Πως “μεταμορφώνουν” τον κατασκευαστικό κλάδο τα drones

271

  

Η χρήση των drones και της εν λόγω τεχνολογίας συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους κλάδους έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.

Ένας από τους κλάδους που φαίνεται πως θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό είναι και ο κατασκευαστικός αφού η σύγχρονη τεχνολογία που προσφέρουν βοηθά όχι με έναν αλλά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους την εξέλιξη ενός έργου ακόμη και την προώθηση της ίδιας της εταιρείας που το έχει αναλάβει.

Ως το “δεξί χέρι” ενός τοπογράφου θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος όπως αφού μπορεί να “σαρώσει” μια περιοχή ή τμήμα ενός κτιρίου με λέιζερ για λόγους σχεδιασμού. Αυτό μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα δύσκολο όταν οι τοπογράφοι προσπαθούν να σαρώσουν τα υψηλότερα μέρη, όμως με την χρήση ενός drone μπορεί να γίνει ακριβής και λεπτομερειακή τοπογραφία του κτιρίου.

Η εικονική “βόλτα” στον χώρο της κατασκευής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τυχόν κατασκευαστικών “αστοχιών” αλλά και να καταγράψει διάφορες φάσεις του έργου που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα κινδύνου. Εκεί θα μπορούσε να βοηθήσει η εν λόγω τεχνολογία μέσω «εικονικών» εργασιών. Τα drones μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να το κάνουν αυτό χρησιμοποιώντας την τεχνολογία «First Person View (FPV)» η οποία μεταδίδει πλάνα HD στους εργολάβους και τους προσφέρει ζωντανή αναμετάδοση.

Μάλιστα, οι επιτόπιες επιθεωρήσεις σημαίνουν κόστος που μειώνεται σημαντικά με καταγραφή πορείας έργου και ασφάλειας εργοταξίου καθώς μπορούν να γίνουν με παρακολούθηση ζωντανής μετάδοση από το γραφείο ή καταγεγραμμένη από το drone παρέχοντας έτσι την δυνατότητα καταγραφής λεπτομερειών που ξεφεύγουν από το ανθρώπινο μάτι.

Επίσης, τα drones έχουν τη δυνατότητα να είναι σχεδόν παντού ταυτόχρονα. Δεν περιορίζουν μόνο δολιοφθορές και διατηρούν τους εργαζομένους πιο ασφαλείς αλλά δημιουργούν ένα σύστημα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, το οποίο έχει ήδη υιοθετηθεί από μια σειρά κατασκευαστικών εταιρειών. Αναβαθμίζοντας έτσι την ασφάλεια σε ένα μέγιστο βαθμό.

Προωθητική φωτογραφία

Τέλος, μπορούν να βοηθήσουν και στην προώθηση της κατασκευαστικής εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο αφού κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα κατασκευαστικό έργο, είναι πάντα σημαντικό να γίνεται λήψη φωτογραφικού υλικού με την καλύτερη δυνατή εμφάνιση έτσι ώστε το ίδιο το έργο ή ακόμη και η εταιρεία αξιοποίησης να μπορεί να διαφημιστεί. Με τα drones η δυνατότητα εναέριων λήψεων προσθέτει μια νέα διάσταση στην προβολή των κατασκευαστικών έργων. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, με την προϋπόθεση με σωστό χειρισμό μπορεί να καταγράψει βίντεο και φωτογραφίες σε 4Κ HD από μοναδικές γωνίες και πλευρές προσφέροντας νέα προοπτική στο έργο. Τα drones είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και σε κτηματομεσίτες που θέλουν να δείξουν ακίνητα τα οποία προσπαθούν να πουλήσουν.

ered.gr