Παλιρροϊκή ενέργεια τροφοδοτεί τα νησιά

286

  

waterΗ πρώτη κοινοτική μονάδα εκμετάλλευσης της παλιρροϊκής ενέργειας συνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στη Σκωτία, προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 30 νοικοκυριών, ενός τοπικού παγοποιείου και της επιχείρησης Cullivoe Harbour Industrial Estate στο νησί Βόρειο Γιελ του αρχιπελάγους Σέτλαντ.

Η γεννήτρια Nova Innovation, με ισχύ 30 Κιλοβάτ, είναι εγκατεστημένη σε βάθος 30 μέτρων, στον πυθμένα του Bluemull Sound, ενός στενού που χωρίζει τα νησιά Ουνστ και Γιέλ στα βόρεια Σέτλαντ. Αποτελείται από μια έλικα που περιστρέφεται κατά την κίνηση των παλιρροϊκών ρευμάτων.

Η περιστρεφόμενη έλικα τροφοδοτεί μια γεννήτρια που παράγει ηλεκτρισμό, ο οποίος διοχετεύεται στη στεριά με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους ενός χιλιομέτρου.

Το έργο ανέπτυξε η εταιρεία παλιρροϊκής ενέργειας Nova Innovation σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ανάπτυξης του Βορείου Γιελ. Χρηματοδότηση παρείχε το Σχέδιο Ανάπτυξης των ΑΠΕ σε Κοινότητες (CARES) της σκωτσέζικης κυβέρνησης, το Συμβούλιο των Νησιών Σέτλαντ και το τοπικό συμβούλιο του Γιελ.

Η Σκωτία αναγνωρίζεται ως παγκόσμιος ηγέτης στην κυματική και την παλιρροϊκή ενέργεια «κατέχοντας» το 25% του παλιρροϊκού δυναμικού και το 10% του κυματικού δυναμικού στην ευρωπαϊκή Ήπειρο.

 

Πηγή: energia.gr