“Στο εξωτερικό οι νέοι μηχανικοί αφού δεν υπάρχει αντικείμενο για να εργαστούν”

232

  

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο απερχόμενος Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Δημήτρης Λιβάνης, ο οποίος να σημειωθεί πως δε θα συμμετέχει στις επικείμενες εκλογές, στάθηκε στα σοβαρά προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο κλάδος, με κυρίαρχο εξ αυτών την κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας τα χρόνια της κρίσης.

«Το σημαντικότερο πρόβλημα στην Χώρα μας αφορά την ανύπαρκτη ανάπτυξη. Όσο δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν υπάρχουν έργα και δεν υπάρχει και αντικείμενο για τους μηχανικούς! Τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι μηχανικούς εγγράφηκαν στο Τεχνικό Επιμελητήριο αλλά ζήτησαν να διαγραφούν γιατί έφυγαν για το Εξωτερικό! Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και θα φανεί στην επόμενη δεκαετία. Οι μηχανικοί στην πλέον παραγωγική τους ηλικία, δε θα βρίσκονται εδώ για να υποστηρίξουν…τυχόν ανάπτυξη!» σημείωσε ο κ.Λιβάνης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει για την ασφάλιση του κλάδου, αφού παρά το γεγονός ότι καταβάλλονται διαχρονικά υψηλότατες εισφορές στα ταμεία από τους μηχανικούς , σήμερα η σύνταξη έχει μειωθεί κατακόρυφα και οι νέοι μηχανικοί που θα μπορούσαν να καταβάλουν νέες εισφορές είναι ελάχιστοι.

«Το ταμείο μας δε θα έχει έσοδα για να καλύψει τις συντάξεις τα επόμενα χρόνια, ενώ το 40% των συναδέλφων έχει προχωρήσει σε ρύθμιση των εισφορών αλλά σε πολλές περιπτώσεις αδυνατεί να αντεπεξέλθει!» συμπλήρωσε.

«Τα έσοδα από την τακτοποίηση αυθαιρέτων, τα ενεργειακά πιστοποιητικά και το Κτηματολόγιο είναι ελάχιστα και ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες!» τόνισε.

Σε ότι αφορά ειδικά τη Ζάκυνθο, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ θύμισε τις δεσμεύσεις που είχαν δοθεί από τη δημοτική αρχή για μεταστέγαση της Πολεοδομίας στην Πόλη, αλλά δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα και φυσικά τις εκκρεμότητες που παραμένουν με την υλοποίηση των Σχεδίων Πόλης.

«Τα Σχέδια Πόλης απαιτούν κάποιες πιστώσεις που δεν είναι μεγάλες και πρέπει να βρεθούν. Θα πρέπει να γίνεται μια σωστή διαχείριση γιατί βλέπουμε χρήματα να δαπανούνται αλλού. Τα Σχέδια Πόλής δε θα εξυπηρετήσουν μόνο το κοινό αλλά θα φέρουν και έσοδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Δήμος και η Περιφέρεια, παίζουν το μπαλάκι ως προς τις αρμοδιότητες και όσο δεν εξασφαλίζονται οι πιστώσεις θα βρισκόμαστε συνεχώς στο ίδιο σημείο» κατέληξε.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

ermisnews.gr