Σε τροχιά μπαίνει το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων

156

  

Σε τροχιά υλοποίησης φαίνεται να μπαίνει το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα Μικρών Δορυφόρων, προϋπολογισμού 200,3 εκατ. ευρώ, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA) να προχωρά στην προκήρυξη του πρώτου έργου. Προσεχώς μάλιστα, αναμένεται να ακολουθήσουν και οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το σύνολο του προγράμματος.

Σημειωτέον ότι το πρώτο έργο προβλέπει την κατασκευή έως και 12νανο δορυφόρων με στόχο την ωρίμανση της τεχνολογίας στο εγχώριο οικοσύστημα ώστε να μεγιστοποιηθεί το κέρδος για την ελληνική διαστημική βιομηχανία και να περιοριστεί το ρίσκο.

Οι δορυφόροι και οι διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές που θα αναπτυχθούν στο σύνολο του έργου, θα υποστηρίζουν το κρίσιμο έργο της παρακολούθησης του περιβάλλοντος και της ασφάλειας. Για την ακρίβεια θα εξυπηρετούν ανάγκες που αφορούν στην ασφαλή συνδεσιμότητα π.χ. τηλεπικοινωνίες, κβαντική κρυπτογράφηση, στην εξυπηρέτηση σκοπών Εθνικής Ασφάλειας όπως επιτήρηση συνόρων καθώς και σε ανάγκες που αφορούν στην Πολιτική Προστασία όπως προστασία περιβάλλοντος, μέσω της γεωσκόπησης.

Να υπενθυμίσουμε ότι το εν λόγω έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνει την ανάπτυξη, κατασκευή, εκτόξευση και θέση σε επιχειρησιακή λειτουργία συστοιχίας μικροδορυφόρων. Στο πλαίσιο του επίγειου τομέα του έργου προβλέπεται και ο εκσυγχρονισμός και η χρησιμοποίηση υφιστάμενων ήδη επιχειρησιακών ή προς αναβάθμιση εθνικών υποδομών (π.χ. τα τηλεσκόπια Χελμού, του Σχίνακα και του Χολομώντ κλπ), ώστε να είναι ευθυγραμμισμένα και να μπορούν να αλληλεπιδρούν με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Οι ελληνικές εταιρείες προβλέπεται να συμμετέχουν κατά τουλάχιστον 30% στην περίπτωση της κατασκευής του hardware και software και κατά 60% στην περίπτωση των παρεχόμενων υπηρεσιών που θα αναπτυχθούν. Γι’ αυτό το έργο χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως σημαντικό για την ελληνική διαστημική βιομηχανία.

Οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν δε, εκτιμάται ότι θα έχουν σημαντική θετική επίδραση στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων, προσφέροντας νέες δυνατότητες και δημιουργώντας καινούργιες προοπτικές. Οι μικροδορυφόροι αξιοποιούνται ήδη στις τηλεπικοινωνίες, στην «έξυπνη» γεωργία, στην πρόγνωση καιρικών φαινομένων, ακόμα και στη φύλαξη των συνόρων ή στη ναυτιλία, με την «επικοινωνία πλοίου – γραφείου». Παράγουν, μάλιστα, τεράστια προστιθέμενη αξία, καθώς, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, κάθε ένα ευρώ που δαπανάται σε εφαρμογές Διαστήματος «επιστρέφει» περίπου έξι στην οικονομία και στην κοινωνία.

insider.gr