Στην αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης για τους δασικούς χάρτες

206

  

Έχει περάσει ένας μήνας από τις δεσμεύσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα για τη διευθέτηση των προβλημάτων των δασικών χαρτών, όμως σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε αναμονή για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Η νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται, για να διευθετηθεί το ζήτημα του ασπαλάθου, αλλά και τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα δεν έχει ολοκληρωθεί και εν πολλοίς έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι σε αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσφυγή που έχει γίνει κατά του νόμου Χατζηδάκη.

Παράλληλα, εξετάζονται με προσοχή όλα τα λεπτά ζητήματα που αφορούν τους δασικούς χάρτες και τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν και μάλιστα έχει ζητηθεί και η συνδρομή του δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη,ο οποίος μιλώντας χθες στον Team FM και την «Πρώτη Γραμμή» δήλωσε διαθέσιμος να συνδράμει με συμβουλές, εάν χρειαστεί, επισημαίνοντας ωστόσο πως το βασικό θέμα είναι το κράτος να αντιληφθεί πως εάν λύσει το θέμα των διοικητικών πράξεων που πρέπει να συμπεριληφθούν στους  δασικούς χάρτες, τότε το πρόβλημα θα περιοριστεί πολύ.

«Έχουμε μία πρόοδο στο ότι η επιτροπή επιτέλους απαλλάσσει την αστιβίδα και τα υπόλοιπα αυτόφυτα φυτά που βγαίνουν λόγω της ξηροθερμικότητας του κλίματος στην Κρήτη από το στοιχείο που να προσδίδει δασικό χαρακτήρα στην περιοχή. Όμως, δεν μπορεί όχι μόνο το δασαρχείο του Ρεθύμνου αλλά κανένα δασαρχείο της Κρήτης αυτόν τον όγκο των διορθώσεων να τον αντέξει. Εκτός κι αν θέλουμε αυτό να κρατήσει 15 χρόνια και να δημιουργούμε μία ανασφάλεια δικαίου, ανασφάλεια στις συναλλαγές, να αγοράζονται περιουσίες για ένα κομμάτι ψωμί από τους «έξυπνους»», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, τονίζοντας πως πρέπει η πολιτεία να δώσει τα εργαλεία στα δασαρχεία να διαχειριστούν τις αντιρρήσεις που πρόκειται να γίνουν με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό.

«Πρέπει πρώτον η πολιτεία να δώσει τεχνική βοήθεια στα δασαρχεία με επιστήμονες, με εταιρείες που θα κάνουν συγκεκριμένη δουλειά με συγκεκριμένο δελτίο, που θα τους υποχρεώνει να τα κάνουν όλα αυτά που δεν έκαναν. Και σε ερώτηση μου γιατί δεν έγιναν, έλεγαν πως υπήρχε πίεση από την Αθήνα να παραλάβουμε παρά τις αντιρρήσεις μας. Αυτό λένε τα κατώτερα διοικητικά στρώματα των δασικών υπηρεσιών. Υπήρχαν έγγραφες παρατηρήσεις, οι οποίες δεν εισακούστηκαν».

Σε ό,τι αφορά τις διοικητικές πράξεις που πρέπει κάθε πολίτης και δήμος να συμπεριλάβει, ο κ. Μαρινάκης εκτίμησε πως θα λύσουν μεγάλο μέρος του προβλήματος: «Αν βάλουμε όλες τις διοικητικές πράξεις, τότε το πρόβλημα θα περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες θα είναι ελεγχόμενες. Τώρα έβαλαν όλον τον κόσμο να ανησυχεί. Υπάρχει κανένας λόγος; Δημιουργείται κανένα κέρδος;

Εγώ περιμένω να δω τι θα πει το υπουργείο που θέλει να νομοθετήσει και βλέπετε ότι δεν βγάζει ακόμα κανένα κείμενο για το που έχουν καταλήξει.

Είπα στον υπουργό ότι είμαι στη διάθεση του και στον κ. Κεφαλογιάννη και να πάμε στην Αθήνα να πάμε να συναντήσουμε τους εκπροσώπους του βαθέος κράτους», κατέληξε ο δήμαρχος Ρεθύμνου.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Σε ό,τι αφορά τους πολίτες, σε αυτή τη φάση παραμένουν σε στάση αναμονής, αφού άλλωστε το υπουργείο έχει δώσει παράταση έξι μηνών μετά το τέλος της σημερινής προθεσμίας για τις αντιρρήσεις. Έτσι, ουσιαστικά ελάχιστοι είναι εκείνοι που προσέρχονται και καταθέτουν αντιρρήσεις, αναμένοντας τις ρυθμίσεις του Υπουργείου.

Την ίδια ώρα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης κάλεσε τους πολίτες σε όλο αυτό το διάστημα της αναμονής να φέρνουν τις διοικητικές πράξεις, που δεν συμπεριελήφθησαν στους χάρτες, ώστε στο μεταξύ να γίνεται η διόρθωση.

Η ανακοίνωση είχε ως εξής:

«Από την Ανάρτηση των Δασικών Χαρτών  διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν διοικητικές πράξεις της Δασικής Υπηρεσίας (τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού  ή τελεσίδικες αποφάσεις επιτροπών ή Απαντητικά  έγγραφα της Υπηρεσίας μας   επί αιτήσεων χαρακτηρισμού εκτάσεων που εκδόθηκαν από 11-06-1975 ως τέλος Απριλίου 1981  τα οποία θεωρούνται τελεσίδικα)  οι οποίες δεν έχουν απεικονιστεί στο Δασικό Χάρτη για τεχνικούς κυρίως λόγους (παλιά τοπογραφικά χωρίς συντεταγμένες ή σε αυθαίρετο σύστημα).

Παρακαλούνται οι πολίτες που διαθέτουν τις αναφερόμενες διοικητικές πράξεις να ελέγξουν  αν αυτές έχουν αποτυπωθεί στο Δασικό Χάρτη σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να μεριμνήσουν ώστε προσκομίζοντας τα παρακάτω στοιχεία (ταχυδρομικά ή αυτοπροσώπως στη διεύθυνση: Γραφείο ΣΥΑΔΧ, Δ/νση Δασών Ρεθύμνου Κόμβος Αμαρίου Μισίρια , ΤΚ 74100  , Ρέθυμνο   ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση syadx.reth@apdkritis.gov.gr ) στο ΣΥΑΔΧ ΠΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ  να προβούμε  σε ατελή αντίρρηση.

Απαραίτητα δικαιολογητικά

Αίτηση προς το ΣΥΑΔΧ με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής σύμφωνα με το υπόδειγμα

Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής σας ταυτότητας (να είναι εμφανείς και οι δύο όψεις),

Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87 της έκτασης για την οποία έχει εκδοθεί η διοικητική πράξη στο όποιο θα βεβαιώνεται από τον μηχανικό ότι το τοπογραφικό διάγραμμα αυτό προκύπτει από την εξάρτηση του παλαιού που συνόδευε την σχετική διοικητική πράξη  , είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε στα ανωτέρω και διάγραμμα σε ψηφιακή μορφή της έκτασης την οποία αφορά η αντίρρησή σας (αρχείο που θα περιλαμβάνει μόνο το όριο του ακινήτου σε κλειστή πολυγωνική γραμμή  dxf 2000) .

Απλό φωτοαντίγραφο της πράξης χαρακτηρισμού ή της απόφασης επιτροπής και το πιστοποιητικό τελεσιδικίας .

Τεκμηρίωση του έννομου συμφέροντος (συμβόλαιο , Ε9 κλπ)

Παρακαλούμε για την όσο το δυνατό συντομότερη υποβολή της αίτησής σας .

Όσον αφορά την προθεσμία  υποβολής της αίτησης σας παρακαλούμε να είστε σε επικοινωνία με την υπηρεσία μας . (τηλ. 2831023308, 2831029193 , 2831024853)

Σας υπενθυμίζουμε ότι στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης http://www.apdkritis.gov.gr/Περιβάλλον  μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις περιπτώσεις ατελούς αντιρρήσεων ,πρόδηλων σφαλμάτων κλπ.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις ή πληροφορίες». 

goodnet.gr