«Πόλεμος» για έργο οδοφωτισμού ύψους 25 εκατ. στην Ρόδο.

447

  

Σε μετωπική σύγκρουση με το δήμο Ρόδου έρχεται η κοινοπραξία ΟΤΕ-Globiled-Στήριξης, για το έργο οδοφωτισμού και smart cities του νησιού συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, μετά την πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να κινήσει τις διαδικασίες έκπτωσης του αναδόχου.

Η σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί πριν ένα χρόνο από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ήδη σύμφωνα με μέλη της κοινοπραξίας έχει εκτελεστεί περίπου το 1/3 του έργου.

Ωστόσο η αιφνιδιαστική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ρίχνει βαριά σκιά στη πορεία της σύμβασης και προσθέτει άλλο ένα πάζλ στους διαγωνισμούς για τα έργα οδοφωτισμού σε όλη τη χώρα καθώς έρχεται μετά από εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου.

Η Επιτροπή κατηγορεί για αντισυμβατική συμπεριφορά τον ανάδοχο και σωρεία παραλήψεων καθώς υποστηρίζει ότι έχει παραβιαστεί το χρονοδιάγραμμα του έργου, ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της μελέτης εφαρμογής και της προσφοράς του αναδόχου, υπάρχουν διαπιστώσεις ότι τα φωτιστικά σώματα που εγκαταστάθηκαν δεν είναι εκείνα που προβλέπει η σύμβαση με αποτέλεσμα να καθιστούν επισφαλής την εξοικονόμηση ενέργειας όπως προβλέπουν οι όροι της σύμβασης ενώ ερωτήματα προκύπτουν και για το υφιστάμενο δίκτυο οδοφωτισμού, ως προς την αποτύπωση των τεχνικών χαρακτηριστικών και των καταναλώσεων των λαμπτήρων, των φωτιστικών αλλά και των μετρητών.

Χθες, με ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ υποστηρίζει ότι το έργο εκτελείται σύμφωνα και με την σύμβαση και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος.  «Καμία από τις αιτιάσεις της ΕΠΠΕ που κοινοποιήθηκαν στην ανάδοχο, δεν στοιχειοθετείται» και τονίζει ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα αντισυμβατικής συμπεριφοράς κατά την υλοποίηση οποιουδήποτε από το πλήθος των σύνθετων έργων που έχει αναλάβει ο ΟΤΕ, ο οποίος επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο μέλη της κοινοπραξίας όσο και στελέχη της Αντιπολίτευσης του δήμου έχουν επισημάνει ότι η διαδικασία έκπτωσης έχει κινηθεί χωρίς να έχει προηγηθεί καμία όχληση προς τον ανάδοχο όπως προβλέπουν οι σχετικές διαδικασίες των διαγωνισμών.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η Οικονομική Επιτροπή  του δήμου έχει κινήσει τη διαδικασία έκπτωσης και  της Waste Water & Energy ΙΚΕ που έχει υπογράψει την σύμβαση του Ανεξάρτητου Συμβούλου Υποστήριξης του Δήμου για το ίδιο έργο.

Ο σύμβουλος κατηγορείται ότι «δεν ανταποκρίθηκε στα συμβατικά του καθήκοντα καθώς δεν παρακολουθούσε ως όφειλε την εξέλιξη της σύμβασης και δεν ενημέρωσε την Επιτροπή Παρακολούθησης για τις αμέλειες, τις παραλείψεις, τις αστοχίες και τις αντισυμβατικές πρακτικές του αναδόχου για να προστατέψει τον δήμο Ρόδου». Τονίζεται επίσης ότι υπήρξαν επικοινωνίες με τον ανάδοχο εν αγνοία της Επιτροπής, οι οποίες όπως αναφέρεται έβλαπταν τα συμφέροντα του δήμου.

Χθες ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης ανακοίνωσε με δελτίο τύπου την απόφαση του δήμου για την τύχη του αναδόχου. «Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου ομόφωνα, διαπίστωσε ότι, συντρέχουν οι λόγοι έκπτωσης της αναδόχου κοινοπραξίας και έκανε δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου. Για λόγους προστασίας του συμφέροντος δημοσίου και των δημοτών της Ρόδου, η Οικονομική Επιτροπή, έδωσε την εντολή στον προϊστάμενο της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου να ενεργοποιήσει την κατά τον νόμο προβλεπόμενη διαδικασία, για την έκπτωση της αναδόχου κοινοπραξίας».

«Σε ένα έργο 25 εκατομμυρίων ευρώ, ομολογώ ότι περίμενα να βρω κανόνες τάξης, προάσπισης του Δημοσίου Συμφέροντος και σεβασμού του Ροδιακού λαού» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το έργο οδοφωτισμού της Ρόδου προβλέπει την εξοικονόμηση ενέργειας και την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού του νησιού για 12 ολόκληρα χρόνια. Το έργο προβλέπει την αναβάθμιση του δικτύου οδοφωτισμού του Δήμου, με την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων (30.403 φωτιστικά) με νέας τεχνολογίας και εξοικονόμησης. Επίσης την διαχείριση του δικτύου οδοφωτισμού για 12 χρόνια (υπηρεσίες λειτουργίας, συντήρησης και άρσης βλαβών) και την παροχή υπηρεσιών Έξυπνης Πόλης με 6 σημεία ασύρματης πρόσβασης στο internet (WiFi access points), 120 θέσεις έξυπνης στάθμευσης, πλατφόρμα έξυπνης πόλης.

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, με βάση τη σχετική προσφορά, ο δήμος, χωρίς καμία επένδυση κεφαλαίου, εξοικονομεί 3,7 εκατ. ευρώ στην 12ετία. Συνυπολογίζοντας το επιπρόσθετο όφελος ύψους 7,2 εκατ. ευρώ, βάσει στοιχείων του Δήμου, από τα έξοδα συντήρησης του δικτύου φωτισμού (μισθοδοσία, καλαθοφόρα, ανταλλακτικά, διαχείριση αποθήκης κ.α.), τα οποία πλέον αναλαμβάνει ο ανάδοχος, το συνολικό όφελος για τον Δήμο Ρόδου σε βάθος 12ετίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 11 εκατ. ευρώ.

newmoney.gr