Πόλεμος δασολόγων – μηχανικών: Θα σημάνει νέες καθυστερήσεις;

488

  

Διάσταση απόψεων έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε δασολόγους και μηχανικούς, με αφορμή υπουργική απόφαση που αποκλείει τους πρώτους από την εμπλοκή τους και την ουσιαστική αρμοδιότητάς τους σε θέματα Κτηματολογίου και Δασικών Χαρτών, με τη θέση αυτών να καλύπτεται από μηχανικούς. Αιχμηρός ο Διευθυντής Δασών Ηλείας Παναγιώτης Κορισιάνος για την απόφαση, με τον πρόεδρο ΤΕΕ Ηλείας Χρήστο Γεωργακόπουλο να καταθέτει το δικό του σχόλιο για το θέμα.

Ειδικότερα, ο κ. Κορισιάνος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή της ΕΡΑ Πύργου «ΕΡΤικά…Εριστικά» εξέφρασε την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για τη νέα εμπλοκή στο έργο των δασικών χαρτών -αυτή τη φορά με υπουργική απόφαση- και υποστήριξε πως ο κλάδος θα κάνει την απαραίτητη προσφυγή μιας και εκτιμούν πως είναι οι πλέον αρμόδιοι για τοπογραφικά διαγράμματα, τις γνώσεις των οποίων έχουν λάβει από το πανεπιστήμιο. Επιπλέον, μίλησε για συντεχνιακή επίθεση των Μηχανικών, μιας ισχυρής επαγγελματικής ομάδας που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία και ασκεί σφοδρή πίεση στην κυβερνητική πολιτική.

Οι αλλαγές που φέρνει η απόφαση

Συνέπεια της υπουργικής απόφασης είναι ο αποκλεισμός των καθ’ ύλην αρμόδιων δασικών υπηρεσιών από το κτηματολόγιο και τις δασικές χαρτογραφήσεις, οι οποίες χάρη στο άρ. 28 του ν. 2664/1998 ήταν αρμόδιες για τα ιδιοκτησιακά θέματα. Βασικός στόχος τους είναι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος και του φυσικού περιβάλλοντος. Όσον αφορά τους υπαλλήλους των υπηρεσιών είχαν την αρμοδιότητα να υποβάλλουν τοπογραφικά διαγράμματα και γεωμετρικές μεταβολές στο ψηφιακό σύστημα που έχει το ελληνικό κτηματολόγιο, ωστόσο πλέον μια τέτοια απόφαση καταργεί το ρολό τους και τους αφήνει στο «κενό». Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Κορισιάνος εμφανίστηκε βέβαιος πως η προσφυγή κατά της απόφασης αυτής θα κερδηθεί.

Επιπλέον εμπόδια στη διαδικασία

Ένα ακόμα ζήτημα στο οποίο στάθηκε ο Διευθυντής Δασών Ηλείας ήταν και αυτό της καθυστέρησης των διαδικασιών των δασικών χαρτών, μιας και η έλλειψη μηχανικών από την υπηρεσία δε βοηθά. Έτσι, η εξυπηρέτηση των πολιτών πάσχει και επιβαρύνονται οικονομικά και το ελληνικό σύστημα κινδυνεύει να χάσει τις προθεσμίες που αφορούν τις αγωγές που έχουν κάνει τρίτοι εις βάρος του δημοσίου, με τον κ. Κορισιάνο να χαρακτηρίζει την Ελλάδα «τριτοκοσμική χώρα» σε θέματα δασών. Επιπλέον, με την απόφαση αυτή επιδιώκεται η εξαφάνιση-συρρίκνωση του Επιστήμονα Δασολόγου και η διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας.

Τα ερωτήματα προς τους αρχιτέκτονες

Εκτιμώντας πως οι Δασολόγοι και η Δασική Υπηρεσία δεν αποτελούν τα εμπόδια της διαδικασίας, ο κ. Κορισιάνος θέτει επί τάπητος και προς τους αρχιτέκτονες τέσσερα ερωτήματα. Αρχικά, ζητά να μάθει αν γνωρίζουν το πρόγραμμα σπουδών της Δασολογίας και τι διδάσκονται, καθώς και το αν είναι γνώστες όσων λέει το ΠΔ 344/2000 «περί επαγγελματικών δικαιωμάτων των Γεωτεχνικών». Ωστόσο δεν στέκεται μόνο εκεί, αλλά συνεχίζει ερωτώντας τους αν γνωρίζουν όσα λέει η Δασική νομοθεσία-Δασικός Κώδικας 86/69, Ν.998/79, Ν3208/2002, Ν2664/1998 κλπ. για το όλο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τα δάση που σημειωτέον το 65% είναι Δημόσια, καθώς και για το γεγονός πως από την ίδρυση της Δασικής Υπηρεσίας οι Δασολόγοι έκαναν και ήλεγχαν τοπογραφικά για παράνομες εκχερσώσεις, κηρύξεις αναδασωτέων, πυρκαγιές κλπ, καθώς και όλα τα τεχνικά έργα τόσων χρόνων.

Τρείς αλήθειες, ένα ψέμα!

Τη δική του απάντηση για το ζήτημα έδωσε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος, χρησιμοποιώντας τρείς αλήθειες και ένα ψέμα! Αρχικά, υποστήριξε πως το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών και συναφών επιστημονικών κλάδων ταλανίζει εδώ και δεκαετίες τον τεχνικό κόσμο, προκαλώντας επιπλοκές σε δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και προβλήματα σε θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Ωστόσο σύμφωνα με τα 344/29-12-2000 Π.Δ., τις διατάξεις του άρθρου 222 παρ. 1& 3 του ΝΔ 86/69 και το 117832/1452/6-4-2011 έγγραφο του Ειδικού Γραμματέα Δασών, ο κ. Γεωργακόπουλος κάνει γνωστό πως δικαίωμα υπογραφής έχουν και οι δασολόγοι εφόσον πρόκειται για δάση και δασικές εκτάσεις, θέτοντας όμως παράλληλα το ερώτημα «τι γίνεται σε περίπτωση που η εξεταζόμενη έκταση περιλαμβάνει και ιδιωτικές εκτάσεις»;

Συνεχίζοντας, ως δεύτερη αλήθεια παρουσιάζει το γεγονός πως η Δασική Υπηρεσία το διάστημα αυτό είναι υποστελεχωμένη, υπογραμμίζοντας πως θα έπρεπε να διαθέτει ως μόνιμο προσωπικό τοπογράφους μηχανικούς που είναι εξειδικευμένοι σε θέματα τοπογραφίας υπαίθρου, φωτογραμμετρίας και φωτοερμηνείας. Ο τοπογράφος σε συνεργασία με τον δασολόγο που είναι εξειδικευμένος στην αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της φυτοκάλυψης εκτιμάται πως είναι ικανοί να συντάξουν μελέτες επίλυσης θεμάτων δασικής νομοθεσίας.

Ως τρίτη αλήθεια αναφέρθηκε η περίπτωση της νομοθέτησης στη χώρα αυτή, για την οποία δε λαμβάνουμε υπόψη τα προβλήματα που θα προκύψουν στη διεκπεραίωση υποθέσεων από μία υπηρεσία ή τον επαγγελματία ιδιώτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κ. Γεωργακόπουλος τονίζει πως θα έπρεπε να προβλεφθεί η αδυναμία που περιέγραψε πολύ ορθά ο Διευθυντής Δασών κ. Κορισιάνος και να υπάρξει πρόβλεψη για μεταβατική περίοδο ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες προσλήψεις σε προσωπικό χωρίς να κινδυνεύουν να χαθούν προθεσμίες.

Κατά το κλείσιμό του χρησιμοποίησε όμως και ένα ψέμα, σημειώνοντας πως στη χώρα αυτή κανείς φορέας δεν ενεργεί συντεχνιακά.

patrisnews.com