“Στέγνωσε” η αγορά από φωτοβολταϊκά πάνελ – Δεν υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες και οι τιμές αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο

175

  

Με το σύνολο των επενδυτών φωτοβολταϊκών, μεγάλων και μικρών, να βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να κατασκευάσουν τα πάρκα τους και να προλάβουν τις προθεσμίες (είτε αυτές που προκύπτουν από τους διαγωνισμούς, είτε για εκείνες που εξασφαλίζουν ταρίφα εκτός διαγωνισμών) η αγορά γνωρίζει μια πρωτοφανή κατάσταση, με βασικό χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα πάνελ, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

Ακόμα και οι επενδυτές που έχουν κλεισμένα συμβόλαια αγοράς είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ εκείνοι που προσπαθούν τώρα να συμβολαιοποιήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να κατασκευάσουν τα πάρκα τους, δεν βρίσκουν παραδόσεις παρά μόνον από το τρίτο τρίμηνο του 2021 και μετά!

Στην ανεπάρκεια φωτοβολταϊκών πάνελ έχει προστεθεί η έλλειψη σε εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ) μεταφοράς από την Κίνα, πιθανόν λόγω της μεγάλης αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου τις ημέρες της καραντίνας, γεγονός που, πέραν των άλλων, αυξάνει το κόστος μεταφοράς.

Την ίδια στιγμή οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα σημειώνοντας σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με τις τιμές, για παράδειγμα, του καλοκαιριού. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στα business plan με τα οποία έχουν κάνει τους σχεδιασμούς τους οι υποψήφιοι παραγωγοί πράσινης ενέργειας.

Η ιδιαίτερα δύσκολη αυτή συγκυρία επηρεάζει όλους τους επενδυτές φωτοβολταϊκών, ενώ συνιστά επιπλέον πίεση στους μικρούς παραγωγούς που “κυνηγάνε” τις ημερομηνίες για να κλειδώσουν ταρίφες.

Η έλλειψη επάρκειας πάνελ προέρχεται, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, από την μεγάλη αύξηση στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών παγκοσμίως, αλλά και μέσα στην Κίνα που έχει καταστεί ο μοναδικός σχεδόν παραγωγός πάνελ στον κόσμο. Η χώρα ανακοίνωσε μάλιστα ότι από το 2021 και για μια πενταετία θα εγκαθιστά 65 Γιγαβάτ φωτοβολταϊκών το χρόνο! Υπολογίζεται ότι σύντομα η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών θα φτάσει στα επίπεδα των 200 Γιγαβάτ ετησίως, με αποτέλεσμα, προς ώρας τουλάχιστον, η παραγωγή πάνελ να μην μπορεί να ακολουθήσει τη ζήτηση.

Το “στρίμωγμα” εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021. Σε κάθε περίπτωση, στη χώρα μας, αυτή τη στιγμή οι συμβολαιοποιημένες παραγγελίες παραδίδονται με καθυστέρηση κάποιων εβδομάδων. Για νέες παραγγελίες οι παραδόσεις προσδιορίζονται για μετά τον Ιούνιο του 2021, χωρίς αυτό να είναι “κλειδωμένο”.

energypress.gr