Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝέαΠρόεδρος ΤΕΕ Θράκης: Να κινηθούν γρήγορα όσοι θέλουν ένταξη στο «Εξοικονομώ κατ'...

Πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης: Να κινηθούν γρήγορα όσοι θέλουν ένταξη στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Στις 8 Μαρτίου θα «ανοίξει» η ηλεκτρονική πλατφόρμα του δεύτερου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» για την υποβολή αιτήσεων, σηματοδοτώντας έτσι ουσιαστικά την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος. Η πλατφόρμα παίζει κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του νέου «Εξοικονομώ», καθώς αυτή τη φορά θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά η κατάθεση και η διεκπεραίωση των αιτήσεων, ενώ από την ίδια πλατφόρμα ο ενδιαφερόμενος θα επιλέγει χρηματοπιστωτικό οργανισμό αν επιθυμεί τη λήψη δανείου, όπως επίσης και θα ενημερωθεί για το κατά πόσο εγκρίθηκε ή όχι η ένταξή του στο πρόγραμμα.

Η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται σε 292,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων, αναμένεται να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός κάθε αίτησης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ, περιλαμβάνοντας δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου, όπως την αντικατάσταση των κουφωμάτων, την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος, την αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και την αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Η δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης αφορά μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, έχουν οικοδομική άδεια και έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στην κατηγορία Δ ή και χαμηλότερη.

Σε 18 εκ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα διατεθεί στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας, ο οποίος προχώρησε σε μία εκτίμηση σχετικά με το ενδιαφέρον “αν πούμε ότι η μέγιστη δυνατότητα χρηματοδότησης που μπορεί να έχει κάποιος είναι 250 ευρώ ανά τετραγωνικό και 25χιλιάδες ευρώ στο σύνολο, περιμένουμε γύρω στις 1.000 αιτήσεις”.

Παράλληλα συνέστησε στους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν στον μηχανικό τους γιατί, όπως εξήγησε “το πρόγραμμα δεν γνωρίζει από άτομα και θέσεις, αλλά γνωρίζει από χρόνο. Αν υπάρχει για παράδειγμα κάποια εταιρεία που περιμένει να καταθέσει 500 αιτήσεις αυτές θα προηγηθούν την πρώτη ημέρα κιόλας. Το πρόγραμμα κλείνει όταν πληρωθεί όλο το ποσό, αυτό μπορεί να γίνει σε μια μέρα ή σε τρία χρόνια.

Αν κάποιοι το θέλουν πολύ, θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα. Θα πρέπει να διαβάσουν καλά, να μπουν στην σελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκεί έχει ένα κομμάτι για το εξοικονομώ, όπου λέει τι επιδοτείται, το επιτόκιο του δανείου, αν θέλουν δάνειο επιδοτούνται κάποιες δουλειές μηχανικών και ποιο είναι το ποσό. Καλό θα είναι να μελετηθεί. Φυσικά θεωρώ ότι καλύτερο θα είναι να πάνε στο ειδικό που θα τους πει και τι να κάνουνε”.

Η επιδότηση
Όσον αφορά την επιδότηση, το ποσοστό της υπολογίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, περιλαμβάνοντας 7 κατηγορίες. Έτσι, λαμβάνουν επιδότηση 60% ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 20.000 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο 50% για ατομικό εισόδημα 10.001-15.000 ευρώ και οικογενειακό 20.001 έως 25.000 ευρώ. Παράλληλα, από τις 7 εισοδηματικές κατηγορίες που ορίζονται, στις 6 στις οποίες προβλέπεται επιδότηση υπάρχει προσαύξηση 5% ανά προστατευόμενο μέλος.

Υπό την προϋπόθεση, όμως, η συνολική επιδότηση να μην υπερβαίνει το 70% στις 4 πρώτες και το 50% στις δύο τελευταίες. Ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία ορίζεται και ο ενεργειακός στόχος που θα πρέπει να επιτυγχάνεται από τις ενεργειακές παρεμβάσεις. Έτσι, θα απαιτείται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 40% για τις δύο πρώτες κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ για τις υπόλοιπες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να πετυχαίνουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 70% της κατανάλωσης.

Το ΤΕΕ Θράκης ενόψει της έναρξης του προγράμματος σχεδιάζει τη διοργάνωση σεμιναρίων για μέλη του.

xronos.gr

RELATED ARTICLES