Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΣπίτια από...οστά ετοιμάζουν οι επιστήμονες!

Σπίτια από…οστά ετοιμάζουν οι επιστήμονες!

Εκτός από μακάβρια, η ιδέα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για το μέλλον της κατασκευής μοιάζει λες και είναι βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας… Τι προτείνουν; Τα σπίτια και οι ουρανοξύστες του μέλλοντος να μην κατασκευάζονται από τσιμέντο και ατσάλι αλλά από…oστό!

Οι ειδικοί εξηγούν ότι καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη μας πολλαπλασιάζεται, αυξάνονται και οι στεγαστικές ανάγκες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα εργοστάσια τσιμέντου και ατσαλιού ευθύνονται για το 1/10 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ αποφάσισαν να αναζητήσουν μια εναλλακτική λύση.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν είναι η δημιουργία τεχνητού οστού, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να «επουλωθεί» σε περίπτωση που υποστεί ζημιά.

«Όλα τα κτίρια κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή από τσιμέντο και σίδερο και σχεδιάζονται με αυτά τα υλικά υπόψη» δήλωσε η Δρ. Μισέλ Όιεν από το τμήμα μηχανικών του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

«Η κατασκευή κτιρίων από εντελώς νέα υλικά μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να ξενασκεφτούμε μια ολόκληρη βιομηχανία» ανέφερε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: «Αν θέλουμε να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά, αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι αυτό που πρέπει να συμβεί».

Η ειδικός έχει περάσει ατελείωτες ώρες στο εργαστήριό της, αναζητώντας έναν νέο και πιο οικολογικό τρόπο για να αναγείρονται κτίρια. Ανακάλυψε λοιπόν ένα είδος οστού, το οποίοι μοιάζει πολύ με το φυσικό και έχει τη δυνατότητα να «δέσει» σε περίπτωση σπασίματος –όπως ακριβώς και τα ανθρώπινα κόκκαλα.

Την ίδια ώρα, η μηχανικός ειδικεύεται στη δημιουργία ενός τεχνητού τσοφλιού (όπως αυτά των αυγών), το οποίο ισχυρίζεται ότι επίσης μπορεί να βρει κάποια χρήση στον κατασκευαστικό κλάδο. Παρότι οι ερευνητές εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της έρευνάς τους, προειδοποιούν ότι το υλικό δεν θα είναι έτοιμο για χρήση αυτή τη δεκαετία.

 

ethnos.gr

RELATED ARTICLES