«Στα όπλα» οι τεχνικές εταιρείες για τα κονδύλια των περιφερειών

278

  

engΟι διοικήσεις των πέντε εργοληπτικών οργανώσεων καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση ζητεί επιστροφή κονδυλίων 700 εκατ. ευρώ από τις περιφέρειες. Στον πάγο εκατοντάδες έργα υποστηρίζουν. Τα κονδύλια θα πάνε σε έργα που προχωρούν απαντά το υπουργείο Οικονομίας.

Η κυβέρνηση τελικά «βάζει χέρι» στα ταμεία των Περιφερειών και ζητά πίσω τα αδιάθετα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με αποτέλεσμα να τινάσσονται στον αέρα δεκάδες έργα και να απειλούνται άμεσα χιλιάδες θέσεις εργασίας υποστηρίζουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, οι πέντε εργοληπτικοί σύνδεσμοι της χώρας.

Στην κοινή ανακοίνωση, αναφέρεται πως υπαναχωρεί η κυβέρνηση από τις προ ημερών υποσχέσεις της και τελικά απαιτεί ως τις 19 Απριλίου την επιστροφή των κατανεμημένων χρηματοδοτήσεων του ΠΔΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόκειται για ποσά που προσεγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι του συνόλου των κατασκευαστικού κλάδου (από τις μεγαλύτερες μέχρι τις μικρότερες εταιρείες) υποστηρίζουν πως «παρά τις περί του αντιθέτου έγγραφες διαβεβαιώσεις του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη και ταυτόσημες δηλώσεις του Υφυπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, σε νέα σημερινή συνάντηση ο Υπουργός γνωστοποίησε στον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Κώστα Αγοραστό ότι θα πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό τα αδιάθετα κονδύλια από τα αποθεματικά του ΕΣΠΑ που υπάρχουν στα ταμεία των Περιφερειών. Χρήματα που αφορούν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα υποδομής σε όλη την Ελλάδα, τα οποία, μετά από μια τέτοια εξέλιξη, θα «τιναχτούν στον αέρα».

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας υποστηρίζουν πως ουδέποτε υπήρξε νέα συνάντηση Γ. Σταθάκη με Κ. Αγοραστό και πως πρόκειται να μεταφερθούν εντός της ίδιας περιφέρειας κονδύλια που έχουν δεσμευτεί για έργα τα οποία δεν προχωρούν. Τα κονδύλια θα κατευθυνθούν προς έργα που μπορούν να προχωρήσουν ή προχωρούν επισημαίνουν από το υπουργείο Οικονομίας καθώς σήμερα βαλτώνουν. Οι περιφέρειες έχουν περιθώριο μέχρι την επόμενη Παρασκευή να διαθέσουν τα κονδύλια σε έργα που πραγματικά προχωρούν, λένε οι ίδιες πηγές.

Κατά τους εργοληπτικούς συνδέσμους, «η απόφαση αυτή συνιστά «ταφόπλακα» στα έργα σε όλη την Ελλάδα, καθώς, σχεδόν οριστικά και αμετάκλητα, βάζει τέλος στην προσπάθεια ολοκλήρωσης εκατοντάδων έργων σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ως το τέλος του χρόνου».

Ταυτόχρονα «υποχρεώνει τις κατασκευαστικές εταιρείες σε διακοπή των εργασιών και εν συνεχεία σε διάλυση των συμβάσεων με υπαιτιότητα του δημοσίου, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της ανεργίας, την αδυναμία καταβολής μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, την αδυναμία ανταπόκρισης σε φορολογικές υποχρεώσεις, την κατάρρευση ενός ολόκληρου παραγωγικού κλάδου, όπως είναι οι εργοληπτικές επιχειρήσεις, αλλά και ενός πολλαπλάσιου πλήθους επιχειρήσεων, που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με την παραγωγή των δημοσίων έργων στη χώρα μας».

Θεωρούν, επίσης, πως «η χώρα θα υποχρεωθεί να επιστρέψει στα ταμεία της ΕΕ και όσα χρήματα έχουν δαπανηθεί έως τώρα για τα έργα τα οποία δεν θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2015». Οι διοικήσεις των πέντε εργοληπτικών οργανώσεων, υποστηρίζουν πως «η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των αποκαλύψεων ότι έχουν «παγώσει» οι πληρωμές έργων του ΕΣΠΑ από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία δεν εκτελεί ούτε τις εγκεκριμένες από το Υπουργείο Οικονομίας-Υποδομών-Ναυτιλίας και Τουρισμού πληρωμές. Μάλιστα, η Τράπεζα, με ανακοίνωσή της, δεν διέψευσε τις αποκαλύψεις και παρέπεμψε το θέμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους!».

Το καινοφανές αυτό φαινόμενο, όπως τονίζουν οι εργοληπτικές οργανώσεις έρχεται να προστεθεί στο πλήθος των άλλων οικονομικών προβλημάτων του κατασκευαστικού κλάδου, και δεν συνάδει με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας-Υποδομών-Ναυτιλίας και Τουρισμού, περί στήριξης των περιφερειακών, μικρών και μεσαίων τεχνικών έργων, με στόχο την ανάταξη της Οικονομίας.

Οι εργοληπτικές οργανώσεις καλούν τον υπουργό να πάρει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ, ώστε να μην διακυβευτεί η εργασία χιλιάδων εργαζομένων, η ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ, και η εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη.

Αργά το βράδυ, οι εργοληπτικές οργανώσεις εξέδωσαν διορθωτική ανακοίνωση στην οποία δεν αναφέρεται λέξη για συνάντηση Γ. Σταθάκη με Κ. Αγοραστό (είχε ήδη διαψευστεί από τον υπουργό Οικονομίας). Επιμένουν όμως πως “παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απαιτούμενη εγκύκλιος έτσι ώστε να μην επιστραφούν ως τις 20 Απριλίου 2015 στον κρατικό προϋπολογισμό τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑτων Περιφερειών που αφορούν σε εν εξελίξει συγχρηματοδοτούμενα έργα υποδομής σε όλη την Ελλάδα, τα έργα αυτά θα «τιναχτούν στον αέρα».

“Εφόσον δεν εκδοθεί η εγκύκλιος εγκαίρως και δεν γίνουν οι άμεσα απαιτούμενες ενέργειες η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει «ταφόπλακα» στα έργα σε όλη την Ελλάδα, όπως υπογραμμίζουν οι Εργοληπτικές Οργανώσεις, καθώς, σχεδόν οριστικά και αμετάκλητα, θα μπει τέλος στην προσπάθεια ολοκλήρωσης εκατοντάδων έργων σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ως το τέλος του χρόνου”.

Πηγή: euro2day.gr