Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚτηματολόγιοΠαράταση της διαδικασίας υποβολής ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο ζητούν το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου...

Παράταση της διαδικασίας υποβολής ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο ζητούν το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου και το ΤΕΕ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου σε σημερινή Κατεπείγουσα Συνεδρίασή του έκανε αποδεκτή την πρόταση του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης « Κεφαλονιά, Νησί για όλους» Αλέξανδρου Παντελειού σχετικά με Αίτημα παράτασης της διαδικασίας υποβολής ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο

Ειδικότερα το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε:

«Η τελευταία παράταση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, δόθηκε στις αρχές του Ιανουαρίου 2020 και ήταν δίμηνης διάρκειας, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2020. Βρισκόμαστε ελάχιστες ημέρες πριν την εκπνοή και αυτής της παράτασης και από την πληροφόρηση που έχουμε, η διαδικασία της κτηματογράφησης ελάχιστα έχει προχωρήσει.

Ήδη η Ν.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης του Τ.Ε.Ε. έχει στείλει έγγραφο προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και το Ελληνικό Κτηματολόγιο – ΕΚΧΑ Α.Ε. ζητώντας την παράταση της διαδικασίας έως τις 18 Ιουνίου 2020, ένα δηλαδή έτος μετά την έναρξη της διαδικασίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου λαμβάνοντας υπ’ όψη:

• Το μέγεθος της έκτασης της υπό κτηματογράφηση περιοχής, όπου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλά ακίνητα αποτελούν αγροτεμάχια και ορισμένα από αυτά δεν έχουν τακτοποιημένους τίτλους ιδιοκτησίας, δίνεται εξαιρετικά λίγος χρόνος στους πολίτες να τακτοποιήσουν τα δικαιώματά τους επί των ακίνητων.
• Το μικρό, ακόμη και σήμερα, ποσοστό των δηλούμενων δικαιωμάτων.
• Τις απαράδεκτες συνθήκες συνωστισμού στο μοναδικό κτηματολογικό γραφείο του νησιού.

ΖΗΤΑ την παράταση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο έως τις 18 Ιουνίου 2020 χωρίς την επιβολή προστίμου».

Αργοστόλι, 26 Φεβρουαρίου 2020

Γραφείο Δημάρχου

Παράταση ζητά και το ΤΕΕ 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ν. Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

ΠΡΟΣ: «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» ΕΚΧΑ Α.Ε.
Μεσογείων 288, ΤΚ 155 62, Αθήνα

ΚΟΙΝ: 1) Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεσογείων 119, ΤΚ 11526 ΑΘΗΝΑ

2) Τ.Ε.Ε. / Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα 26222

3) ΜΜΕ Κεφαλονιάς

ΘΕΜΑ: Λήξη Προθεσμίας Υποβολής Δηλώσεων Ιδιοκτησίας για Κεφαλονιά & Ιθάκη

Σχετ. : Το με αρ. πρωτ. 58/12.12.2019 της επιτροπής μας.

Κύριε Γενικέ Διευθυντά,

Με το προηγούμενο μας σχετικό έγγραφο σας παραθέσαμε ορισμένα δεδομένα που απέδειξαν την ανάγκη παράτασης της κτηματογράφησης στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Συγκεκριμένα θίξαμε τα ζητήματα:

• Του μεγέθους της έκτασης (περίπου 500 km2), όπου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλά ακίνητα αποτελούν αγροτεμάχια και ορισμένα από αυτά δεν έχουν τακτοποιημένους τίτλους ιδιοκτησίας (αποδοχές κληρονομιάς κτλ), δίνεται εξαιρετικά λίγος χρόνος στους πολίτες να τακτοποιήσουν τα δικαιώματά τους επί των ακίνητων.
• Του μικρού, ακόμη και σήμερα, ποσοστού των δηλούμενων δικαιωμάτων.
• Τις απαράδεκτες συνθήκες συνωστισμού στο μοναδικό κτηματολογικό γραφείο του νησιού.

Για τους παραπάνω λόγους σας ζητήσαμε να δείξετε έμπρακτα το σεβασμό σας προς τους πολίτες και στην εργασία των επαγγελματιών και να δοθεί παράταση, έως 18
Ιουνίου 2020 χωρίς την επιβολή προστίμου.

Η ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας ήταν άμεση, δίνοντας ωστόσο μια παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου 2020, αντί της εξάμηνης την οποία είχαμε ζητήσει, η οποία
πρόκειται να παρέλθει εντός λίγων ημερών, χωρίς τα δεδομένα της διαδικασίας της κτηματογράφησης να έχουν αλλάξει ιδιαίτερα προς το καλύτερο.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη όλα τα παραπάνω, ζητούμε να δοθεί παράταση της διαδικασίας έως τις 18 Ιουνίου 2020 χωρίς την επιβολή προστίμου, προκειμένου
οι πολίτες και οι επαγγελματίες να προβούν σε δηλώσεις χωρίς λάθη και εκκρεμότητες που θα δημιουργήσουν δυσχέρειες στη συνέχιση του έργου σας.

Για την Νομαρχιακή Επιτροπή Τ.Ε.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης,

Ο Πρόεδρος,                      Ο Γραμματέας,

Αλέξανδρος Παντελειός       Δημήτριος Κεκάτος

inkefalonia.gr

RELATED ARTICLES