παρακμής της Πάτρας – τουλάχιστον για τον τουρίστα που το βλέπει.

Θυμίζουμε ότι το Δημοτικό Θέατρο φτιάχτηκε το 1871 από τον Ερνέστο Τσίλερ για να αποτυπώσει την ακμή της πόλης, σε μία εποχή μεγάλης οικονομικής ευμάρειας της Πάτρας και η κατασκευή του ήταν το αποκορύφωμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που χαρακτήριζε τα κτίρια της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Πλέον το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων πλησιάζει τα 150 χρόνια ζωής (144 για την ακρίβεια) και σίγουρα χρειάζεται την ανάλογη συντήρηση και φροντίδα από τους φορείς της Πάτρας, αλλά και από τους πολίτες της.

Φροντίδα που αναδεικνύει και να φωτίζει την αρχιτεκτονική του αξία και όχι να την υποβαθμίζει, όπως για παράδειγμα, ο χαμηλός φωτισμός που το περικλείει τα βράδια του καλοκαιριού…

 

Πηγή:patrasevents.gr