Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΝέαΠροτάσεις για τη Ζάκυνθο από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και το...

Προτάσεις για τη Ζάκυνθο από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και το Πολυτεχνείο του Τορίνο

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου/design workshop με θέμα “August tales projects for Zakynthos” που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο, συνδιοργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Μεταπτυχιακό Αρχιτεκτονικής Τοπίου) και το Πολυτεχνείο του Τορίνο (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) και έδωσε την ευκαιρία σε 30 φοιτητές των δυο εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων να σκανάρουν το νησί μας.

Περιηγήθηκαν σε διάφορα σημεία του νησιού, εργάστηκαν σε τρεις θεματικές ενότητες: α) στο Ξένια, β) στο κέντρο της πόλης και γ) στο ΕΘΠΖ, να μιλήσουν με εκπροσώπους φορέων και αρχιτέκτονες του νησιού. Κυρίως, όμως, στην λήξη των εργασιών του εργαστηρίου, να εκτίθενται τα έργα που πραγματοποιήθηκαν για να σχολιαστούν δημόσια, ενώ το διεθνές συνέδριο συνεχίστηκε και τα αποτελέσματα του, παρουσιάστηκαν στην Θεσσαλονίκη.
Από τις εργασίες του, έγινε αντιληπτό πως η επιλογή της Ζακύνθου έγινε προκειμένου τα αποτελέσματα των έργων των μαθητών να αποτελέσουν αφετηρία για προβληματισμό.

Το Συνέδριο αυτό, ήταν εξαιρετικής σημασίας για το νησί μας, αφού ο μαζικός τουρισμός και η πρόσφατη κατασκευή μεγάλων ξενοδοχείων, επιβάλουν ένα γενικότερο προβληματισμό, σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες και το δυναμικό του τόπου, ώστε να προδιαγράψει νέους τρόπους για να κατοικήσουν το νησί, προτείνοντας νέα μοντέλα για τον τουρισμό, με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Άλλωστε, παρουσιάστηκαν και συγκεκριμένες προτάσεις για το Ξενία, τους δημόσιους χώρους της πόλης και τις περιοχές του ΕΘΠΖ και πως τα όποια λάθη μπορούν να διορθωθούν, αρκεί να υποστηριχθούν και υλοποιηθούν.

imerazante.gr

RELATED ARTICLES