«Πακέτο» αυθαίρετα και ξεχασμένα τετραγωνικά

188

  

Επεκτείνεται και σε όσους πολίτες νομιμοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα την περίοδο από την 1η Απριλίου έως την 30ή Ιουνίου 2020 η ισχύς της ευνοϊκής ρύθμισης με την οποία παρέχεται απαλλαγή από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών για την πενταετία 2015-2019 σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών και των λοιπών κτισμάτων τους στους Δήμους.

Για τους ιδιοκτήτες αυτούς η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου, προκειμένου να προλάβουν να δηλώσουν και στους Δήμους τις επιφάνειες των αυθαιρέτων κτισμάτων που θα νομιμοποιήσουν.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπεται ότι η υποβολή δήλωσης για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων επιφανειών, κτισμάτων στους Δήμους με αντάλλαγμα την απαλλαγή από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών για την πενταετία 2015-2019 η οποία λήγει κανονικά στις 31 Μαρτίου 2020 θα παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Μιλώντας γενικότερα για τη σημασία της ρύθμισης που παρέχει κίνητρα στους πολίτες για τη διόρθωση των στοιχείων των δηλωθέντων τετραγωνικών μέτρων που έχουν δηλωθεί στους Δήμους, ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι το όλο ζήτημα που επιδιώκεται να λυθεί με την εφαρμογή της είναι το γεγονός ότι σε αρκετά ακίνητα τα δηλωμένα τετραγωνικά στο Ε9 και αυτά που αναγράφονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τον υπολογισμό των δημοτικών φόρων και τελών είναι διαφορετικά με συνέπεια τα ποσά που καταβάλλονται στους Δήμους να μην αντιστοιχούν στις επιφάνειες που έχουν δηλωθεί στο Ε9.

Διαλειτουργικότητα

Διευκρίνισε δε ότι: «Βάλαμε τους Δήμους να αποκτήσουν διαλειτουργικότητα με την ΑΑΔΕ ούτως ώστε να μπορούν να διαβάζουν για τον πολίτη τάδε, πόσα τετραγωνικά έχει στο Ε9 και πόσα έχει στον λογαριασμό της ΔΕΗ και λέμε στους πολίτες: πηγαίνετε και κάντε δήλωση -με ηλεκτρονικό τρόπο για να μη ταλαιπωρούνται στις ουρές στους δήμους- προκειμένου να ξεκινήσουμε από την αρχή. Να βάλουμε ένα τέλος σε τέτοιου είδους καταστάσεις και να πληρώνετε κανονικά αυτά που πρέπει να πληρώνετε».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε επίσης ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία οι πολίτες θα κληθούν να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα όλων των κτισμάτων που κατέχουν ώστε να μην υπάρχουν διαφορές με τα τετραγωνικά που έχουν δηλώσει στο Ε9 θα τεθεί σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα από την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, οι ενδιαφερόμενοι να υπαχθούν στη ρύθμιση της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019 πολίτες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς του ΤΑΧΙSnet και, μέσω της δήλωσης Ε9 η οποία θα εμφανίζεται στην οθόνη τους, θα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις για τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους. Οι δηλώσεις αμέσως μετά την υποβολή τους θα στέλνονται στους αρμόδιους Δήμους, όπου και θα γίνονται οι σχετικές διορθώσεις.

Οn line σύνδεση με ΔΕΔΔΗΕ

Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε εξάλλου ότι θα υπάρχει on line σύνδεση και με τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε οι όποιες διορθώσεις γίνουν από τους πολίτες να παραμείνουν τόσο στους δήμους και τις εφορίες όσο και στη ΔΕΗ.

Η ρύθμιση της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019, η οποία νομοθετήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου, κατόπιν αιτήματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.) προβλέπει, συγκεκριμένα, ότι: «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισµό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισµού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α’ βαθµού µπορούν να υποβάλουν δήλωση µε τα ορθά στοιχεία µέχρι 31-3-2020, χωρίς την επιβολή προστίµων για τη µη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούµενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται µόνο από την 1η-1-2020».

Κατηγορίες

Τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή έχουν, μεταξύ άλλων, όσοι έχουν δηλώσει ανακριβώς εδώ και πολλά χρόνια τα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους στους Δήμους, όσοι τακτοποίησαν πρόσφατα ή πρόκειται να τακτοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και όσοι έχουν αφήσει αδήλωτα στους Δήμους ολόκληρα ακίνητα, ηλεκτροδοτούμενα ή μη.

Ειδικότερα:

1) Για τους ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων που θα υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση για να δηλώσουν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα τα οποία ήταν αδήλωτα τόσα χρόνια στους Δήμους, η χρέωση με τα επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για τα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα θα αρχίσει να υπολογίζεται από την 1η-1-2020.

2) Για τους ιδιοκτήτες κτισμάτων των οποίων διεκόπη η ηλεκτροδότηση οποτεδήποτε στο παρελθόν, η υπαγωγή στη ρύθμιση για τη δήλωση των πραγματικών επιφανειών θα έχει ως συνέπεια την απαλλαγή από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που θα δηλώσουν τόσο για την περίοδο μέχρι την 31η-12-2019 όσο και μετά την ημερομηνία αυτή και μέχρι την επανηλεκτροδότησή τους. Η μόνη επιβάρυνση από την οποία δεν θα μπορούν να απαλλαγούν είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το οποίο θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης!

3) Για τους ιδιοκτήτες ουδέποτε ηλεκτροδοτηθέντων κτισμάτων οι οποίοι θα τα δηλώσουν για πρώτη φορά στους Δήμους θα ισχύει πλήρης απαλλαγή από όλους τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη μέχρι την 31η-12-2019, ενώ από την 1η-1-2020 θα πρέπει να πληρώνουν μόνο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.

4) Ως προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δηλώσεων έχει οριστεί η 31η Μαρτίου 2020.
Αναλυτικά, με τη ρύθμιση της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019:

α) Παρέχεται το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ καθώς και σε κάθε ιδιοκτήτη που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητό του με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό να υποβάλει δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων του χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν.

β) Επιτρέπεται ακόμη και η δήλωση αδήλωτων επιφανειών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, προκειμένου η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους να ισχύσει και για τα επιπλέον τετραγωνικά που θα δηλωθούν.

γ) Ρυθμίζονται όλες οι κατηγορίες φόρων, τελών και εισφορών προς τους Δήμους της χώρας, ήτοι τέλη καθαριότητας και φωτισμού, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και δημοτικός φόρος.

δ) Ωφελούνται φορολογούμενοι που κατέχουν κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακαλύπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

ε) Παρέχεται προθεσμία έως την 31η Μαρτίου 2020 για την υποβολή των διορθωτικών δηλώσεων στους ΟΤΑ, μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα θέσει σύντομα σε λειτουργία η Κ.Ε.Δ.Ε. (σ.σ. σε συνεργασία με την Α.Α.Δ.Ε.)

στ) Προβλέπεται ότι η υποχρέωση πληρωμής δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων για τις επιφάνειες που θα δηλωθούν ισχύει από την 1η-1-2020. Δηλαδή οι επιβαρύνσεις για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που θα δηλωθούν θα «τρέχουν» από την 1η Ιανουαρίου 2020 κι όχι αναδρομικά από την προηγούμενη πενταετία.

ζ) Προβλέπεται συνέχιση της απαλλαγής από την πληρωμή δημοτικών φόρων και τελών και για τις επιπλέον επιφάνειες μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων που θα δηλωθούν. Η μόνη επιβάρυνση που θα πρέπει να πληρωθεί είναι ο ΤΑΠ.

eleftherotypos.gr