Παράταση στους δασικούς χάρτες που λήγουν 31 Οκτωβρίου.

429

  

Τελευταία πίστωση χρόνου για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτημένων δασικών χαρτών για περιοχές σε Ανατολική και Δυτική Αττική, Κυκλάδες, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κοζάνη, Μαγνησία και Καρδίτσα, των οποίων η σχετική προθεσμία εκπνέει αύριο, 31 Οκτωβρίου, θα δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μάλιστα, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται να μην ξεπερνά η παράταση τον ένα μήνα, ώστε να συμπίπτει με την ημερομηνία που καλείται η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή να καταθέσει τις ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις. Έτσι, οι ιδιοκτήτες θα έχουν από 15 – 30 ημέρες προκειμένου να καταθέσουν τις ενστάσεις τους και να συμμετάσχουν στην διαδικασία.

Πονοκέφαλο για το υπουργείο προκαλούν οι πρόσφατες Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και αυτό γιατί θα πρέπει να φέρουν μια ρύθμιση η οποία αφενός δεν  πρέπει να κριθεί αντισυνταγματική και αφετέρου, να μην προκαλέσει περαιτέρω αλαλούμ σε πολίτες και τεχνικό κόσμο. Μεταξύ των ζητημάτων που θα κληθεί να επιλύσει η Ομάδα Εργασίας, είναι και τα πρόδηλα σφάλματα που δεν συμπεριλαμβάνουν οι Υπηρεσίες κατά την μερική ανάρτηση του χάρτη αλλά και οι 110 Επιτροπές Αντιρρήσεων που έχουν συσταθεί, όμως δεν συνεδριάζουν με τους ρυθμούς που προβλέπεται.

Ειδικότερα, το ΣτΕ πρόσφατα προχώρησε σε δύο ακόμα Αποφάσεις σχετικές με τους δασικούς χάρτες και οι οποίες προκάλεσαν πληθώρα αντιδράσεων. Η πρώτη αφορούσε την απόρριψη αίτησης ιδιοκτήτη στο Καπανδρίτη που ζητούσε ανάκληση κατεδάφισης ιδιοκτησίας που βρισκόταν εντός οικιστικής πύκνωσης σε αναδασωτέα έκταση – ανοίγοντας στην ουσία τον δρόμο και για άλλες τέτοιες ιδιοκτησίες να βρεθούν αντιμέτωπες με την μπουλντόζα.

Η δεύτερη Απόφαση, δικαίωσε ιδιοκτήτη που προσέφυγε καθώς δεν τηρήθηκε η τυπική διαδικασία για την διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων. Όπως προκύπτει από το ΣτΕ, κρίθηκε παράνομη η μερική κύρωση δασικού χάρτη στην Λάρισα, επειδή δεν εξετάστηκαν από τις Επιτροπές Αντιρρήσεων οι αιτήσεις των πολιτών (πρόδηλα σφάλματα) κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών. Αποτέλεσμα αυτού, να κινδυνεύουν να  τιναχτούν στο αέρα δασικοί χάρτες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται πως η Ολομέλεια είχε κρίνει πως ο νόμος Τσιρώνη, δηλαδή οι οικιστικές πυκνώσεις, είναι αντισυνταγματικός. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, είχε εξαιρέσει προσωρινά από την ανάρτηση των δασικών χαρτών τις οικιστικές πυκνώσεις (σύνολο κτιρίων εντός δασών που υπολογίζονται γύρω στις 700.000) και είχαν υποδείξει σχεδόν στο σύνολο τους οι Δήμοι (εκτός από 24 ΟΤΑ), για να συμπεριληφθούν σε δεύτερο χρόνο στην ανάρτηση. Στο ενδιάμεσο διάστημα το ΥΠΕΝ, ετοίμασε και παρουσίασε το νέο νόμο για τα δασικά αυθαίρετα, με τον οποίο προβλεπόταν μεταξύ άλλων, η διατήρηση κτισμάτων έως και 25 χρόνια.

Σημειώνεται ότι ως οικιστική πύκνωση είχε οριστεί η ομάδα 50 κτιρίων σε έκταση έως 25 στρέμματα, 100 κτιρίων για 100 στρέμματα και 200 κτιρίων για 400 στρέμματα.

Οι περιοχές θα δοθεί παράταση 

– Ανατολικής Αττικής: (1. δήμων Αμαρουσίου, Ν.Ιωνίας, Καισαριανής, Ζωγράφου, Βύρωνα καθώς και των δημοτικών ενοτήτων: α) Μελισσίων δήμου Πεντέλης, β) Φιλοθέης δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, γ) Πικερμίου & Ραφήνας δήμου Ραφήνας- Πικερμίου, δ) Ν.Μάκρης δήμου Μαραθώνα, 2.Δήµου Χαλανδρίου και των δηµοτικών ενοτήτων: α) Γλυκών Νερών & Παιανίας Δήµου Παιανίας, β) Σπάτων Δήµου Σπάτων – Αρτέµιδας, γ) Χολαργού Δήµου Παπάγου – Χολαργού, Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής), προκαποδιστριακός ΟΤΑ Κρωπίας.

Δυτικής Αττικής: (Προκαποδιστριακού ΟΤΑ: Μεγαρέων Π.Ε. Δυτ. Αττικής).

Κυκλάδων: (πρώην ΟΤΑ Άνω Μεράς της ν. Μυκόνου, Αδάμαντα ν. Μήλου, Ανάφης, ν. Ανάφης, Άνω Μεριάς, Φολεγάνδρου, ν. Φολεγάνδρου, Σικίνου ν. Σικίνου, Οίας, Ημεροβιγλίου, Βουρβούλου, Θήρας, Καρτεράδου, Μεσσαριάς, Βόθωνα, Έξω Γωνίας, ν. Θήρας και Θηρασιάς, ν. Θηρασιάς Κυκλάδων).

Θεσσαλονίκης: Δημοτικών ενοτήτων Αμπελοκήπων και Μενεμένης του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, δημοτικής ενότητας Ιωνίας (Διαβατά-Νέα Μαγνησίας) του Δήμου Δέλτα, δημοτικών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Τριανδρίας Δήμου Θεσσαλονίκης, δημοτικών ενοτήτων Ελευθέριου-Κορδελιού και Ευόσμου του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, δημοτικών ενοτήτων Αγίου Παύλου, Νεαπόλεως, Πεύκων, Συκεών του Δήμου Νεάπολης Συκεών, δημοτικών ενοτήτων Ευκαρπίας, Πολίχνης, Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά, δημοτικών ενοτήτων Πανοράματος και Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και της δημοτικής ενότητας Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Δράμας: (Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Π.Ε. Δράμας, εξαιρουμένων των Προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Κεφαλαρίου, Καλαμπακίου, Καλαμώνος, Αγίου Αθανασίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Κοζάνης: (προ – Καποδιστριακού Ο.Τ.Α Κοζάνης του Δήμου Κοζάνης της Π.Ε. Κοζάνης)

Μαγνησίας: προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Βόλου, Νέας Αγχιάλου, Αλοννήσου και Σκιάθου.

Καρδίτσας: το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας.

economix.gr