Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΠρόταση του Δήμου Καλαμάτας: Να περιοριστεί η επιπλέον δόμηση στο λιμάνι.

Πρόταση του Δήμου Καλαμάτας: Να περιοριστεί η επιπλέον δόμηση στο λιμάνι.

Να περιοριστεί η επιπλέον δόμηση και να απαγορευτεί σε κρίσιμες περιοχές της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Καλαμάτας ζητεί η δημοτική αρχή, όσον αφορά τις απόψεις επί της μελέτης επικαιροποίησης του προγραμματικού σχεδίου (μάστερ πλαν) του λιμανιού (όροι δόμησης – χρήσεις γης).

Το θέμα των απόψεων επί της μελέτης επικαιροποίησης του μάστερ πλαν είναι το σημαντικότερο στη σημερινή “κεκλεισμένων των θυρών”, δηλαδή χωρίς δημότες, λόγω του κορονοϊού, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Μεσσηνίας “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”, στις 7 το απόγευμα.

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης σημειώνει:

«Επειδή στη μελέτη δεν προτείνεται η θέση, αλλά ούτε και η χρήση κατασκευών για την κάλυψη της επιπλέον δόμησης και με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί κυρίως σε θέσεις που είναι σε αντίθεση με τις πάγιες απόψεις του δήμου, αλλά και με τις αρχές του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης, προτείνεται:

Να περιοριστεί η επιπλέον δόμηση.

Να απαγορευτεί η επιπλέον δόμηση στις περιοχές: Στο Πάρκο του Λιμενικού. Νότια της Ναυαρίνου, στο τμήμα από δυτικό πεζοδρόμιο της οδού Τσαμαδού έως την οδό Φαρών. Από τη Φαρών έως την Ακρίτα. Μεταξύ του μόλου του ΝΟΚ έως τον υπήνεμο μόλο (“Βραχάκια”)».

Να αναφέρουμε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποκαλύφθηκε ότι στη χερσαία ζώνη του λιμανιού Καλαμάτας μπορούν να ανεγερθούν κτήρια 3.000 τ.μ., σύμφωνα με το συντελεστή δόμησης που προβλέπει η μελέτη για την επικαιροποίηση του μάστερ πλαν, η οποία κατατέθηκε προς έγκριση στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Το θέμα, για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις, είχαν θέσει οι επικεφαλής παρατάξεων των μειοψηφιών Βασίλης Τζαμουράνης και Μανώλης Μάκαρης και ο δήμαρχος είχε μιλήσει για κόκκινες γραμμές, για περιοχές στη λιμενική ζώνη που δεν πρέπει να χτιστούν. Είχε παρατηρήσει ότι «τα κτήρια στο Πάρκο Λιμενικού, μπροστά στο λιμάνι (Τσαμαδού – Ακρίτα) και στην παραλιακή ζώνη (Γυμνάσιο Παραλίας – Κοιλάκου) μας αφορούν» και είχε επισημάνει πως «πρέπει να υπάρξει πρόταση που θα βάζει κόκκινες γραμμές. Δεν θα αλλάξουμε το ανάγλυφο της παραλιακής ζώνης, ήπια ανάπτυξη θέλουμε».

Στην αποψινή συνεδρίαση θα συζητηθεί η τροποποίηση παραγράφου της γενικής κανονιστικής απόφασης για την χρήση κοινόχρηστων χώρων, που αφορά τη νομιμοποίηση διακοσμητικών στοιχείων έως 1,20 μέτρο ύψος και ανεμοφρακτών έως 1,80 μέτρο ύψος, σε κοινόχρηστους χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην κεντρική πλατεία, για τα οποία εισηγείται θετικά η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Ακόμα, θα συζητηθεί η κοινή πρόταση 23 συμβούλων από 6 παρατάξεις των μειοψηφιών για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και την παρουσίαση των θέσεων και απόψεων όλων των συμβούλων.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει τη συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στο “Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια”.

Να αναφέρουμε ότι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνονται στο “Κουμουνδούρος” μέχρι το τέλος Μαΐου, λόγω του κορονοϊού, με την προοπτική οι παριστάμενοι σύμβουλοι να βρίσκονται σε απόσταση, αλλιώς αν χρειαστεί οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται μέσω Skype.

eleftheriaonline.gr

RELATED ARTICLES